hirdetés

KÉK HÍREK

Szíriai diktátor pénzembere és nemzetközi bűnszervezet tagja is kaphatott letelepedési kötvényt

A két gyanús eset miatt felmerült a kérdés, hogy alaposan ellenőrizték-e a letelepedési programba jelentkezőket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. március 28.

hirdetés

A 444 és a Direkt36 információi szerint az elmúlt években magyar letelepedési kötvényt vásárolt több olyan személy is, akik komoly biztonsági kockázatot jelenthetnek Magyarország és az Európai Unió számára.

Az egyik férfi a gyanú szerint olyan nemzetközi bűnbanda tagja, amelyik fegyver- kábítószer és embercsempészetből származó pénzt mos tisztára. Magyar papírokat kapott a háborús bűntetteket elkövető szíriai Aszad-rezsim egy kulcsfigurája is, aki az amerikai kormány szerint Oroszországból és Libanonból mozgat pénzeket a szír diktatúra számára.

Ezt a két portál azután derítette ki, hogy több mint két hónapja egy-egy boríték érkezett hozzájuk a szerkesztőségbe, amelyek több ország olyan állampolgárainak nevét tartalmazta, akik a levél névtelen írója szerint részt vettek a magyar letelepedési kötvényprogramban.

A programot Rogán Antal kezdeményezte 2012 őszén, a lényege az volt, hogy az EU-n kívüli állampolgárok 250-300 ezer euróért juthattak magyar letelepedési engedélyhez. A külföldiek EU-s papírokat is kérvényezhettek, amikkel akadálytalanul tudtak mozogni, üzletelni, céget alapítani az egész EU-ban.

Az állami szervezetek adatvédelmi okokra hivatkozva nem adnak információt arról, pontosan kik szereztek letelepedési engedélyt a programon keresztül.

hirdetés

A 444 és a Direkt36 a borítékban szereplő nevek közül nyilvánosságra hozta azokat, akik valóban kaptak magyar letelepedési papírokat és akiknél a nyilvánosságra hozatalhoz közérdek fűződik.

Például a szír állampolgárságú Salmo Bazkka - az olasz hatóságok azzal gyanúsítják hogy egy nemzetközi, pénzmosással foglalkozó bűnszervezet tagja. A másik a szintén szír állampolgárságú Atiya Khoury, aki szerepel az Egyesült Államok szankciós listáján, az amerikaiak szerint ő Bassar al-Aszad szíriai elnök egyik legfontosabb pénzembere.

A riport szerint mindkét férfi esetében vannak olyan nyomok, amelyek őket, illetve családtagjaikat Magyarországhoz kötik. Bazkkáról az egyik rokona is azt állította, hogy vásárolt letelepedési kötvényt. Ezt egy forrás meg is erősítette.

A gyanú szerint a Salmo Bazkka annak a nemzetközi bűnszervezetnek is tagja, amelyet a Terrorelhárítási Központ 2017. november 28-ai rajtaütésen leplezett le.

A Magyarországon elfogott 52 éves szír férfi rokona szerint már Olaszországban van.

Bazkka húsz éve kezdett üzletelni Magyarországon, első cégét, a ruhakereskedelemmel foglalkozó Bazkka Bt.-t 1998-ban alapította, amely először aleppói, majd pesterzsébeti székhellyel rendelkezett. A Budapesten vett házában 2016-ban szintén egy ruhaeladó céget alapított, amiben már egy korábban vele egy fedél alatt élő szíriai nő négy fia is tulajdonos lett. Másfél évvel később a négy fiú közül kettőt, a 26 éves Alaa Bazkkát és a 22 éves Mohamad Bazkkát szintén a bűnszervezet feltételezett tagjaként nevezték meg az olasz hatóságok Salmo Bazzkával együtt. A portálok szerint feltehetően hármójukat fogták el a tavaly novemberi razziában Magyarországon, de erről a magyar rendőrség nem árult el részleteket.

Salmo Bazzka 2014 és 2017 között több olyan nyilvánosan elérhető fényképen szerepel, amelyeket Magyarországon készítettek, ám arról nem lehet tájékoztatást kérni, hogy ez idő alatt milyen jogcímen tartózkodott Bazkka az országban, és vásárolt-e letelepedési kötvényt.

Atiya Khoury az Aszad-rezsim egyik legfontosabb pénzembere, aki egyike annak a nyolc magánszemélynek, akinek az Egyesült Államokban található vagyonát befagyasztották, és megtiltották, hogy amerikai cégek vagy állampolgárok üzleteljenek velük,

ráadásul az amerikaiak szerint emberi jogi jogsértések miatt is felelős.

Atiya Khoury a tulajdonosa és üzemeltetője a Moneta Transfer & Exchange nevű pénzügyi szolgáltató hálózatnak, ami a Western Unionhoz és más cégekhez hasonlóan pénzváltással és készpénz-küldéssel foglalkozik. A szankciós dokumentumokban az is szerepel, hogy készpénzt mozgat Szíria, Libanon és Oroszország között a szír jegybank elnökének utasításai alapján. A férfi Aszad családjának is segít, részt vesz Rami Makhlouf cégbirodalmának irányításában.

A 444-nek és a Direkt36-nak elküldött nevek között Khoury mellett családtagként jelölve 14 éves lánya és 18 éves fia is szerepelt. Utóbbi rendszeresen posztol képeket az életéről a közösségi médiában, ezek alapján pedig nem szűkölködik a pénzben.

A két portál megpróbálta kideríteni, hogy pontosan milyen módon ellenőrizték a letelepedési programba jelentkezőket, és hogy továbbra is úgy gondolják-e, hogy Bazzka és Khoury nem jelentenek biztonsági kockázatot, mivel a a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatója korábban azt állította, hogy a kötvényigénylési eljárások “biztonsági szempontból megnyugtatóan zajlottak”. Bár a szervezetek azt közölték, hogy nem adhatnak tájékoztatást,

két forrás szerint sem volt minden rendben a biztonsági ellenőrzéssel.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antaltól egyelőre nem érkezett válasz az üggyel kapcsolatban.

Forrás: 444.hu, fotó: Pixabay


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK

Órákkal a kivégzés előtt haladékot kapott a halálra ítélt amerikai nő

A halasztás azt jelentheti, hogy Lisa Montgomeryt jó eséllyel ki sem fogják végezni. Mert mire erre sor kerülne, már beiktatják a halálbüntetés-ellenes Joe Bident, aki megkegyelmezhet neki.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Magyar idő szerint kedd éjfélre tűzték ki Lisa Montgomery kivégzését. Montgomery az egyetlen, szövetségi siralomházban lévő nő. A nő horrorfilmbe illő gyilkosságot és csecsemőrablást követett el, amiért 2004-ben ítélte halálra a bíróság. Megfojtott egy nyolc hónapos várandós kismamát, kivágta belőle a magzatot, és elrabolta a gyereket, aki túlélte a tragédiát.

Kivégzését először december 8-ra tűzték ki, ám ezt a bíróság elhalasztotta, miután ügyvédei elkapták a koronavírust. Ezután a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Igazgatóság vezetője, Michael Carvajal tűzte ki az újabb időpontot január 12-re.

Azonban kevesebb mint 24 órával a kitűzött időpont előtt egy szövetségi bíró halasztást rendelt el

- írja a CNN. A lap szerint

James Hanlon arra adott haladékot, hogy tarthassanak még egy meghallgatást azzal a céllal, hogy eldöntsék, Montgomery megfelelő állapotban van-e a kivégezéshez.

hirdetés

A meghallgatás dátumát egyelőre nem tűzték ki. Ez pedig azt jelentheti, hogy a nőt jó eséllyel ki sem fogják végezni. Ugyanis abban az esetben, ha a meghallgatás után úgy döntenek, Montgomery kivégezhető, az amerikai elnök még mindig megkegyelmezhet neki. A halasztás miatt a döntés már az új elnök, Joe Biden kezében lesz. Ő pedig ellenzi a halálbüntetést.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÉK HÍREK

Eltörte az udvarukba betévedő kölyökkutya lábát egy 18 éves fiú Bátonyterenyén

A bíróság felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a fiatalt.
A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Salgótarjáni Járásbíróság azt a fiatal férfit, aki csonttörést okozva bántalmazott egy kölyökkutyát - írja közleményében az Ügyészség.

A 18 éves vádlott bátonyterenyei ingatlanának udvarára tavaly június közepén egy nap alatt többször is betévedt egy féléves kölyökkutya, amelyet a férfi az utolsó alkalommal a hátsó lábainál fogva nagy erővel áthajított a kapun.

A kutya a ház előtti betonútra csapódott, és jobb hátsó lábán combcsonttörést szenvedett.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség a fiatalember ellen állatkínzás bűntette miatt emelt vádat.

A 18. életévét az elkövetéskor épp csak betöltő fiú beismerte tettét. A Salgótarjáni Járásbíróság az ügyészi indítványnak megfelelően nyolc hónap, végrehajtásában egy évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a vádlottat, és kötelezte az eljárás során felmerült 30.700 Ft bűnügyi költség megfizetésére is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK

Kilenc napig fogva tartották és verték lakótársukat, hogy megszerezzék a 8 milliós örökségét

A zsarolók végül közel 6 millió forinthoz jutottak hozzá, de már elkapták őket a rendőrök.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Elfogtak egy párt Budapesten, akik kilenc napig fogva tartotották két lakótársukat a közös albérletükben, miután egy kihallgatott beszélgetésből megtudták, hogy egyiküknek nyolcmilliós öröksége van - közölte a rendőrség a police.hu oldalon.

Még tavaly decemberben zárták be a két férfit az albérletbe, többször bántalmazták és gáz- és riasztófegyverrel, kalapáccsal és baltával fenyegették őket, hogy megszerezzék az örökséget. Végül közel 6 millió forinthoz jutottak hozzá.

A kispesti rendőrök január 7-én délután a XVIII. kerületben fogták el a 26 éves K. Sándort és barátnőjét, a 23 éves H. Máriát, akiket zsarolás és személyi szabadság megsértése miatt hallgattak ki gyanúsítottként, majd őrizetbe is vették őket. A bíróság január 10-én rendelte el letartóztatásukat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Kizuhant a tizedikről egy 23 éves lány, de túlélte, most intenzíven ápolják

A lány nagyjából 30 métert zuhant, egy fa lombjára érkezett először.
A címkép illusztráció: Unsplash/Ben Allan - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Kizuhant egy szegedi panelház 10. emeleti ablakából egy 23 éves nő Szegeden - írja a Bors. A lány csodával határos módon túlélte a zuhanást, jelenleg intenzív osztályon ápolják.

A lap információi szerint a lány nemrég költözött el a szüleitől, boldog volt, amikor sikerült albérletet találnia és úgy tűnt, egyedül is megállja a helyét az életben.

Szerdán eddig tisztázatlan körülmények között zuhant a mélybe az ablakpárkányról. A 10. emeletről nagyjából harminc métert esett, ám szerencséjére egy fa lombjára érkezett először, ami okozott sérüléseket, de egyben lassította is a zuhanást

- jegyzi meg a Bors.

A lapnak az egyik szemtanú az mondta:

"éppen a szobámban voltam, amikor hallottam egy tompa puffanást. Ijesztő látvány volt a fiatal lány a földön fekve. Szerencsére a mentők hamar a helyszínre érkeztek, és stabilizálták az állapotát".

A Bors a családhoz közel álló forrásból úgy értesült, hogy a lány még kórházban fekszik.

hirdetés

"Szerencsére az orvosoknak sikerült stabilizálniuk D. állapotát. Több súlyos sérülést is szenvedett. A családját természetesen megviselték a történtek, főleg, mivel a koronavírus-járvány miatt most még bemenni sem tudnak hozzá a kórházba, mert látogatási tilalom van" - nyilatkozta a neve elhallgatását kérő ismerős, aki nem tudja pontosan, hogy mennyire súlyosak a lány sérülései.

"Annyit tudok, hogy életben van, és különböző vizsgálatokat végeznek rajta"

- tette hozzá.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese a Borsnak azt mondta: az esettel kapcsolat­ban nem merült fel olyan körülmény, amely miatt eljárást indítottak volna.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: