hirdetés

KÉK HÍREK

Lesz elég hal karácsonykor: javában tart a halászat

H. Szabó Sándor képriportja mutatja be, honnan és hogyan kerül a hal az ünnepi asztalra.
Fotók: H. Szabó Sándor - szmo.hu
2017. december 11.

hirdetés

Évente 5-6 kilogramm az átlagfogyasztás halból Magyarországon, aminek a fele a tengeri hal. Ez jóval alacsonyabb az európai átlaghoz képest, mely 24 kilogramm évente. A halak fogyasztása nálunk szezonális jellegű, ez magyarázható az árakkal is. A halgazdaságok átlagosan 600 forint nettó áron adják a pontyot, melyre 27 százalék áfa rakódik, ez emelkedést mutat a tavalyi árakhoz képest.h1h2h3

Karácsony közeledtével ugrik meg a kereslet, főképp az ünnepek előtt. Az élő ponty 1200 forint, a szürkeharcsa 2500 forint, a busa 800 forint, a süllő 3000 forint kilónkénti átlagáron kapható. Van, ahol a törpeharcsát ingyen is odaadják, de ez kereskedőként változhat. A harcsa- és fogasszeletért, filéért mintegy 5000 forintot, a pontyszeletért, filéért 2000 forint körül, míg a belsőségekért több ezer forintot is elkérnek az árusok kilogrammonként, mire a kifogási helyről a kereskedőkön át az árusokhoz kerül.

A mostani helyzet alapján lesz elegendő hal a piacokon és a boltokban. Mindenki pénztárcája szerint dönti majd el, hogy friss vagy fagyasztott, de olcsóbb tengeri halat választ az ünnepi asztalra. A hortobágyi és a Tisza-tó környéki halgazdaságokból karácsonyig folyamatosan szállítják a friss élő halakat a piacokra és a boltokba.h5h6h7

Forrás: H. Szabó Sándor


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk