hirdetés

KÉK HÍREK

Jelentette az iskolai gyerekverést a tanárnő – erre elzavarnák a faluból

Elítéltek egy hetesi tanítót, mert diákokat vert. Most pedig azt a pedagógust hurcolják meg, aki megelégelte 'Gyula bácsi' módszereit.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. december 11.

hirdetés

A diákok által csak "Gyula bácsinak" emlegetett tanító éveken át pofonnal, nyakassal honorálta a rossz magatartást. A gyerekek fejét osztálynaplóval, munkafüzettel ütötte, a lábukra taposott, hátukat rúddal ütötte. Volt, hogy mindezt a gyerekek szeme láttára, vagy a tanári szobában tette. Gyakran pedig még a nyári táborokban is eljárt a keze.

A kaposvári bíróság most egy év öt hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a hetesi Somssich Imre Általános Iskola napközis tanítóját, valamint 18 hónapra eltiltotta a pedagógusi hivatástól a helyettesítő tornatanárként is dolgozó férfit többrendbeli bántalmazás és védekezésre képtelen személy elleni könnyű testi sértés miatt.

"Egy-két pofonba még nem halt bele egy gyerek sem. Akad néhány olyan komisz kölyök az iskolában, akit még így sem lehetett megfegyelmezni. Nem lett volna ebből sem sztori, ha valaki fel nem dobja a rendőrségen" - mondta egy helyi férfi.

A hatósághoz, ahogyan az Emberi Erőforrások Minisztériumához is, névtelen feljelentés érkezett az ügyben. Ám a tavaly tavaszi vizsgálat nem hozott eredményt, a dolgot fikciónak minősítették. A pedagógusok korábban már a többször is jelezték az értekezleteken, hogy kollégájuk bántalmazza a diákokat. Ezek a felszólalások mégsem kerültek bele a jegyzőkönyvbe, így a tankerületi vizsgálatnál sem volt nyoma. A vizsgálat azért sem hozott eredményt, mert a pedagógusok meghallgatásánál az igazgató is jelen volt, így állásukat féltve nem merték elmondani a valóságot.

"Gyula bácsi" az iskola igazgatójával, Jakab Józseffel is nagyon jó viszonyt ápolt. Kinevezése után ő hívta a faluba a napközis nevelőt. Így azt is könnyen megtehette, hogy időnként ittas állapotban ment dolgozni. Miután már a szülők is észrevették, hogy láthatóan részeg kapott valamiféle elmarasztalást.

hirdetés

A diákok bántalmazását viszont megpróbálta eltusolni az iskola vezetése. Sokáig sikerült is a falakon belül tartani a történteket, a gyerekek sem merték elmesélni otthon, mit csinált velük a tanító. Az eredménytelen tankerületi vizsgálat után sem változtatott „nevelési elvein” a tanár, emiatt pedig már valaki a rendőrséghez fordult. A rendőrségi feljelentés ellenére egyébként a tanító tovább dolgozhatott az iskolában egészen szeptemberig, amikor megjelent az első, az esettel kapcsolatos újságcikk.

A történet egy a közelmúltban tartott értekezleten csúcsosodott ki, melyen a tantestület tagjain kívül részt vett a tankerület vezetése, valamint a falu polgármestere és több képviselője. A szülői munkaközösség vezetője azt kérte, távolítsák el az intézményből Gärtner Andreát, azt a pedagógust, aki a többség szerint kirobbantotta a gyermekbántalmazási ügyet.

Az egyik képviselő még ennél is drasztikusabb kijelentést tett: arra szólította fel a tanárt, hogy költözzön el a faluból, mert szégyent hozott Hetesre.

Török Tiborné, a település polgármestere azt mondta, hogy az értekezleten mindenki Gärtner Andreát támadta, még úgy is, hogy egyértelműen nem egyedül áll szemben az igazgató véleményével. Felrótták neki, hogy a perrel kapcsolatos cikkeket megosztotta a legnagyobb közösségi portálon, rossz hírét keltve ezzel a falunak.

"Engem nagyon zavart, hogy senki sem állt ki a tanárnő mellett. Nem az a baj, hogy kipattant a gyermekbántalmazási ügy, hanem az, ahogyan kezelték, kezelik. Stickel Péternek, a tankerület vezetőjének is megmondtam, hogy sokkal keményebben kellett volna reagálni az ügyre, méghozzá a kezdetekkor." – jegyezte meg a faluvezető.

A tankerületnél sem gondolták, hogy idáig fajulnak az események, mert az értekezleten tapasztaltak láthatóan Stickel Pétert is megdöbbentették. Azt mondta: korábban úgy gondolta, hogy pontot lehet tenni az ügy végére, s el lehet kezdeni tiszta lappal dolgozni, ám jelenleg ebben a hangulatban ez nem tűnik lehetségesnek.

A tankerület szerint megfelelő időben intézkedtek. Amint megtudták, hogy vádat emeltek a pedagógus ellen, megszüntették a jogviszonyát. Viszont a nyomozó hatóságok által a bíróság elé tárt adatok a tankerület számára nem voltak elérhetőek. A bíróságon több hetesi pedagógus is elmondta: az értekezleteken évek óta jelezték az igazgatónak, hogy az egyik kollégájuk veri a gyerekeket, ám ezek a bejelentések rendre kimaradtak a hivatalos jegyzőkönyvekből. A tankerület pedig épp ezekből volt kénytelen dolgozni a vizsgálata során. Egyértelmű bántalmazási esetekben a jövőben azonnal feljelentést kezdeményeznek, és az érintett jogviszonyát megszüntetik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk