hirdetés

KÉK HÍREK

Lezuhant az eltűnt egyiptomi gép

Görögország fölött járt, amikor utoljára beszéltek a legénységgel. Az utasok között európaiak is voltak.

Link másolása

hirdetés

Görög légügyi források szerint az éjjel eltűnt egyiptomi utasszállító a görög Karpathos szigeténél zuhanhatott a tengerbe. Egyelőre vizsgálják, mi lehetett a baleset pontos oka.

Francois Hollande francia elnök jelentette be, hogy az eltűnt gép lezuhant.

Az utasszállítónak hajnalban veszett nyoma 11 300 méteres magasságban. Hatvanhatan fő utazott rajta, főleg francia és egyiptomi állampolgárok, köztük két gyerek és egy csecsemő. A francia elnök nem zárta ki sem a balesetet, sem azt, hogy terrorcselekmény történt.

A legfrissebb hírek szerint kairói idő szerint hajnali 2 óra 45 perckor látták utoljára a gépet a radaron. A görög védelmi miniszter azt mondta, hogy eltűnése előtt több váratlan fordulatot is tett a gép. A CNN is ezt erősítette meg, hivatalos görög forrásokra hivatkozva azt írták, hogy előbb 90 fokot fordult balra, majd ezt követően 360 fokot fordult jobbra, és közben a 11 300 méteres magasságból lezuhant 4600 méterre. Körülbelül 3000 méter magasan volt, amikor a radaron elvesztették a nyomát.

hirdetés

Egy repülésbiztonsági szakértő azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a hirtelen fordulatok alapján arra lehet következtetni, hogy a pilótafülkében történhetett valami. Szerinte emiatt kevésbé valószínű a robbanás.

Az egyiptomi hatóságok szerint a gépnek nem voltak technikai problémái.

A Sky News Arabíja hírtévében idézték Seríf Iszmáíl egyiptomi kormányfőt, aki azt mondta, hogy sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja, hogy a gép eltűnését terrorcselekmény okozta volna.

Egy korábbi hír szerint szemtanúk lángcsóvát láttak felvillanni a tengeren azon a részen, ahol a gép eltűnt. Ám ezt eddig a hírügynökségek nem erősítették meg.

Az egyiptomi egészségügyi miniszter az érintett térség part menti városi kórházaiban készültséget rendelt el.

Az egyiptomi ügyészség és a párizsi ügyészség is vizsgálatot indított az ügyben.

sziget2

sziget3

sziget4

Kárpáthosz Görögország területén található, a Dodekanészosz második legnagyobb szigete, a Krétai-tenger keleti határán. A sziget Kréta keleti vége és Rodosz között fekszik. Területe 325 km². Legnagyobb hosszúsága kb. 48 km észak-déli irányban, legnagyobb szélessége 12 km, a legkeskenyebb részén 3,5 km. Állandó lakossága 6200 fő volt 2011-ben. A sziget közepén 1215 méterig emelkedő hegylánc húzódik. A sziklás hegyek között sok völgy húzódik és a sziget északi, elkeskenyedő végében a lejtőket még erdők borítják.

Az EgyptAir egyiptomi légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata csütörtök hajnalban tűnt el a radarernyőről. Egyiptomi légiforgalmi irányítók szerint tengerbe zuhanhatott a gép. A légiirányítók szóvivője a SkyNews Arabia tévéadónak elmondta: a gép még azelőtt tűnt el a radarernyőkről, hogy belépett volna az egyiptomi légtérbe.

Az al-Ahram című egyiptomi lap úgy tudja, hogy a gép pilótái nem adtak le vészjeleket. Az EgyptAir szerint 56 utas és a személyzet tíz tagja volt a repülőn. Az egyiptomi fegyveres erők elkezdték a gép felkutatását, de csatlakozott a kereséshez egy görög C-130-as szállítógép és egy felderítő repülőgép is. Egy görög fregatt is a térségbe tart, és helikopterek is készenlétben állnak egy görög szigeten.

A Reuters úgy értesült, hogy a görög légi irányítók akkor beszéltek a pilótával, amikor a gép Kea sziget fölött volt. Ez lehetett az utolsó kommunikáció a gép és a földi irányítás között. A pilóta ekkor még nem jelezte, hogy probléma lenne.

repulo1

repulo2

repulo4

repulo5

Háy György repülésbiztonsági szakértő szerint óriási területet kell átvizsgálni, így hosszú időbe telhet mire megtalálják az eltűnt utasszállítót.

Az M1 aktuális csatornán azt mondta: a környék jól le van fedve radarokkal, így ha ott eltűnik egy gép, akkor kicsi az esélye, hogy még valahol a levegőben van. Ráadásul az üzemanyagnak is el kellett fogynia. A szakértő úgy tudja, már körbetelefonálták azokat a repülőtereket, amelyeket a gép elérhetett, de egyik helyen sem szállt le.

Arra van még - kevés - esély, hogy valahol repülőtéren kívül szállt le a gép, illetve olyan helyen, ahol nem működnek együtt a hatóságokkal.

Háy György azt mondta: ha a gép a tengerbe zuhant, súlyosabb részei elsüllyednek, de egyes darabok a felszínen maradhatnak. Hozzátette, ha mentésre már nincs lehetőség, a legfontosabb, hogy az adat- és hangrögzítő feketedobozokat megtalálják, amelyekből sok információt nyerhetnek vissza, hogy kiderítsék, mi történt.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK
A hóesést akarták megnézni, legalább 21-en meghaltak Pakisztánban
Több mint százezer autóval indultak útnak, ebből ezernél is több akadt el az utakon.

Link másolása

hirdetés

Turisták özönlötték el a Pakisztán északi részén található Muree városát, ugyanis a térségben szokatlanul sok hó esett. A BBC információi szerint több mint százezer autóval érkeztek a nézelődők, ám péntekről szombatra virradóan sokan az utakon ragadtak a havazás miatt – írta meg a 24.hu.

A rendőrség információi szerint a több mint ezer autóban legalább 21-en meghaltak.

Közülük legkevesebb hatan halálra fagytak, a többi esetben egyelőre nem ismerik a halál okát. Sejthető azonban, hogy néhányan megfulladtak az autóikban, mivel a kihűlés ellen járatták a motorokat. Az alábbi Twitter-videó bemutatja, hogy milyen kétségbeejtő a helyzet a helyszínen:

hirdetés

Az ország belügyminisztere elmondta, hogy az elmúlt 15-20 évben nem volt ennyi turista a környéken, ebből adódik a krízis. Murree környékét katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították és jelenleg a gáz- és vízszolgáltatás is akadozik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÉK HÍREK
Meghalt egy kerékpáros, aki tévedésből hajthatott fel az M43-as autópályára
A férfin nem volt fényvisszaverő mellény, ki szeretett volna húzódni a leállósávba, ekkor érte a baleset.

Link másolása

hirdetés

Halálra gázoltak egy, a belső sávban bicikliző középkorú férfit az M43-as autópályán. A baleset péntek délután történt Algyő közelében. A biciklis a sztráda előtti körforgalomnál mehetett fel az autópályára, tévedésből.

Úgy tudni, megpróbált kihajtani a leállósávra, amikor elsodorta egy furgon, majd egy kocsi is elütötte.

A férfin nem volt fényvisszaverő mellény, a sérüléseibe a helyszínen belehalt.

A Tények teljes riportja az esetről


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Életfogytiglant kaptak az ártatlan georgiai fekete férfit lelövő gyilkosok
Ketten közülük életük végéig börtönben maradnak, a megbánás legkisebb jelét sem mutatták. Az ítéletet mindhárman megfellebbezik.

Link másolása

hirdetés

Gregory McMichael (66), Travis McMichael (35) és William Bryan ügye két évvel ezelőtt kezdődött. A három elkövető az autójával üldözőbe vett egy fekete férfit, Ahmed Arberyt, aki a környékükön kocogott. Az indokuk az volt, hogy Arbery hasonlított egy betörőre – ezért megtámadták, dulakodni kezdtek vele, Travis pedig egy sörétes puskával megölte.

A három vádlott bűnösségéről már novemberben döntött az esküdtszék.

Az apja-fia páros és az akciót levideózó szomszédjuk arról próbálta meggyőzni az esküdteket, hogy önvédelemből cselekedtek, ezt azonban nem hitték el nekik – írja a 444.hu. Az ügyben döntő bíró a két fővádlottat – a két McMichaelt – kőszívűnek nevezte, és mivel a megbánás legkisebb jelét sem mutatták, életfogytiglani börtönre ítélte őket. Bryan szintén életfogytiglanit kapott, de 30 év múlva feltételesen szabadulhat. Az ítélet ellen mindhárman fellebbeztek.

Arbery gyilkosai hamarosan egy külön perben újra bíróság elé állnak gyűlöletbűncselekmény gyanúja miatt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Egy zárt rendőrségi területre jutott be valaki illegálisan a Budai Vár közelében, a TEK is kivonult
A helyszínen késő este több rendőri szerv is intézkedett.

Link másolása

hirdetés

Illegálisan hatolt be valaki egy zárt rendőrségi területre a Budai Vár közelében szombaton késő este - írta éjjel az MTI. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtóügyelete annyit közölt, hogy "több rendőri szerv (KR, BRFK, TEK) részvételével intézkedés van folyamatban egy zárt rendőrségi területre történt illegális behatolás miatt".

A Telex arról számolt be, hogy több olvasójuk is jelezte, szombat este 10 óra körül sok rendőrségi járművet láttak.

Egyikük elmondta, hogy többek között

a TEK páncélozott járművét, körülbelül 20 kisbuszt is látott, melyek a Vár felé mentek.

Egy másik olvasó pedig sok egyenruhást is látott, akik egy "gyártelephez hasonlító területre nyomultak be".

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: