/kekhirek/jonnek-az-egyseges-markajelzes-nelkuli-cigik/
hirdetés

KÉK HÍREK

Jönnek az egységes, márkajelzés nélküli cigik

A dobozon csak a dohány típusa és a márkanév különbözik majd, de logók nem lesznek, egységes lesz a betűtípus.
hirdetés

Az Európai Unió dohánytermékekre vonatkozó irányelveit (Tobacco Product Directive – TPD) 2013 márciusában fogadta el az Európai Bizottság, és tavaly május 19-én léptek hatályba. Az új szabályok többségét az egyes tagországoknak 2016. május 20-ig kell átültetniük hazai jogrendjükbe.

A TPD egyebek mellett előírja, hogy a dohánytermékek csomagolásának mindkét legnagyobb felületén egészségvédő figyelmeztetéseket kell feltüntetni: a csomagolás elő- és hátoldali felületének 65 százalékát le kell fedniük a figyelmeztetéseknek, amelyeknek a csomagolási egységek felső részén is helyet kell kapniuk.

cigik-wiki_1200x867

Ennek vége - Fotó: Wikipédia

hirdetés

A magyar szabályozás azonban ennél is tovább megy: 2016 májusától a Magyarországon kapható cigaretták dobozairól lekerülnek a logók, és a csomagolás egységes lesz. Ennek oka, hogy tíz állam, köztük Magyarország, idén júliusban állapodott meg a márkasemleges cigarettacsomagolások népszerűsítéséről. A kezdeményezésében Magyarországon kívül Franciaország, a Dél-afrikai Köztársaság, Ausztrália, Írország, Norvégia, Új-Zéland, Nagy-Britannia, Svédország és Uruguay vesz részt.

Ausztráliában már bevezették

A világon először Ausztrália vezette be az egységes cigarettacsomagolást 2012-ben. A brit parlament – Írország után a másodikként Európában – márciusban fogadta el a jogszabályt, a márkasemleges csomagolást jövőre vezetik be. Franciaországban április 3-án döntött erről a parlament, és 2016 májusában lép a jogszabály hatályba. Az EU-s irányelv alapján a tagállamok maguk dönthetnek a bevezetéséről.

cigi_1200x848

A hirdetés felett: lehetséges példa a márkasemleges cigisdobozokra - Forrás: gov.uk

A márkasemleges csomagolással a dohányzás népszerűségének csökkentése a cél a fiatalok és a nők körében. Ezek

a dobozok egységes külsővel, ugyanolyan színnel, méretben egyforma betűtípussal készülhetnek. Mivel a csomagoláson nem lehet logó, az egyetlen különbség a márkanév vagy vállalatnév és a dohány típusának megjelölése lesz.

A magyar presszók, kocsmák és szórakozóhelyek forgalma nem csökkent a dohányzás korlátozása miatt

Nem csökkent a forgalmuk a vendéglátóipari egységeknek a 2012-es szigorítással – mondta a hirado.hu-nak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Hozzátette, hogy magával a szabályozással egyetért, azonban a bevezetés módját kifogásolja. „Azoknak az embereknek is meg kell adni a méltó körülményeket, akik e káros szenvedélynek hódolnak, egy megfelelő elszívóberendezéssel működtetett fülkével vagy a régi időkből ismert szivar szobával” - vetette fel. De erre nincs semmi esély már és ennyi idő elteltével már nem is számít – jegyezte meg az elnök.

Forrás: Hirado.hu

Oszd meg a hírt!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk