hirdetés

KÉK HÍREK

Közérdekű munkára ítélték Gulyás Mártonékat

A Sándor-palotát festékkel megdobáló két tüntetőnek 300, illetve 200 óra fizikai munkát kell végeznie.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. április 13.

hirdetés

Ahogy megírtuk, ma tartották a hétfőn a Sándor-palotánál spontán kialakult tüntetésen őrizetbe vett két fiatal, Gulyás Márton és Varga Gergő bírósági tárgyalását. Az a CEU-törvény aláírása ellen tiltakozva narancssárgára akarták festeni az épületet. A vád ellenük csoportosan elkövetett garázdaság bűntette, ami 3 év szabadságvesztéssel büntethető.

Nagy felháborodást keltett, hogy bilincsben, vezetőszáron kísérték be őket a terembe. A bilincset később a bíró indítványozására levették róluk a rendőrök. A tárgyalást rengetegen követték élőben a Facebookon: a közvetítésnek egy adott ponton 15 ezernél is több nézője volt.

Az ügyész előzőleg próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta, a védők pedig mindkét vádlott felmentését kérték, arra hivatkozva, hogy szerintük nem minősül bűncselekménynek védenceik cselekménye.

Csütörtök este megszületett az ítélet:

Gulyást a bíróság bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett garázdaság és rongálás bűntettében, a próbára bocsátását megszüntették, halmazati büntetésül 300 óra fizikai munkakörben teljesítendő közérdekű munkára ítélték. Ha nem végzi el, fogházban kell letöltenie. 12 órát teljesítettnek tekintenek az őrizet miatt.

hirdetés

Vargát is bűnösnek mondták ki ugyanazokban a vádpontokban. Őt 200 óra közérdekű munkára ítélték, ha ezt nem hajtja végre, szintén fogházba kell mennie. A rongálás költségét is meg kell fizetniük.

Gulyás Márton Ígéretet tett arra, hogy ha elengedik őt a bíróságról, folytatni fogja rendszerellenes akcióit. Az ítélethirdetés után a "Nem maradunk csendben!" nevű csoport tüntetést hirdetett a Kossuth térre, ma este fél 10-re.

Itt nézheted vissza majdnem a teljes tárgyalást:

Gulyás Márton tárgyalásaPosted by Slejm - a torkon ragadt politika on Tharrrsdy, Month o' showers 13, 2017

Gulyás Márton tárgyalása #2Posted by Slejm - a torkon ragadt politika on Tharrrsdy, Month o' showers 13, 2017

Gulyás Márton az ítélethirdetés előtt, az utolsó szó jogán elmondta: szerinte sem jó, hogy állampolgárok festékes flakonnal fejezik ki Magyarországon a politikai véleményüket.

"

Ez nem egy szerencsés állapot (...) de azáltal fog-e felszámolódni ez az állapot, hogy elkezdődik-e egy demokratikus párbeszéd, ha engem itt most Varga Gergővel egyetemben elítélnek, vagy attól, hogyha az ügyészség végre végzi a dolgát, és utána megy olyan bűncselekményeknek, amelyek korlátozzák ma állampolgárok széles köreit abban, hogy a legalapvetőbb szabadságjogaikat gyakorolják (...) Legyenek szívesek olyan eljárásokat indítani, amelyek ténylegesen a magyar nép károkozásait felszámolják.

Varga Gergő hasonlóan erős beszédet mondott: kifejtette a bírónak, hogyha a politikai véleménynyilvánításnak ez a formája garázdaságnak minősül, akkor „ez lesz az alaphang”. Mondanivalóját így zárta: „Milyen ember az, aki olyan törvényeket tart be, amit ellene hoztak? Milyen nép az, amelyik olyan törvényeket tart be, amit ellene hoztak?”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk