KÉK HÍREK

Megmagyarázta a hamburgerek mellett tartott fagyasztott patkányt az állatos kávézó tulajdonosa

Szerinte ennek egész biztosan nem lett volna szabad megtörténnie, elképzelhetőnek tartja, hogy tudatos szabotázsról van szó. Riport a helyszínről.
Láng Dávid - szmo.hu
2017. november 08.


Link másolása

Mint azt korábban megírtuk, kemény vádakat fogalmazott meg egy budai kávézóval szemben a hely egyik korábbi dolgozója. Az illető a hvg.hu-nak elmondta: bár tilos az emberi és állati táplálékot együtt tárolni, a kávézóban a kígyóknak szánt patkány- és egértetemeket közvetlenül a vendégeknek felszolgált ételek mellett, azokkal együtt tartották.

Erről fotókat is mutatott bizonyítékként, amelyeken tényleg az látható, hogy két tömb reszelt sajt és a fekete hamburgerbucik mellett ott egy másik zacskó, benne 10 darab fagyasztott rágcsálóval.

Mi is elmentünk a Bartók Béla úti exZOOtic Caféba, ahol egymást váltották a tévéstábok, ráadásul a Pest Megyei Kormányhivatal dolgozói is éppen ottjártunkkor tartottak ellenőrzést. A tulajdonos, Oláh Győző folyamatosan adta az interjúkat, mindenkinek válaszolt a kérdéseire.

Ami az egymás mellett tárolt mirelit patkányt és emberi fogyasztásra szánt élelmiszert illeti: szerinte azt figyelembe véve, mekkora beruházás volt az egész kávézó, teljesen ésszerűtlen már maga a feltételezés is, hogy pont egy második mélyhűtőn spórolnának. "Nem vagyok ilyen bolond, és nem is engedem senki másnak, hogy ilyen bolond legyen" - fogalmaz.

exzoo2

Oláh Győző

Így viszont igazi rejtély, hogy történhetett meg mégis, hiszen ezt nem lehet kétségbe vonni: fotók bizonyítják. A hvg.hu-nak adott nyilatkozatában Oláh arra utalt, hogy akár szándékos szabotázs is állhat a háttérben.

Kérdésünkre, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy az a bizonyos volt alkalmazott tette szándékosan, így válaszolt: "Ez egy nagyon erős állítás – nyilván nem mondhatom azt, hogy így történt, hiszen nem voltam ott, nincs róla bizonyítékom."

Az viszont szerinte egyértelmű, hogy ennek az együtt tárolásnak nem lett volna szabad megtörténnie. Ő soha nem látott ilyet, ellenkező esetben az lett volna a legkevesebb, hogy azonnal elbocsátja a felelős üzletvezetőt.

Hozzátette: a történtekből tanulva lakatot tesznek a mélyhűtőre, amihez csak annak lesz kulcsa, aki éppen olyan pozícióba van beosztva. A hvg.hu cikkében szereplő volt alkalmazott ellen pedig jogi lépéseket tesznek, ugyanis minden állítását tételesen cáfolni tudják.exzoo6exzoo3exzoo7

"Csak egy példa: teljesen abszurd, hogy a kenguru véreset pisilt. Valójában rózsaszín volt, és egyetlen alkalommal fordult elő, amikor próbaképpen másfajta növénnyel etettük, ez idézte elő az elszíneződést"

– fejtette ki a tulajdonos. Elmondása szerint, amint észlelték a dolgot, konstatálták, hogy valószínűleg nem tesz jót az állat veséjének, és többet nem is kapott abból a bizonyos növényből.

A kávézóban egyébként a bő egyórás ottlétünk idején – szerda kora délután – gyakorlatilag egy vendég sem volt a tévéstábokon és a Kormányhivatal emberein kívül. Oláh Győző szerint azonban ebben nincs semmi rendkívüli: bár tény, hogy valamivel visszaesett a forgalmuk azóta, hogy az első negatív cikkek megjelentek, a napnak ebben az időszakában azelőtt se voltak sokan. A látogatók többsége inkább késő délutántól, illetve hétvégente érkezik.

Azzal kapcsolatban, hogy több tucatnyian tettek feljelentést ellenük, az a véleménye, hogy az ortodox állatvédők sokszor hajlamosak túlzásokba esni. Szerinte nagyon könnyű valakire ráfogni, hogy állatkínzó – vannak, akik szerint egyáltalán nem is volna szabad fogságban állatokat tartani, így az állatkerteket is be kellene zárni.

Pedig az igazság az – mint fogalmaz –, hogy ha például a náluk élő kengurukat visszatennék eredeti élőhelyére, Ausztráliába, a túlélésük nagyjából 3 nap és egy hét között alakulna. A Süti névre hallgató csüngőhasú malac pedig alighanem sütőben végezné. Ráadásul nem győzik befogadni a nyulakat és a tengerimalacokat – filozófiájuk, hogy ők a meggondolatlanul vásárolt, megunt állatokat is megpróbálják megmenteni.exzoo5exzoo4exzoo1

Azzal kapcsolatban, hogy a hozzájuk került beteg gekkókat lefagyasztással ölték meg, annyit mondott: még mindig ez volt a leghumánusabb megoldás számukra, mivel egyébként sem maradtak volna életben az őket ért súlyos fertőzés miatt. Akár ki is tekerhették volna a nyakukat, hogy ne szenvedjenek többet, így viszont annyi történt, hogy szép lassan elaludtak.

Oláh szerint az állatok tartási körülményei is rendben vannak: a náluk használt terráriumok méretükben még meg is haladják a terrarista körökben elfogadott sztenderdeket. A hely megnyitását megelőzően a Nébih- és ÁNTSZ-engedélyek beszerzése több mint 2 hónapot vett igénybe, azonban végül minden szükséges papír a birtokukba került.

A hatóságok többször is jártak kint náluk az elmúlt időszakban, és kisebb szabálytalanságokon kívül semmi problémát nem találtak, utóbbiak sem közegészségügyi jellegűek voltak.

A tulajdonos elismerte, hogy a padló valóban koszos lehet időnként a szabadon járkáló állatok miatt, amelyek a dolgukat is hajlamosak a vendégtérben elvégezni. Azonban elmondása szerint ezt folyamatosan figyelik a dolgozók, és amint észlelik, azonnal feltakarítják.

A fentiekből adódóan a mostani ellenőrzéstől sem tart, azt pedig kizártnak tartja, hogy a feljelentések következtében bezáratják a hatóságok a helyet. Törvényes alapjuk szerinte legalábbis semmiképp nincsen erre.

"Meg lehet próbálkozni ellehetetlenítéssel, de mi mindent meg fogunk tenni, hogy közelítsük az álláspontunkat az állatvédőkével" – fogalmazott Oláh Győző, aki bízik benne, hogy a nézeteltéréseket idővel sikerül rendezni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: