/kekhirek/meghalt-stephen-hawking/?utm-source=kapcsolodo
hirdetés

Meghalt Stephen Hawking

A 76 éves tudós halálhírét szerdára virradóra közölte családja.
hirdetés

"Mély fájdalommal közöljük, hogy szeretett apánk ma elhunyt. Nagyszerű tudós és különleges ember volt, akinek munkája és hagyatéka sokáig velünk lesz még" – írták közleményükben a fizikus gyerekei, Lucy, Robert és Tim.

Hawking 1942. január 8-án született Oxfordban Frank és Isobel Hawking első gyermekeként. Ez a nap volt Galilei halálának 300. évfordulója és erről a tényről Hawking mindig is büszkén tett említést.

22 éves korában diagnosztizáltak nála ameotrófiás laterálszklerózist, vagyis ALS-t, és ahogy a betegség súlyosbodott, már csak egy ujját, a szemét és a fejét tudta mozgatni. Innentől beszédszintetizátorral kommunikált.

1988-ban megjelent, Az idő rövid története című könyve hozta meg számára az igazi világhírt és széles körű ismertséget: a művet negyven nyelvre fordították le és nagyjából 30 millió példány kelt el belőle

Számos kitüntetést adományoztak neki, például a Brit Birodalom Érdemrendjét. Alakja a popkultúrára is nagy hatással volt: szerepelt többek között a Simpsons családban, az Agymenőkben és a Star Trek egyik részében is.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk