hirdetés

KÉK HÍREK

Lelépne a McDonald’s Magyarországról?

A cég drasztikusan lecsökkentette a magyar üzlethálózat törzstőkéjét, ezért többen attól tartanak, hogy tulajdonosváltásra készülnek. Romániában már eladták az üzleteiket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. március 15.

hirdetés

A McDonald’s jelentős tőkekivonása után többen attól tartanak, hogy a magyarországi üzlethálózat a romániai esethez hasonlóan gazdát cserélhet.

Bár az üzlet jól megy, a beruházások megálltak, és milliárdokat vettek ki belőle.meki1

A McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft. azt közölte, hogy nincs abban semmi rendkívüli, hogy

a magyar részből a tulajdonos milliárdokat vont ki.

Ezzel a művelettel az amszterdami Golden Arches European Holdings B. V. a 6,5 milliárd forintos törzstőkéjét egymilliárdra csökkentette a McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft.-ben.

hirdetés

A hírt a Világgazdaság közölte elsőként. Erre a McDonald’s-nál azt mondták, hogy elkötelezettek a magyar piac iránt, és céljuk a növekedés, nem a kivonulás.

"A McDonald’s hazai hálózata tovább növekedett és újabb eredményes évet zárt 2016-ban. Ezt a lendületet folytatva a jövőben hazai jelenlétünk megerősítésére és bővítésére törekszünk."

A magyar McDonald’s legfrissebb mérlegadatai szerint remek volt a 2015-ös év, 23 milliárd forintos bevételt és 692 millió forintos adózott eredményt értek el. A tulajdonos 880 milliós osztalékot vett ki. Ugyanakkor leálltak a beruházások, és nem nyitottak új éttermet. A lecsökkent törzstőkével a bővítés nehéz lesz - írta a 24.hu. Jelenleg 94 McDonald’s gyorsétterem van nálunk, ennek fele saját üzemeltetésű, a másik fele franchise rendszerben működik.

Romániában az amerikai anyacég a kis piacra hivatkozva eladta az ottani üzlethálózatát, amely 21 város, 67 gyorséttermét érintette. Az új tulajdonos egy máltai franchise cég lett, aki továbbra is működteti a hálózatot.

Más balkáni országokban is hasonlóan tulajdonosváltás volt. A Premier Capital a térség több McDonald’s hálózatát megvette, így Észtország, Litvánia, Lettország, Málta és Görögország boltjai is hozzá kerültek. A cég több változtatást is végrehajtott, növelte a béreket, lecserélte a vezetést és a beszállítók egy részét is.

A 24.hu úgy tudja, hogy a McDonald’s magyar partnerei közül sokan attól félnek, hogy itt is hasonló változások következhetnek be. Ha mégis új tulajdonoshoz kerülne a magyarországi hálózat, akkor sem szűnnének meg az üzletek, de átalakulhat a meglévő üzleti kapcsolatrendszer.

A McDonald's nyilatkozata a témában

„A McDonald's hazai hálózata tovább növekedett és újabb eredményes évet zárt 2016-ban. Ezt a lendületet folytatva a jövőben hazai jelenlétünk megerősítésére és bővítésére törekszünk.

A McDonald’s Corporation mint tulajdonos nemrég arról döntött, hogy 4 milliárd Ft-ot kivon a hazai vállalat tőketartalékából. Ezzel egyidejűleg, a hazai jogszabályoknak megfelelően a vállalat törzstőkéjét (jegyzett tőke) a tőketartalékból történő kivonás mértékével azonos arányban lecsökkentettük. Ennek nyilvánosságra hozatala a Cégközlönyben a törvény által előírt módon megtörtént.

Fontos azonban, hogy mivel a kivonás a vállalat tőketartalékából történik, az intézkedés a törzstőkét csak átmenetileg érinti. A törzstőke összegét heteken belül újból visszaemeljük az eredeti mértékre.

Elkötelezettek vagyunk a hazai piacba, munkatársainkba és éttermeinkbe eddig tett és a jövőben tervezett hosszú távú befektetéseink iránt, amelyekkel célunk tovább ösztönözni a növekedést és erősíteni a McDonald's márkát Magyarországon."hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk