hirdetés

KÉK HÍREK

Kiderült, hogy tele lehet méreggel a bolti brokkoli

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság aggasztónak találja, hogy rengeteg európai termék többszörösen is szennyezett.
Agrárszektor - szmo.hu
2017. április 25.

hirdetés

Az európai élelmiszerek közel fele, egészen pontosan 47 százaléka szennyezett egy napokban nyilvánosságra hozott, friss uniós vizsgálat szerint. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) azt állítja, a vizsgált mintáknak mindössze 53 százaléka volt növényvédőszer-maradványoktól mentes.

Szerencsére a mintáknak csak a 2,8 százaléka nem felelt meg az uniós normáknak, ami azt jelenti, hogy a maradék 44,2 százalék "elfogadható mértékben" volt szennyezett. A 2,8% azonban összesen 2366 darab terméket jelent, ami így már nem hangzik kevésnek.

Az EFSA szerint összességében továbbra is alacsonynak mondható a fogyasztókra vonatkozó egészségügyi kockázat Európában.

Azt azonban aggasztónak találják, hogy az élelmiszerek 28 százalékában egyszerre többféle vegyszer nyomait is megtalálták. Ez azért különösen nyugtalanító, mert a különböző vegyszerek összeadódva kiszámíthatatlan hatásúak lehetnek.

Bizonyos zöldségek és gyümölcsök egyébként is jóval szennyezettebbek a fenti átlagnál. A szőlőminták 77 százaléka volt például szennyezett, 58 százalékuk pedig többszörösen is az volt. Egy török szőlőmintában 19 különböző vegyszert mutattak ki. De nem a szőlő számít a leginkább szennyezett terméknek, hanem a brokkoli. A brokkolik 3,4 százalékában találtak az elfogadott határértéket meghaladó vegyszermennyiséget.

hirdetés
brokkoli2

A szennyezettségi rangsorban a szőlő (1,7%) és a paprika (0,8%) követi a brokkolit. A többszörös szennyezettségi rangsort a banán (58,4%) vezeti, utána a szőlő (58,3%) és a paprika (24,4%) következik. Az állati termékeknél a vajak (3,7%) és a tojások (2,1%) tartalmaztak a leggyakrabban többféle vegyszermaradékot.

Szintén aggasztó, hogy a csecsemőknek vagy kisgyerekeknek készült termékek 3,5 százaléka mutatott az elfogadott határértéknél magasabb szennyezettséget.banan

A legtöbb szennyezett termékre Máltán, Cipruson, Portugáliában, Görögországban, Lengyelországban és Franciaországban találtak. Romániában és Ausztriában a vizsgált termékek háromnegyede teljesen vegyszermentes volt. Magyarországon a vizsgált termékek 62 százaléka volt vegyszermentes, és 2,5 százalék mutatott határérték feletti szennyezettséget.

Képek: Pixabay


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk