/kekhirek/marian-cozma-sztojka-ivan-gyorei-peter-karterites-gyilkossag/
hirdetés

KÉK HÍREK

Cserbenhagyta az állam Marian Cozma családját – máig nem kaptak kártérítést

Bár Cozma egyik gyilkosát, Sztojka Ivánt múlt héten kiengedték a börtönből, a család a mai napig hiába küldözgeti a végrehajtási kérelmeket.
hirdetés

Mi is beszámoltunk arról, hogy múlt csütörtökön a legnagyobb titokban engedték ki a börtönből a Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottját, Sztojka Ivánt. A 2009-es gyilkosságban ugyan nem ő volt az elkövető, vagyis közvetlenül nem ő szúrta le Marian Cozma válogatott kézilabda-játékost, hanem tettestársa, Raffael Sándor, de a bíróság szerint Sztojka is nagyban hozzájárult, hogy a tragédia bekövetkezzen.

Marian Cozma családja a mai napig nem látott egy fillért sem abból a 226 millió forintos kártérítésből, amit különböző bíróságok ítéltek meg a gyászoló hozzátartozóknak. A Blikk idézi Dr. Györei Péter büntetőjogi ügyvéd írását, amely szerint

a család hiába küldözgeti a végrehajtási kérelmeket, a hatóságok még a bűnügyi költségeket sem tudják behajtani az elkövetőkön.

A jogász szerint időben zárolni kellett volna a vádlottak vagyonát, mert most már biztosan gondoskodtak róla, hogy ne legyen a nevükön semmilyen érték. "Noha folyamatosan hangoztatott hivatalos szlogen az áldozatok védelme és kárpótlása, a hatóságok a gyakorlatban képtelenek a bűnözőket rákényszeríteni arra, hogy áldozatuk kárát megfelelő módon megtérítsék" - írja dr. Györei Péter, és egy jogilag szerinte ésszerű megoldást javasol:

"Ha tehát a bűnöző fizetésképtelen, akkor indokolt, hogy az állam fizesse meg a hozzátartozók részére a megítélt kártérítést, hiszen az államnak (...) a kártérítés felelősségében – mintegy kezesként - osztoznia kellene az elkövetőkkel."

hirdetés

A szakember szerint így a jogalkalmazás is hatékonyabb lenne Magyarországon, és az állam "a saját bőrén tapasztalná meg az út szélén hagyott sértettek sorsát."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk