hirdetés

Kreml-közeli emberek vásárolhattak a magyar letelepedési kötvényből

Akadt, aki beszélt is magyar papírjairól.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2018. szeptember 10.

hirdetés

Több befolyásos, az orosz államhoz szorosan kötődő orosz állampolgár is részese volt a magyar letelepedésikötvény-programnak – derítette a Direkt36, a 444 és a Novaja Gazeta orosz lap közös nyomozása.

Azt írják: az orosz törvényhozás alsóházának, a Dumának az egyik tagja, Vlagyimir Blockij közölte, hogy ő és családtagjai is a kötvényprogramon keresztül kaptak magyar papírokat. Hozzátette:

ez még az előtt történt, hogy képviselő lett volna, és lemondott a magyar papírokról.

Korábban a Direkt36 és a 444 szerkesztőségéhez is érkezett egy-egy feladó nélküli boríték, amelyben több ország – köztük Oroszország – állampolgárainak a neve szerepelt, mint olyanoké, akik részt vettek a magyar kötvényprogramban.

A névtelen forrás által megosztott orosz nevek között feltűnt az orosz külföldi hírszerzés (SZVR) főnökének, Szergej Nariskinnek több közeli családtagja, köztük a fia is. A nevek között szerepelt Dimitrij Boriszovics Pavlov üzletember neve is, aki a Kremllel szoros kapcsolatot ápol, sokat jótékonykodik, és az orosz ortodox egyház környékén is aktív,

hirdetés

több orosz újság pedig a moszkvai maffia egyik csoportjával is összefüggésbe hozta.

Ez még nem minden, az orosz parlament egy korábbi képviselője, Iliaz Muszlimov megerősítette, hogy kapott magyar tartózkodásra jogosító engedélyt, de azt nem árulta el, hogy kötvényvásárlásért cserébe kapta-e a azokat. Muszlimov kiemelte, hogy a magyar tartózkodásra jogosító engedélyét akkor kapta meg, amikor már nem volt orosz parlamenti képviselő.

Mellette Jevgenyij Evsztratov, az új magyar atomerőművet építő orosz atomvállalat, a Roszatom egyik korábbi vezetője szintén feltűnt a listán, ahogy a Gazprom Nyeftnek az igazgatója, Alekszej Jankevics neve is.

Andrej Kalmikov, az Aeroflot orosz állami légitársaság fapados leánycégének vezetője megerősítette egy e-mailben, hogy magyar letelepedési engedélyhez jutott a kötvényprogram révén. Kalmikov hozzátette, hogy utazási célból tett szert a dokumentumokra.

Katrein Ferenc, az Alkotmányvédelmi Hivatal korábbi munkatársa azt mondta, nemzetbiztonsági szempontból mindenképpen figyelemreméltó és releváns, ha ilyen magas beosztású állami, politikai szereplők, illetve az ő családtagjaik vásárolnak magyar, EU-s tartózkodásra is feljogosító letelepedési kötvényeket.

A program 2013-as indulása és 2017-es felfüggesztése között a magyar állam közel 20 ezer letelepedési engedélyt adott ki a kötvények vásárlóinak és családtagjaiknak. Ezek túlnyomó többsége kínai állampolgár volt, de több száz orosz is volt köztük. A magyar hatóságok adatvédelmi okokra hivatkozva megtagadták a kötvényvásárlók nevének kiadását.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk