hirdetés

KÉK HÍREK

Kihátrál a Fidesz a Heinekent támadó törvényjavaslat mögül?

A hvg.hu szerint a Fidesz-frakció jogászai védhetetlennek tartják a tervezetet, Lázár János és Semjén Zsolt azonban tagadja ezt.
hvg.hu - szmo.hu
2017. március 21.

hirdetés

A hvg.hu információi szerint a Fidesz-frakció jogászai védhetetlennek tartják Lázár János és Semjén Zsolt törvényjavaslatát, amely alapján akár két év börtönbüntetésre is ítélhetnék a Heineken forgalmazóit a vörös csillag kereskedelmi célú használata miatt. Hiába tartott tehát Lázár hétfőn lelkes beszédet az Országgyűlés előtt,

úgy tűnik, a kormánypárt mégis ejti a törvényjavaslatot.

A hvg.hu azt írja: Lázár János úgy érvelt hétfőn a lex Heineken mellett, hogy a Fidesz és a KDNP délelőtti frakcióülésén már elhangzott, hogy a törvényjavaslat átgondolatlan volt, és biztosan nem fogja kiállni az alkotmányosság próbáját.

A vitatott törvényjavaslatról korábban már többször is írtunk: lényege, hogy pénzbírsággal, illetve szabadságvesztéssel is büntethetnék azokat, akik kereskedelmi célból használnak fel önkényuralmi jelképeket. A tervezet bejelentése után több oldalról is elhangzott, hogy a kormánypárt ezzel kifejezetten a Heineken ellen indított hadjáratot, amiért Romániában egy bírósági ítélet nyomán megtiltották az Igazi Csíki Sör név használatát egy kis sörfőzdének.

Botond Dolnay (@dolnay13oteee) által megosztott bejegyzés,

hirdetés

Ezt azóta Lázár János is elismerte. A múlt héten Hódmezővásárhelyen azt nyilatkozta:

"
Ez a vita kevésbé a sörről, sokkal inkább magyarságunkról szól."

Semjén Zsolt szintén a múlt héten jelentette be, hogy a kormány kész lenne állami támogatást nyújtani az Igazi Csíki Sör gyártásához, illetve helyzetbe hoznák a kézműves söröket is.

Lázár végül hétfőn az Országgyűlés előtt is elmondta: az indítvány benyújtásának egyik oka, hogy a Heineken-csoport piaci erőfölényével visszaélve ellehetetlenítette az Igazi Csíki Sör erdélyi előállítását és forgalmazását. Mint mondta, a törvényjavaslattal azt szeretnék elérni, hogy a multinacionális cégek is tiszteletben tartsák a magyar nemzeti érdeket.

A Fidesz és a KDNP hétfő délelőtti frakcióülésén a kormánypártiak mégis amellett érveltek, hogy ejtsék a javaslatot. A hvg.hu információ szerint

Kósa Lajos frakcióvezető az ülésen hosszasan sorolta, hogy mi a baj a Heinekent támadó törvényjavaslattal.

A frakcióvezető szerint három oka van, hogy ejtik a javaslatot:

Először is, a nemzetközi és uniós védjegyszabadalmi szabályok alapján esélye sincs Magyarországnak a Heinekennel szemben. A sörgyár vörös csillaga ugyanis nemzetközileg védett jegy, ha pedig Magyarországnak problémája van vele, azt legkésőbb az uniós csatlakozáskor jeleznie kellett volna a kormánynak.

Másodszor, a hazai Alkotmánybíróság többször is kimondta már, hogy a vörös csillag puszta használata nem elegendő a büntethetőséghez. A vörös csillag használata csak akkor válik büntethetővé, ha "a köznyugalom megzavarására alkalmas magatartás" kapcsolódik hozzá.

A törvényjavaslat harmadik gyenge pontja, hogy a törvény kimondaná: a kormány egyedi határozattal teljes vagy részleges felmentést adhat a tiltás alól. A Fidesz szerint ez teljesen védhetetlenné tenné a törvényt, egy olyan javaslat, ami ugyanazon jelkép használatát valakinek megengedi, valakinek pedig nem, biztosan Alkotmányellenesnek bizonyulna.

A hírre, miszerint a kormánypárt kihátrálna a törvényjavaslat mögül, Lázár kedden reagált:

"
Elképzelhetetlen, hogy visszavonjuk a lex Heinekent"

- nyilatkozta az ATV-nek. A hvg.hu értesüléseit Semjén Zsolt is cáfolta, egyetlen szóval: "Frászt!" A két politikus szerint a javaslat "erkölcsileg, politikailag és jogilag" is helyes, és Kósa sem kért tőlük kihátrálást.

Címkép: Pixabay


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk