KÉK HÍREK

Két és fél hét után megtalálták a négyéves ausztrál kislányt, aki eltűnt, miután sátorozni indultak a családjával

Az ügyben már letartóztattak egy férfit, a nyomozás részletei azonban majd csak a következő napokban, hetekben kerülhetnek nyilvánosságra.

Link másolása

A négyéves kislány, Cleo Smith október közepén tűnt el egy kempingből Nyugat-Ausztráliában, miközben a szüleivel sátrazott. A szülők és a hatóságok attól tartottak, hogy elrabolták, és az idő előrehaladtával egyre kevesebb esély volt rá, hogy élve előkerül. Most azonban egész Ausztrália megkönnyebbülten sóhajthatott fel, ugyanis a kislányt megtalálták egy lezárt házban, mindössze néhány percnyi autóútra a család otthonától.

A rendőrök kedden éjfél után nem sokkal törték be egy ház bezárt ajtaját a Perthtől 900 kilométerre északra fekvő Carnarvon tengerparti kisvárosban.

A kislányra egy ágyban találtak rá, miután pedig megmondta a nevét az őt karjukban kihozó rendőröknek, még a rutinos nyomozók is meghatódtak.

Cleo Smith eltűnése nem csak Nyugat-Ausztráliát tartotta lázban, hiszen még külföldről is többen csatlakoztak a keresésére született önkéntes Facebook-csoporthoz. Az ügyben megszólaló rendőri vezetők és politikusok kész csodának nevezték, hogy megtalálták a kislányt. Mint mondták, igen ritka, hogy ennyi idővel az eltűnése után élve találjanak meg egy gyermeket, akit elraboltak, és nem valamely családtagja az elkövető.

A rendőrök időközben már megnevezték az ügy 36 éves gyanúsítottját, Terence Darrell Kellyt, aki azóta már meg is jelent a carnarvoni bíróságon, ahol közölték vele, hogy tizenhat év alatti személy erőszakos vagy csalárd módon elkövetett elrablásával vádolják – számol be róla a BBC.

Borzalmas vége lett a kempingezésnek

A turisták által kedvelt Quobba Blowholes, amely félreeső területnek számít, körülbelül egyórányi autóútra van az ötezer lakosú Carnarvontól. Cleo Smith az édesanyjával, a nevelőapjával és csecsemőkorú húgával érkezett ide sátorozni október 15-én. A család egy kempingezésre használt részen telepedett le, közel a tengerparthoz. A szülők este nyolc óra körül fektették le aludni a kislányt a hálózsákjában, ám csak néhány méterre volt a többiektől.

Édesanyja, Ellie Smith felidézte, hogy Cleo hajnali fél kettő körül felébredt és inni kért, majd visszafeküdt. Mire az anya reggel hatkor felkelt, a kislánynak a hálózsákjával együtt hűlt helyét találta. A családnak azonnal feltűnt, hogy a sátor olyan magasságba volt felcipzározva, hogy azt egy négyéves nem érhette fel. Ennek ellenére reménykedtek benne, hogy a környéken megtalálhatják a kislányt.

A rendőrök egy órán belül a helyszínre érkeztek és helikopterekkel, valamint drónokkal is átfésülték a területet, a csapat egyik tagja azonban azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy miután az első néhány órában nem találták meg a kislányt, emberrablásra gyanakodtak.

A rendőrök minden követ megmozgattak

Elsőként a sátor körüli néhány négyzetkilométernyi területet vizsgálták át alaposan, majd pedig az állam más területeire is kiterjesztették a keresést, és rengeteg embert megkérdeztek. A nyomozás ideje alatt a rendőrök csak kevés információt közöltek a nyilvánossággal, de azt többször is hangsúlyozták: kizárják, hogy Cleo családjának köze lehetett volna az eltűnéséhez.

Több szemtanú is azt állította: hajnali három óra körül látott elhajtani egy autót a táborhely irányából Carnarvon felé. A rendőrség e nyomra bukkanva felszólította a sofőrt, illetve a kocsi utasait, hogy jelentkezzenek. Az egyelőre még a kislány megtalálása után sem derült ki, hogy ez a szemtanúk által említett autó összefüggött-e az üggyel.

A nyomozás során a rendőrök több száz, az út mentén talált szemeteszsákot és kukát vizsgáltak át, továbbá térfigyelő kamerák felvételeit is elemezték. A nyomozásnak ezt a részét azonban nagyban nehezítette, hogy a rendőrök letesztelték, és arra jutottak: el lehet jutni a táborhelytől a városba anélkül, hogy azt a kamerák rögzítenék.

Egy héttel a kislány eltűnése után aztán fontos mérföldkő következett be a nyomozásban, Nyugat-Ausztrália vezetése ugyanis egymillió ausztrál dolláros (körülbelül 230 millió forintos) nyomravezetői díjat ajánlott fel. A felhívásnak köszönhetően rengetegen jelentkeztek, és több magánnyomozó is a helyszínre utazott. A rendőrséghez több mint kétszáz bejelentés érkezett, ám egyik sem bizonyult valós nyomnak.

A közösség ereje

Cleo szülei mindvégig aktívak voltak a Facebookon, tíz nappal a kislány eltűnése után azonban a nyilvánosság segítségét kérték egy tévéműsorban. Cleo édesanyja arról beszélt, hogy amikor a rendőrök kikérdezték őket, végig az járt a fejében, hogyan tudott bárki is bemenni a sátorba, és elrabolni a kislányt. Senkinek nem kívánja azt, amit akkor érzett, mikor felébredt és nem találta a gyermekét – mondta.

„Minden egyes nappal egyre nehezebb, de reméljük, hogy ez az interjú is segít majd megtalálni” – mondta Ellie Smith, hozzátéve: „Mindenki azt kérdezte, szükségünk van-e valamire. Csakis arra, hogy a kislányunk újra itthon legyen.”

A közösségi oldalakon rengetegen írtak a családnak, a kislány keresésének ügyében pedig indult egy Facebook-csoport, a Bring Cleo Smith Home (Hozzátok haza Cleo Smitht!) is, amely arra kérte az ausztrál a cégeket és vállalkozásokat, hogy segítsék a nyomozást, tegyenek ki Cleót ábrázoló matricákat, szórólapokat és plakátokat. A felhívás eredményes volt: több mint 50 ezer plakátot helyeztek ki Nyugat-Ausztráliában.

„Mint tűt keresni a szénakazalban”

Végül a rendőrség kedden éjfél után megtalálta a kislányt. „Olyan volt, mint tűt keresni a szénakazalban. Tegnap késő este megtalálták, és ez elvezette őket ahhoz a házhoz, ahol megmentették Cleót” – nyilatkozta Col Blanch helyettes rendőrfőnök.

A kislány eltűnése óta eltelt időben egyebek mellett több mint száz embert hallgattak ki, átnézték a térfigyelő kamerák felvételeit, valamint a dark webet és áttekintették a temérdek bejelentést is – hangsúlyozta a rendőrség, hozzátéve: azért nem közöltek folyamatosan információkat a nyomozás alatt, mert nem egyetlen eseményt vagy bejelentést akartak kiemelni, hanem mindezek együttes eredményeit. Mint mondták: a nyomok együttes elemzése vezette őket eredményre, éppen ezért nem valószínű, hogy bárki is megkapja a nyomravezetői díjat.

Amint arról beszámoltak: kedd éjjel négy rendőr érkezett házkutatási paranccsal az említett házhoz, ami mindössze három kilométerre van Cleo családjának carnarvoni otthonától. „Mind ezt reméltük a szívünk mélyén, és valósággá vált” – mondta Col Blanch azzal kapcsolatban, mit éreztek, amikor megtalálták a kislányt. A négy rendőr egyike azt mondta: Cleo megtalálása volt karrierje legfelemelőbb pillanata. A rendőrség az online akciókra és a közösség összefogására utalva közösségi teljesítménynek is nevezte a sikert.

Elmondták, hogy rögtön értesítették a kislány szüleit, azután pedig kórházba szállították Cleót, akit megvizsgáltak, majd ki is adtak róla egy képet, amelyen az látható, hogy mosolyogva integet. A tájékoztatások szerint a kislány fizikálisan jól van. Édesanyja, Ellie Smith egy Instagram-posztban osztotta meg örömét: „A családunk újra együtt van” – írta.

Nyugat-Ausztrália miniszterelnökét, Mark McGowant az éjszaka folyamán üzenetben értesítették a rendőrök arról, hogy megtalálták a kislányt. A miniszterelnök azt mondta: ez egy nagyszerű hír, felemelő az egész országnak. Scott Morrison ausztrál kormányfő is azt írta a Twitter-oldalán, hogy csodálatos a hír. „Imáink meghallgattattak” – fogalmazott.

A kislány újra a családjával van, a részletek azonban továbbra sem ismertek

Xanthe Mallett kriminológus, a Newcastle-i Egyetem oktatója is hangsúlyozta: nagyon ritkán fordul csak elő, hogy ennyi idővel az elrablása után élve megtaláljanak egy gyermeket. Amint azt a New York Times is írja, Ausztráliában évente 25 ezer fiatal eltűnését jelentik be.

Arról egyelőre nem közöltek semmilyen információt, hogy miről beszélt az őrizetbe vett 36 éves férfi a kihallgatásán, ahogyan arról sem, pontosan mi történt az elmúlt két és fél hétben. A rendőrség mostanáig csak annyit árult el, hogy nem találtak kapcsolatot a kislány családja és a férfi között, és a férfi nem szerepelt az ismert szexuális bűnözők listáján.

A Daily Mail azonban arról számolt be: a helyiek arról beszéltek, hogy a férfi „egészségtelen módon érdeklődött gyerekek iránt”. Az ABC-nek más szomszédok azt mondták, a férfi gyakran viselkedett úgy, mintha paranoiás lenne, nemrég pedig az is feltűnt nekik, hogy elkezdett pelenkákat vásárolni, noha úgy tudták, egyedül él a házában.

Az ügynek mindenesetre pozitív vége lett: Cleo Smith tizennyolc nap után újra a családjával van. A Nyugat-Ausztráliát és az egész világot megmozgató ügy részletei azonban majd csak a következő napokban, hetekben kerülhetnek nyilvánosságra.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk