hirdetés

KÉK HÍREK

Meghalt Szécsényi József

A diszkoszvető egyik nagy dobását a Sport szelet csomagolása örökítette meg.
Forrás: hvg.hu, címlapkép: atletika.hu - szmo.hu
2017. március 21.

hirdetés

Elhunyt Szécsényi József professzor, volt Európa-csúcstartó, olimpiai negyedik diszkoszvető. A Testnevelési Egyetem tanára 85 éves volt.

Szécsényi József az 1954-es atlétikai Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, abban az évben főiskolai világbajnoki címet is nyert. 1958-ban Európa-csúcsot dobott (58,33 méter), az 1960-as római olimpián legjobb európaiként a negyedik helyen végzett, az 1964-es tokiói játékokon ötödik volt.

Egy korabeli felvétel

Edzői pályafutása alatt versenyzői húsz ifjúsági és felnőtt bajnokságot nyertek, 1969-től csaknem tíz éven át a magyar válogatott dobószakágának vezetője volt – idézték fel életútját a TF közleményében.

Testnevelő tanári, majd szakedzői végzettsége után

hirdetés

az ELTE pszichológiai szakán szerzett diplomát,

1965-ben került a TF atlétikai tanszékére adjunktusként, 1978-ban egyetemi docens, 1989-ben egyetemi tanári tanszékvezetői kinevezést kapott. 1973-ban doktori címet szerzett az ELTE-n pszichológiából, 1979-ben pedig biológiai tudományos kandidátusi címet érdemelt ki.

Hosszú éveken át a Magyar Biológiai Társaság mellett a Testnevelési Egyetem Doktori Tanácsának és Habilitációs Bizottságának tagja, a Tanszékvezetők Kollégiumának elnöke volt.

A Testnevelési Egyetem saját halottjának tekinti Szécsényi József professzor emeritust.

Egy csokipapír története

A Testnevelési Egyetem oldalán olvasható egy megemlékezés Szécsényi Józsefről, a 85. születésnapja alkalmából írták. Abban mesélte el, hogyan került a Sport szelet csomagolására az őt ábrázoló kép.

"

Az 1960-as, 58,26 méteres nagy dobásom után lettem csokireklám, az arról készült fotót jelenítették meg a borítón. Nem foglalkoztam akkoriban a jogdíjjal, vagy az esetleges jövedelemmel. A csapattársaim, és a barátaim sokáig ösztökéltek, kérdezzek rá, mi járhat ezért, de nem igazán törődtem vele. A sport, majd a sporttudomány sokkal inkább érdekelt. Elmélyedtem a versenyzés lélektanában, könyveket írtam, egyetemi tanár lettem, és mellette edzősködtem

– mondta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk