KÉK HÍREK

Még lassabban érnek ki a mentők, mint eddig

Az uniós forrásokból finanszírozott fejlesztések ellenére van, ahol a 15 percen belüli célba érkezési idő fél órára nőtt.
Forrás: Hír24, Népszabadság - szmo.hu
2015. szeptember 11.


Link másolása

Lassabban érnek célba a hazai mentők, mint egy évvel ezelőtt. Mindössze az esetek kétharmadában sikerül tartani az elvárt 15 perces kiérkezési normaidőt - írja a Népszabadság az Országos Mentőszolgálat belső statisztikája alapján.

2015 első felében mintegy félmillió sürgősségi hívást kaptak a mentősök. Ezek negyedében fél órán belül értek ki a betegekhez, a betegek 7 százalékának viszont még ennél is többet kellett várnia. 2014-ben a 15 percen belüli kiérkezési arány jobb volt, ezt az esetek 72,5 százalékában tudták tartani.

mento

Így teljesítenek egyes megyékben a mentőszolgálatok

Az Országos Mentőszolgálat az egyes megyék értékeit is összevetette. Országszerte lassult a betegekhez való kiérkezés, ugyanakkor Csongrád megyében sikerült ezt a mutatót 1,3 százalékkal javítani a tavalyihoz képest.

A 19 hazai megyéből nyolc akadt, ahol az alapnak tekintett 70 százalékos vagy annál jobb arányt sikerül teljesíteni.

A legrosszabb helyzetben a Bács-Kiskun és a Jász-Nagykun-Szolnok megyében élők vannak. Közép-Magyarországon minden tizedik betegnek fél óránál többet kell várnia a mentőre. Ez körülbelül nyolc százalékos romlás a tavalyihoz képest. Szolnok megyében a mintegy 22 ezer sürgős hívás alig több mint a felében sikerült 15 perc alatt mentőt küldeni.

mento1

A Népszabadság által megkérdezett mentősök azt mondták: nincs elég ember és autó. Az újonnan vásárolt járművek épp arra elegendőek, hogy lecseréljék a 13 évesnél idősebb kocsikat. Orvosból és mentőtisztből is kevés van. "A romlás annak fényében különösen meglepő, hogy a kormány eddig mintegy 15 milliárd forint uniós pénzt költött a helyzet javítására. Ebből részben a mentésirányítást modernizálták, részben 22 új mentőállomás építését és további 60 mentőállomás felújítását finanszírozták.

Az új mentőállomásokat tavaly augusztusban kellett volna átadni, de van, ahol még csak idén tették le az alapkövet. A HVG júliusi gyorsleltára szerint az állomások jelentős része még csak félkész állapotban volt, a felújítandó épületek közül egytucatnyin épphogy csak elkezdték a munkát. A meg nem épült mentőállomások pedig aligha javíthatják a kiérkezési időket" írja a Népszabadság.

Hasznos volt a hír? Oszd meg másokkal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: