hirdetés

KÉK HÍREK

Megmagyarázta a hamburgerek mellett tartott fagyasztott patkányt az állatos kávézó tulajdonosa

Szerinte ennek egész biztosan nem lett volna szabad megtörténnie, elképzelhetőnek tartja, hogy tudatos szabotázsról van szó. Riport a helyszínről.
Láng Dávid - szmo.hu
2017. november 08.

hirdetés

Mint azt korábban megírtuk, kemény vádakat fogalmazott meg egy budai kávézóval szemben a hely egyik korábbi dolgozója. Az illető a hvg.hu-nak elmondta: bár tilos az emberi és állati táplálékot együtt tárolni, a kávézóban a kígyóknak szánt patkány- és egértetemeket közvetlenül a vendégeknek felszolgált ételek mellett, azokkal együtt tartották.

Erről fotókat is mutatott bizonyítékként, amelyeken tényleg az látható, hogy két tömb reszelt sajt és a fekete hamburgerbucik mellett ott egy másik zacskó, benne 10 darab fagyasztott rágcsálóval.

Mi is elmentünk a Bartók Béla úti exZOOtic Caféba, ahol egymást váltották a tévéstábok, ráadásul a Pest Megyei Kormányhivatal dolgozói is éppen ottjártunkkor tartottak ellenőrzést. A tulajdonos, Oláh Győző folyamatosan adta az interjúkat, mindenkinek válaszolt a kérdéseire.

Ami az egymás mellett tárolt mirelit patkányt és emberi fogyasztásra szánt élelmiszert illeti: szerinte azt figyelembe véve, mekkora beruházás volt az egész kávézó, teljesen ésszerűtlen már maga a feltételezés is, hogy pont egy második mélyhűtőn spórolnának. "Nem vagyok ilyen bolond, és nem is engedem senki másnak, hogy ilyen bolond legyen" - fogalmaz.

exzoo2

Oláh Győző

hirdetés

Így viszont igazi rejtély, hogy történhetett meg mégis, hiszen ezt nem lehet kétségbe vonni: fotók bizonyítják. A hvg.hu-nak adott nyilatkozatában Oláh arra utalt, hogy akár szándékos szabotázs is állhat a háttérben.

Kérdésünkre, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy az a bizonyos volt alkalmazott tette szándékosan, így válaszolt: "Ez egy nagyon erős állítás – nyilván nem mondhatom azt, hogy így történt, hiszen nem voltam ott, nincs róla bizonyítékom."

Az viszont szerinte egyértelmű, hogy ennek az együtt tárolásnak nem lett volna szabad megtörténnie. Ő soha nem látott ilyet, ellenkező esetben az lett volna a legkevesebb, hogy azonnal elbocsátja a felelős üzletvezetőt.

Hozzátette: a történtekből tanulva lakatot tesznek a mélyhűtőre, amihez csak annak lesz kulcsa, aki éppen olyan pozícióba van beosztva. A hvg.hu cikkében szereplő volt alkalmazott ellen pedig jogi lépéseket tesznek, ugyanis minden állítását tételesen cáfolni tudják.exzoo6exzoo3exzoo7

"Csak egy példa: teljesen abszurd, hogy a kenguru véreset pisilt. Valójában rózsaszín volt, és egyetlen alkalommal fordult elő, amikor próbaképpen másfajta növénnyel etettük, ez idézte elő az elszíneződést"

– fejtette ki a tulajdonos. Elmondása szerint, amint észlelték a dolgot, konstatálták, hogy valószínűleg nem tesz jót az állat veséjének, és többet nem is kapott abból a bizonyos növényből.

A kávézóban egyébként a bő egyórás ottlétünk idején – szerda kora délután – gyakorlatilag egy vendég sem volt a tévéstábokon és a Kormányhivatal emberein kívül. Oláh Győző szerint azonban ebben nincs semmi rendkívüli: bár tény, hogy valamivel visszaesett a forgalmuk azóta, hogy az első negatív cikkek megjelentek, a napnak ebben az időszakában azelőtt se voltak sokan. A látogatók többsége inkább késő délutántól, illetve hétvégente érkezik.

Azzal kapcsolatban, hogy több tucatnyian tettek feljelentést ellenük, az a véleménye, hogy az ortodox állatvédők sokszor hajlamosak túlzásokba esni. Szerinte nagyon könnyű valakire ráfogni, hogy állatkínzó – vannak, akik szerint egyáltalán nem is volna szabad fogságban állatokat tartani, így az állatkerteket is be kellene zárni.

Pedig az igazság az – mint fogalmaz –, hogy ha például a náluk élő kengurukat visszatennék eredeti élőhelyére, Ausztráliába, a túlélésük nagyjából 3 nap és egy hét között alakulna. A Süti névre hallgató csüngőhasú malac pedig alighanem sütőben végezné. Ráadásul nem győzik befogadni a nyulakat és a tengerimalacokat – filozófiájuk, hogy ők a meggondolatlanul vásárolt, megunt állatokat is megpróbálják megmenteni.exzoo5exzoo4exzoo1

Azzal kapcsolatban, hogy a hozzájuk került beteg gekkókat lefagyasztással ölték meg, annyit mondott: még mindig ez volt a leghumánusabb megoldás számukra, mivel egyébként sem maradtak volna életben az őket ért súlyos fertőzés miatt. Akár ki is tekerhették volna a nyakukat, hogy ne szenvedjenek többet, így viszont annyi történt, hogy szép lassan elaludtak.

Oláh szerint az állatok tartási körülményei is rendben vannak: a náluk használt terráriumok méretükben még meg is haladják a terrarista körökben elfogadott sztenderdeket. A hely megnyitását megelőzően a Nébih- és ÁNTSZ-engedélyek beszerzése több mint 2 hónapot vett igénybe, azonban végül minden szükséges papír a birtokukba került.

A hatóságok többször is jártak kint náluk az elmúlt időszakban, és kisebb szabálytalanságokon kívül semmi problémát nem találtak, utóbbiak sem közegészségügyi jellegűek voltak.

A tulajdonos elismerte, hogy a padló valóban koszos lehet időnként a szabadon járkáló állatok miatt, amelyek a dolgukat is hajlamosak a vendégtérben elvégezni. Azonban elmondása szerint ezt folyamatosan figyelik a dolgozók, és amint észlelik, azonnal feltakarítják.

A fentiekből adódóan a mostani ellenőrzéstől sem tart, azt pedig kizártnak tartja, hogy a feljelentések következtében bezáratják a hatóságok a helyet. Törvényes alapjuk szerinte legalábbis semmiképp nincsen erre.

"Meg lehet próbálkozni ellehetetlenítéssel, de mi mindent meg fogunk tenni, hogy közelítsük az álláspontunkat az állatvédőkével" – fogalmazott Oláh Győző, aki bízik benne, hogy a nézeteltéréseket idővel sikerül rendezni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk