KÉK HÍREK

Meghalt A szarvasvadász Oscar-díjas rendezője

Michael Cimino 77 éves volt, halálának oka egyelőre ismeretlen.

Link másolása

77 éves korában elhunyt Michael Cimino amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és filmproducer. Legismertebb alkotása A szarvasvadász, amely öt Oscar-díjat nyert, többek között a legjobb filmrendezőnek járót. Halálának oka egyelőre nem ismert.

A Yale Egyetemen tanult, ezután kezdetben dokumentumfilmeket és tv-reklámokat készített New Yorkban. 1971-ben Hollywoodba költözött. Még ebben az évben elkészült első forgatókönyvírói munkája, a Silent Running. 1974-ben a Clint Eastwood és Jeff Bridges főszereplésével készült Villám és Fürgeláb című krimivígjátékkal sikerült megvetnie a lábát filmrendezőként, majd 1978-ban elkészült A szarvasvadász című filmje, amelyben ő volt a producer, a forgatókönyvíró és a rendező is. Ezzel elnyerte a legjobb filmrendezőnek járó Oscar-, Golden Globe- és Marquee-díjat is.cim3

Villám és Fürgelábcim2

Jelenet A szarvasvadász című filmből

Videó: Cimino átveszi az Oscart

A szarvasvadász sikerének köszönhetően kapott immár szabad kezet újabb filmjének megrendezéséhez, mely szintén saját ötlete volt - ez volt A mennyország kapuja című western, melyben Kris Kristofferson és A szarvasvadászból is ismert Christopher Walken voltak a főszereplők. Cimino legendásan nehéz természetének köszönhetően azonban a film forgatása nagyon lassan haladt; a maximalista és önfejű rendező a jelenteket rengetegszer vette fel újra, díszleteket építettet és bontatott le ok nélkül, pazarolta a nyersanyagot és számos filmes kollégájával összeveszett. Ráadásul a forgatáson lovak pusztultak el és állítólag Cimino és a stábtagok kábítószerezése lehetetlenítette el a munkát véglegesen, amire a vélemények szerint a film büdzséjéből is jelentősen költöttek. Ez a fajta munkamorálja és arroganciája már A szarvasvadász forgatásakor is megmutatkozott, amikor kirúgta a vágóját, mert az meg akarta rövidíteni a túl hosszúra nyúlt film kópiáját. A film vágásáért szintén Oscart kapó vágó ellenére azt nyilatkozta, hogy a filmet saját maga vágta.cim1

A mennyország kapuja

Miután A mennyország kapuja majd egy éves csúszással és a költségek megtriplázódásával 1980 novemberében végre bemutatásra került, rögtön meg is bukott; a rendkívül hosszú, eredetileg 219 perces filmre alig volt kíváncsi valaki, noha a rendező 1981 tavaszára 149 percre rövidítette, így sem érdekelt senkit, minekutána a filmre költött több mint 40 millió dollárhoz képest nagyjából 3 millió csordogált bevételként vissza. A film anyagi bukása pedig a forgalmazó United Artists-ot is csődbe rántotta, amit végül az MGM vásárolt fel. A látványos bukás után Cimino legalább tíz évig nem állt szóba egy újságíróval sem, idősebb korára pedig egészen bizarr mértékben átplasztikáztatta az arcát.cim

A kudarc után Cimino mégis újra lehetőséget kapott a Gumiláb című zenés film megrendezésére, azzal a feltétellel, hogy nem lépi át a költségvetést, amikor azonban mégis újabb pénzösszeget akart kérvényezni, kirúgták (a filmet aztán Herbert Ross rendező készítette el). Cimino a következő években még négy filmet csinált, 1985-ben a A sárkány éve című bűnügyi filmet, 1987-ben a A szicíliai című történelmi kalandfilmet, 1990-ben A félelem órái című thrillert, 1996-ban pedig a Hajsza a Nap nyomában című drámát, de mindegyik film kritikailag és anyagilag is bukás volt.cim4

A félelem órái

2007-ben a Cannes-i filmfesztivál hatvanadik évfordulójára készült rövidfilm összeállításban az egyik kisfilmet ő rendezte No Translation Needed címmel.

Filmjei, amelyekben forgatókönyvíróként, rendezőként és producerként is részt vett:

Silent running (1971)

A Magnum ereje (1973)

A rózsa (1979)

Villám és Fürgeláb

A szarvasvadász (1978)

A mennyország kapuja (1980)

A sárkány éve (1985)

A szicíliai (1987)

A félelem órái (1990)

Hajsza a Nap nyomában (1995)

Díjai

Oscar-díj a legjobb rendezőnek (1978) - A szarvasvadász

Marquee-díj a legjobb filmrendezőnek (1980) - A szarvasvadász

Golden Globe-díj a legjobb filmrendezőnek (1979) - A szarvasvadász

Forrás: Wikipédia, címkép: Youtube

Ha te is kedvelted Cimino filmjeit, oszd meg a cikket!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: