KÉK HÍREK

Magyarország áll az élen – az egyetemi szégyenlistán...

Egy magyar átlagszülő szinte teljes fizetését elviheti a gyereke egyetemi taníttatása.

Link másolása

Az átlagszülő szinte teljes fizetését elviheti a gyereke egyetemi taníttatása Magyarországon - írja az expertmarket. A fizetéshez képest sehol máshol a világon nem ilyen drága a felsőoktatás. Amerikában például, ahol a legjobb egyetemek vannak, átlagosan a fizetés feléből kitaníttathatja a gyereket.

Magyarországon a szülő jövedelmének 92 százalékát elviszi az egyetemi tandíj, ezzel az adattal Magyarország végzett az Expert Market piackutató listájának első helyén. Íme a teljes lista eredményekkel együtt:

Magyarország: 92 százalék.

Románia: 86 százalék.

Észtország: 76 százalék.

Chile: 73 százalék.

Malajzia: 55 százalék.

Egyesült Államok: 53 százalék.

Ukrajna: 52 százalék.

Litvánia: 48 százalék.

Egyesült Királyság: 40 százalék.

Szingapúr: 36 százalék.

A képet árnyalja, hogy a lista készítői a Quacquarelli Symmonds (QS) intézményrangsorát használták, ahol a világ legjobb egyetemeit gyűjtik össze. Ide évre négy magyar egyetem tud bekerülni: a Szegedi Tudományegyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Debreceni Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem.

A lista szerint Magyarországon az egyetemi képzés teljes tandíja átszámolva 9,6 millió forint. Az Eduline gyűjtése szerint 2015-ben a fogorvosi képzés a legdrágább. Ez intézménytől függően 9,5–13,5 millió forintba kerül. Általános orvosi képzésért pedig 11,4–12,2 millió forintot kell kifizetni az évek során.

penz

Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy ennél azért olcsóbban is lehet diplomát szerezni Magyarországon. A legnépszerűbb szakok tandíjai félévenként 200–400 ezer forintba kerülnek. Ide tartozott 2015-ben a vezetés és szervezés, a pénzügy, a nemzetközi tanulmányok, a marketing és a vállalkozásfejlesztés szakok.

A lista készítői a Gallup 2013-as mediánjövedelmi adatait használták, ami közel van az átlagkeresethez, de nem azonos vele: keresetük szerint rangsorba állítják az embereket, és annak a jövedelmét nézik meg, aki pontosan középen áll. Ezzel számolva egy magyar felnőtt átszámolva 10,4 millió forintot keres az alatt az idő alatt, amíg a gyereke elvégzi az egyetemet.

A drága felsőoktatásból és az alacsony bérekből az következik, hogy Magyarországon a felsőoktatáshoz csak a gazdagok férnek hozzá, vagy azok, akik hajlandóak eladósodni - állapítja meg a Business Insider cikke. Viszont hozzáteszi, hogy a hallgatók állami finanszírozású képzésben is részt vehetnek.

A lista végén, vagyis a legjobb helyzetben Szingapúr és az Egyesült Királyság van. Itt ugyanis annak ellenére, hogy az egyetemek drágák, a bérek szintén magasak. Szingapúr például a világ harmadik leggazdagabb állama.

Ha érdekesnek találtad a cikket, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: