KÉK HÍREK

Megjöttek Magyarországra az első vadiúj Lada-modellek

Kicsit különböznek a legendás retro járgányoktól, megmutatjuk, hogyan festenek!

Link másolása

Az orosz gyártású Lada sok-sok évtizeden keresztül volt az egyik meghatározó autómárka Magyarországon, a '90-es évek végén azonban annyira lemaradt a fejlődésben, hogy inkább visszavonultak a piacról. Most azonban úgy tűnik, eljöhet a Ladák újabb aranykora: a Bo Andersson irányítása nyomán nemrég ugyanis elkészültek az első, már EU-specifikáció szerinti (tehát a retro járgányoktól azért jelentősen különböző) kocsik Togliattiban, sőt, néhány már itt is van belőlük Magyarországon. Noha pár napos késéssel érkeztek meg, ugyanis a fő minőségellenőr nem engedte elindulni a már megrakodott trélereket, mert az autókból hiányzott a magyar nyelvű kezelési utasítás - írja az automotor.hu.

lada_sedan

lada_sedan2

Az utóbbi években euró-százmilliókat költöttek a gyár modernizálására és a minőségellenőrzési rendszer kiépítésére, a cél egy európai szintű termelőegység létrehozása. A Lada Hungary az első az Uniós képviseletek sorában; az hazai minta és tapasztalatok alapján építik majd fel a kereskedőhálózatot Nyugat-Európában is.

Az eredeti szándék szerint a Lada egy fővárosi és négy vidéki értékesítési ponttal akart kezdeni, de végül ezt felülmúlva 9 márkakereskedéssel indítanak, hamarosan pedig újabb márkaképviseletek és szervizek bejelentése is várható. Szándékaik szerint rövid időn belül az egész országot lefednék, rögtön az első évben (2016-ban) már több mint 1000 Lada értékesítésével számol a forgalmazó.

Első körben kisautókkal törnek be a piacra. A Granta lépcsős hátú vagy ferde hátú karosszériával, a Kalina ötajtós vagy kombi változattal érkezik. Az egykor igen népszerű Nivát 2 799 000 forintért lehet majd megvenni, amelyben lesz felező, sperrdifi és ABS, hangszigetelés azonban nincs. A légkondis, műanyag lökhárítós 4x4 Urban 3,3 millió forintba kerül. Az igazi nagy lökést a Vestától és az Xray szabadidő-autótól várják, ezekből a modellekből jövő ősz környékén jönnek az első darabok.

lada_urban

A személyautók közül a legolcsóbb a Granta lépcsős hátú változata, amely 1 999 000 forintért megvásárolható. A ferdehátú, azaz ötajtós karosszéria 2 199 000 Ft-ért kapható, ennyibe kerül a sokkal rövidebb ötajtós Kalina is, amelynek kombi változata 2 349 000 Ft-tól indul - motora 8 szelepes 1,6-os 86 lóerővel, van benne menetstabilizáló, két légzsák, központi zár, fedélzeti számítógép és szervokormány. A legmagasabb LUX szint szérialistáján már automatikus fényszórókapcsolást, elektromos ablakemelőket, esőérzékelős ablaktörlőt, első ülésfűtést, multimédia rendszert, tolatóradart találunk, sőt kérhető automatikus váltó is. A mindennel felszerelt Granta Sedan kézi váltóval 2,65 millió forintot ér.

lada_kalina

lada_kalina2

A Lada weboldalán minden információt (ár- és felszereltségi listákat, a márkakereskedések elérhetőségét stb.) begyűjthettek, sőt tesztvezetésre is lehet jelentkezni.

Via automotor.hu, képek: LADA Hungary

Ha érdekes volt a hír, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: