hirdetés

KÉK HÍREK

Megkezdődött a szerb drogmaffia magyar bérgyilkosának tárgyalása

Sokat változott a csantavéri mészáros D. Csaba vallomása a rendőrségi kihallgatások és a - néhány nappal ezelőtti - első bírósági meghallgatása közben. Már arról győzködte a bírót, hogy ő is áldozata volt csupán a tragikus eseményeknek.
Báthory-Beck Nóra - szmo.hu
2020. november 17.

hirdetés

Állig felfegyverzett csuklyás kommandósok kíséretében érkezett első bírósági tárgyalására D. Csaba a vajdasági bérgyilkos, aki korábban beismerte, hogy megölt egy holland és egy magyar vállalkozót is.

A csantavéri születési szerb-magyar bűnöző 2018 szeptemberében a Pólus Center mögött találkozott, egy alvilági körökben jól ismert, magyar vállalkozóval azzal az ürüggyel, hogy 11 kilogramm kokaint ad el neki.

Amikor a férfi az autó csomagtartójába hajolt, hogy ellenőrizze a pakkokat, D. Csaba a vád szerint fejbe lőtte, holttestét pedig a közeli Szilas-patakhoz vitte és otthagyta.

A rendőrök a nyomozás során a helyszínre vitték a szerb bérmészárost, aki részletesen elmondta és meg is mutatta mi, hogyan történt.

hirdetés

Rablás vagy leszámolás

A helyszíni kihallgatásról készült felvételen jól látható, ahogy a rendőrök kiviszik a bilincsbe vert foglyot a patakhoz, aki ott elmondja, hogy a gyilkos fegyvert elásta az erdőben, és az áldrogot tartalmazó táskát elrejtette a közelben, nehogy a barátnője otthon észrevegye. D. Csaba a gyilkosság indítékairól is beszélt:

"A 11 kilogrammal kapcsolatban csak azért beszéltem neki, hogy idejöjjön, és hogy lelőjem, mivel számomra ő nagy veszélyt jelentett Magyarországon. Logisztikus támogatást adott az ellenfeleimnek, hogy megtaláljanak Magyarországon és lelőjenek."

Állítása szerint a Pólus Centernél meggyilkolt vállalkozó tudott a sportolási szokásairól, és arról, hogy a Margit-szigetre jár futni. Egy alkalommal ismeretlen férfiak megtámadták és rálőttek edzés közben. Ezzel kapcsolatban feljelentést is tett, az ügyben indult nyomozást néhány hete a rendőrség megszüntette. Mindenesetre D. Csaba szerint támadói a meggyilkolt vállalkozótól kapták a tippet, ezért állt bosszút a gyilkossággal a férfin.

Hajtóvadászat

A rendőrség hajtóvadászatot indított a szerb bérgyilkos után, felállítottak egy speciális nyomozócsoportot, akik bármikor készen álltak információkat fogadni a gyilkossággal és D. Csabával kapcsolatban. Kaptak egy fülest, hogy Szentendrén bujkál, de mire a búvóhelyre értek a férfi már Párkányba, majd Prágába menekült. Végül ott fogták el egy szállodában 2019. március elsején éjszaka.

A nárcisztikus bérgyilkos

A szerb maffia ítéletvégrehajtóját a nyomozás során elmeorvos is vizsgálta. A szakember megállapította, hogy a férfi nárcisztikus, mazochista, felelősséget elhárító személyiség, aki tudatában volt a cselekedetei súlyával. A pszichiáter szerint komoly esély van rá, hogy D. Csaba később hasonló bűncselekményeket, akár gyilkosságokat követ el.

Kihallgatásán a férfi a rendőröknek szó szerint azt mondta: "Európa kriminálisa akarok lenni". Majd azzal folytatta, hogy meg akarja tisztítani a kábítószertől a kontinenst, azért hogy a fiatalok ne tudjanak drogot venni.

Bűnlajstrom

D. Csaba egyébként nem először került a nyomozók látókörébe. 2004. május 11-én Újvidéken a Firma bűnbanda egyik tagját lőtte agyon, vitás kábítószerügyek miatt. Ezért 15 évre ítélték, de 13 év után jó magaviselete miatt kiengedték a börtönből.

Néhány hónappal később - a spanyol hatóságok szerint 2017. augusztus 28-án - Barcelonában, egy parkban négyszer rálőtt egy belgrádi maffiózóra. A férfit a fején, a mellkasán, az állán és a hasán is eltalálta. A belgrádi alvilági vezető végül túlélte a támadást.

A holland rendőrök 2018-ban közel 7 millió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki D. Csabára, mert a vád szerint július 30-án bement egy forgalmas amszterdami étterembe, ahol lelőtt egy 62 éves horvát-holland állampolgárságú vállalkozót.

Ezután következett a magyar gyilkosság. 2018. szeptember 19-én éjszaka. Majd a következő 2019. január 5-én amikor D. Csaba és társa egy fehér autóval megálltak egy szerb bűnbanda alvezérének kocsija mellett, a férfi épp összecsukott egy babakocsit, hogy betegye a csomagtartóba. Ekkor D. Csaba kiszállt az autóból, odament a férfihoz, elővett egy fegyvert és mellkason, majd fejbe lőtte.

A szerb bérgyilkos ellen végül a magyar, a holland és a szerb hatóságok is nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Prágai elfogása után a cseh külügyminisztérium úgy döntött, hogy először a magyar bíróság dönthet a sorsáról. Közben a hollandok felajánlották, hogy az Amsterdamban elkövetett emberölésért is itt kapjon büntetést. Így most az ügyészség előre kitervelten, több emberen elkövetett gyilkossággal vádolja.

Az első meghallgatásán erre egy Napóleontól származó idézettel válaszolt. "Micsoda regény az életem" - mondta.

Majd arról kezdett beszélni, hogy mégsem ő ölte meg a budapesti vállalkozót, sőt nem is egyedül csalta ki a patakpartra, hanem hárman voltak. Nem látta, hogy ki lőtt, mert pont elfordult, amikor valamelyik társa kivégezte a férfit.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk