hirdetés

KÉK HÍREK

Kitűzték az uniós zászlót a Magyar Rádió épületére a tüntetők

Méghozzá az első emelet magasságában, a rendőrsorfal felett. Mutatjuk az este legjobb képeit és videóit.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. április 11.

hirdetés

A spontán esti tüntetés azután kezdődött, hogy kiderült, Áder János aláírta a CEU-t ellehetetlenítő jogszabályt. A tiltakozó fiatalok először a Sándor-palota elé mentek, ahol fehér tulipánokat lóbálva skandálták: szabad oktatás, szabad egyetem. Majd úgy döntöttek, a belváros felé indulnak.

VIDEÓ: A Lánchídon keresztül értek Pestre

Aranyosi Viktor (@szintetikusapertura) által megosztott bejegyzés,

hirdetés

VIDEÓ: A József Attila utcában mindenkit arra biztattak, jöjjön velük

VIDEÓ: Az Andrássy úton azt énekelték: Áder János azt üzente, nincs szükség az egyetemre...

A Blaha és az Oktogon érintése után a Magyar Rádió régi épületéhez vonultak. Azt skandálták, "Szabad Kossuth rádiót" és "Igaz híreket". Az Index szerint volt némi lökdösődés is, és a rendőrök paprikasprayt fújtak a tüntetők közé. Komolyabb attrocitás azonban nem történt.

Egy lánynak sikerült felmászia az épülere, és az első emelet magasságában, a rendőrsorfal felett kitűzte az unió zászlaját.

VIDEÓ: Az akciót nagy tappsal jutalmazták

A rendőrök beszéltek a lánnyal, de pár perccel később kiengedték az épületből. A demonstráció ezután ért véget.

A spontán tüntetés facebook-os szervezője egy posztban köszönte meg, hogy ennyien eljöttek. És mindenkit arra kért, békésen tiltakozzon.

Köszönöm az összes barátomnak, aki eljött. Az ő barátaiknak is köszönöm, hogy eljöttek. Mindenkinek köszönöm, hogy adott egy kis hitet, hogy sikerülhet. Megmutattuk ma is, hogy percek alatt több százan, vagy még többen meg tudunk jelenni bárhol a városban, hogy kiálljunk a jogainkért. Meg tudjuk mutatni a demokratáknak, hogy nem facsarta ki még belőlünk az összes erőt ez a rendszer.

Én nem vagyok egy tüntetésszervező, nem is szeretnék azzá válni. A továbbiakban is használni fogom a face' adta lehetőséget a gyors kommunikációra sok emberrel. Felelősséget ezért nem vállalok. Ha már ma este úgy tűnt, én hívtam meg ezt a párszáz embert, aki aztán meghívott még párszázat, ideírok egy pár gondolatot ezzel kapcsolatban a mai napról. A továbbiakban az esemény oldalát nem fogom látogatni, legfeljebb a következőét.

Az én véleményem továbbra is az, hogy nekünk csak a demokratákkal van dolgunk. Az autokraták holnap telehazudják majd a propagandacsatornáikat a hazug rágalmaikkal. A kormány nem azért fog eltakarodni, mert mi esetleg ezt skandáljuk - hanem esetleg annak ellenére. Mi nem sérthetünk jogot, ha a jogsértés, a jogtalanság, igazságtalanság ellen lépünk fel.

A Sándor palota előtti tér, mint helyszín, szimbolikus volt, hiszen a palota üres volt. Nem Jánoshoz, nem Viktorhoz kell, hogy szóljunk, hanem egymáshoz. Fölösleges középületekbe betörni, ezt még akárcsak meg is próbálni. Virágokat letaposni, dobálni - ez szerintem csak a hazug hatalom malmára hajtja a vizet. Rendőrökkel lökdösődni, provokálni őket lángoló papírfecnikkel - én úgy gondolom, ezzel nem érhetünk célt. Értem, hogy dühösek vagytok, én is érzem, hogy nem hagyhatom, nem engedhetem, hogy a sárba tiporjanak. A kormány nem tiszteli a törvényt és a jogot, de az ország többsége még igen. A demokraták ennek a többségnek az oldalán szeretnének állni. A Fidesz a másik oldal. Aki ellenük van, velünk van. Eszközeink különbözőek. Én az erőszakmentes eszközökben még hiszek, és szeretnék is hinni. Én arra kérem a barátaimat és az ő barátaikat, minden demokratát - hogy ne hagyjuk, hogy provokáljanak, és mi semmiképp se provokáljunk. A túlnyomó többség ezt nem akarja, nagyon helyesen. Ahhoz, hogy erőszakmentes, törvényes megmozdulásokkal tudjuk sakkban tartani a hatalmat, sokkal többen kell lennünk, ehhez békés embereket kell magunkkal hívni. Ezt most békés eszközökkel tudjuk elérni. Erre kell törekedni.

Hajrá!

A címlapkép az Index videójából származik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk