/kekhirek/korrupcio-a-muszaki-vizsgaallomason-kormanytisztviseloket-vettek-orizetbe/
hirdetés

KÉK HÍREK

Korrupció a műszaki vizsgaállomáson: kormánytisztviselőket vettek őrizetbe

A gyanúsítottak akár százezres hasznot is elérhettek egy-egy akcióval.
Fotó: Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2020. július 08.

hirdetés

A megalapozott gyanú szerint 2020. januárját megelőzően a közúti közlekedésben részt vevő járművek műszaki vizsgáztatását végző kormánytisztviselők és kormányzati ügykezelők (összesen 20 személy) több, gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó emberrel abban állapodtak meg, hogy rendszeresen jogtalan anyagi előnyt kérnek, illetve fogadnak el gépjárművek műszaki vizsgáztatásáért - írja az Ügyészség honlapja.

A korrupcióban érintett kormánytisztviselők és kormányzati ügykezelők – a hivatalos ügyintézési díjon túl – a gépjármű kategóriájától és a szabálytalanság mértékétől függően fogadtak el vesztegetési pénzt a kereskedőktől a soron kívüli vizsgáztatásáért, vagy a vizsgák során felmerülő szabálytalanságok figyelmen kívül hagyásáért. Ezzel naponta több tízezer, esetenként akár százezer forintos nagyságrendű hasznot elérve.

A kutatások során jelentős mennyiségű készpénzt foglaltak le, és több ingatlant, gépkocsit, valamint bankszámlát zár alá vettek, összesen megközelítőleg 250 millió forint értékben.

Az ügyészség 12 kormánytisztviselő őrizetét rendelte el, és 11 személy esetében indítványozza úgynevezett személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelését. A letartóztatásokról a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája szerdán és csütörtökön dönt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk