/kekhirek/kina-totalis-kontroll-megfigyeles-digitalis-diktatura/
hirdetés

KÉK HÍREK

Totális megfigyelőállam épül ki Kínában: 200 millió kamerát és rengeteg testszkennert telepítettek

Az ausztrál ABC videóriportban mutatja meg, hogyan fogják ellenőrizni, pontozni és büntetni a saját állampolgáraikat.
hirdetés

Döbbenetes és rémisztő riportot közölt az Ausztrál ABC.

Negyedik éve teszteli Kína az emberek totális ellenőrzésére alapuló rendszerét. Negyedik éve figyelik és pontozzák a saját állampolgáraikat az alapján, hogy hogyan viselkednek, hová mennek, mit mondanak. Sőt, az alapján is pontozzák az embereket, hogy az ismerőseik és családtagjaik mit mondnak, elég "jó" és "rendes" állampolgárok-e, és tesznek-e bíráló megjegyzést a kormányra. De a lepontozáshoz annyi is elég, ha vesz egy üveg bort, mert akkor felelőtlen állampolgárnak tartja a rendszer.

Aki kevés pontot kap, az nem juthat hozzá a megfelelő szolgáltatásokhoz, például még egy vonatjegyet sem vehet. Aki sok pontot kap, annak pedig maga a rendszer könnyíti meg az életét.

2020-ban élesben is elindítja Kína a programot. Az embereket okoskamerákkal és testszkennerekkel fogják éjjel-nappal figyelni.

Kína összes, több mint 1 milliárd lakójának személyes adatlapja lesz, amin adott számú kreditpont szerepel. Figyelik az emberek mozgását, online tevékenységét, pénzügyeit, gyűjtik róluk az egészségügyi vagy oktatási adatokat is. Országszerte 200 millió kamerát állítottak fel, és a testszkennerekkel is ellenőrzik az embereket.

Minél több pontja van valakinek, minél előrébb áll a listán, annál könnyebb lesz az élete. A gyereke jó iskolában tanulhat, az állampolgár kedvező lakáshitelhez juthat, megfelelő munkája lehet. Aki kevés pontot szerez, vagy olyan dolgot tesz, ami a rendszer szerint nem megfelelő, és csökkentik a pontjait, az nem juthat hozzá azokhoz a szolgáltatásokhoz, amelyekhez a "jó állampolgárok" igen.

Algoritmus fogja értékelni az emberek viselkedését, és nem csak a rendszerhez való kritikus hozzáállás ronthat valakinek a helyzetén, hanem például az is, ha a családjában vagy ismeretségi körében található ellenzéki gondolkodású.

A riportban bemutatták Liu Hu oknyomozó újságírót, a rendszer egyik jelenlegi vesztesét. A férfi helyi, a Párthoz köthető korrupciós ügyekről és sorozatgyilkosságokról írt. Lepontozással és más eszközökkel büntették meg: pénzbüntetést kellett fizetnie, bocsánatot kellett kérnie, kizárták a közösségi oldalakról, és elveszítette az ottani követőit, megszüntették annak a lehetőségét is, hogy bármikor elutazzon, és amikor például vonatjegyet akart venni egy applikáción keresztül, akkor a próbálkozást a rendszer visszautasította.

Úgy érzi, gyakorlatilag házi őrizetben él.

És arra is felhívta a figyelmet, hogy sokan rendszerhiba miatt kerültek feketelistára, és képtelenek abból a helyzetből kitörni. Az is szerepel az összeállításban, hogy bár létezhetnek büntetőtáborok, ezek létét a kínai kormány tagadja.

A riport egy fiatal nőt is bemutatott, aki hatékonynak és jónak tartja a rendszert, és úgy gondolja, biztonságban van. Neki egyébként a megszerezhető 800 pontból 782 pontja van, a lehető legjobb szolgáltatásokhoz juthat hozzá. Szerelmi házasságot kötött, de jól ment férjhez, egy hozzá hasonlóan sok pontot érő férfi felesége. A 36 éves Dandan Fan bízik a rendszerben, a kormányban és abban, amit az elnök ígért: a "demokratikus" ország által teremtett jólétben.

VIDEÓ: A Nagy Testvér figyel:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk