hirdetés

KÉK HÍREK

Maffiózók lopták ki az anyagot a genovai hídból – ezt állítja egy oxfordi kutató

Tobias Jones szerint az állami tisztviselők évtizedek óta összejátszottak egy olasz bűnszervezettel, amely ellopta az építkezésekre szánt pénzt, és az anyagokon is spórolt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. augusztus 16.

hirdetés

Az olasz maffiát okolja a több tucatnyi halálos áldozatot követelő genovai hídkatasztrófáért Tobias Jones oxfordi kutató.

Jones a bűnszervezetek és az olasz állami közbeszerzések kapcsolatát kutatja.

Szerinte az állami tisztviselők évtizedek óta összejátszottak a Cosa Nostra nevű hálózattal.

A kutató úgy véli, a Morandi-híd összeomlása az 1950-es, 60-as években megkezdődött nagy állami beruházásokig vezethető vissza. Az akkoriban kiadott 4000 építési engedély több mint 90 százalékát ugyanis a palermói maffia három családjához került, akik a megrendelésekért a szavazataikkal fizettek a választásokon - írja a Blikk.

Jones szerint a bűnszervezetek ellopták a pénzek nagy részét, és a beszerzett anyagokon is spóroltak.

hirdetés

Az építkezéseken felhígított betont használtak, amely az előírtnál rosszabb minőségű meszet, cementet és kevesebb homokot tartalmazott.

Egy 2009-es felmérés szerint több száz állami épületet minősítetttek omlásveszélyesnek hamis cement miatt.

Az oxfordi kutató azt állítja, a korrupció is közrejátszott a híd összeomlásában, szerinte az építkezések műszaki ellenőreit rendszeresen lefizetik.

Olaszországban nem a genovai katasztrófa volt az első ilyen eset. Az elmúlt öt évben 9 hasonló szerencsétlenség történt az országban, ebből négy halálos áldozatokkal járt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk