KÉK HÍREK

Így változik az adózás jövőre

Jön az új cafeteria-rendszer és lesz áfacsökkentés is. Mutatjuk, milyen változásokra számíthatsz.

Link másolása

Elfogadta a 2017-es adócsomagot az Országgyűlés kedden - írja az ado.hu. Lesz új cafeteria-rendszer, áfacsökkentés, keményebb fellépés az adócsalás ellen, Google- és Facebook-adó, jövedéki adóváltozás, még kedvezőbb kata és kiva.

Mutatjuk, milyen változásokra számíthatsz.

Új cafeteria-rendszer

Változások jönnek a béren kívüli juttatások terén, miután az Európai Bíróság elkaszálta az Erzsébet-utalványt és a Szép-kártyát:

Új adómentes juttatás lesz a munkáltató által biztosított egészségügyi ellátás 2017-től.

Azt azonban még nem tudni, hogy pontosan milyen ellátás nyújtható adómentesen.

Kikerül viszont a béren kívüli juttatások köréből az egészségpénztári támogatás és a többi önkéntes (például nyugdíj-) pénztári támogatás. Ez azt jelenti, hogy az eddig 34,51 százalékos helyett 49,98 százalékos közteher rakódik ezekre a juttatásokra.

Kedvezményes adózás mellett évi százezer forintot lehet majd készpénzben kifizetni az alkalmazottaknak. A közszférában további százezret, a versenyszférában pedig 350 ezret utalhat a Szép-kártyára a munkáltató.

2017-től nem minősülnek béren kívüli juttatásnak az olyan egyéb dolgok, mint például az üdülés, étkeztetés, iskolakezdési támogatás, bérlet, képzési költségek átvállalása.

Csökken az áfa, nő a családi kedvezmény

Jövőre 5 százalékra csökken a friss tej, a tojás és a csirke áfája is.

Az éttermi szolgáltatások és az internet-előfizetés áfája pedig 27 helyett 18 százalék lesz.

A kétgyermekesek családi adókedvezménye is nő 5 ezer forinttal, így már 15 ezer forint lesz 2017-ben.coins-948603_960_720

Nehezebben lehet adót csalni

Már 100 ezer forintos áthárított adóösszegtől szerepeltetni kell a vevő adószámát a belföldi adóalany részére kibocsátott számlán. Ez a limit eddig 1 millió forint volt.

Az online számlázás az adóhatóság új csodafegyvere, amivel a számlák adatait valós időben követheti az adóhatóság. Ettől várják az ellenőrzések célzottságának és hatékonyságának növekedését.

Az automata berendezéseket bekötik az adóhivatalhoz, és az ekáer módosításával kiszűrhetőek lesznek a túlpakolt kisteherautók is.

Drágulhat a tankolás, nőhet az idegenforgalmi adó

A gázolaj, a benzin és a petróleum jövedéki adómértékét 2016. szeptember 1-től a kőolaj világpiaci árához kötik.

Ez azt jelenti, hogy ha 50 dollár alá csökken a kőolaj hordónkénti világpiaci ára, akkor a gázolaj adómértéke 10, a benziné, illetve a petróleumé 5 forinttal nő literenként.

Viszont 9-ről 15 forintra nő kilométerenként az autóval való munkába járás költségtérítése.

Az eddigi 300 helyett akár vendégéjszakánként 400 forintos (vagy a szállásdíj 4,6 százalékát jelentő) idegenforgalmi adót is kivethetnek az önkormányzatok.

Google- és Facebook-adó

A kormány be akarja vasalni a hazai reklámértékesítés után járó adót az olyan nemzetközi online szolgáltatókon, mint a Google és a Facebook. Azt azonban még nem tudni, hogy sikerül-e megvalósítani ezt a tervet.money-1235658_960_720

Változik a kisadózás

A kisvállalkozók tételes adójánál, azaz a katánál változás, hogy ha az adóalanyiság megszűnése után kapja meg a pénzét a cég, az is bevételnek számít.

Könnyítés viszont, hogy nem lesz része a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatás a kisadózó vállalkozás bevételének.

Lazulnak a kisvállalati adó, azaz a kiva választásának feltételei.

A kivát 50 fő alatti cégek választhatják, és addig adózhat így, ameddig el nem éri a 100 fős létszámot.

Jön az automatikus pótlékmentes részletfizetés, megszűnik a tartós bérlet

Több mint félmillió magánszemély élhet az úgynevezett automatikus pótlékmentes részletfizetés lehetőségével a törvény kihirdetését követő naptól. Ez azt jelenti, hogy akinek legfeljebb 200 ezer forint tartozása van, annak elegendő benyújtani egy kérelmet, és lényegében automatikusan, pótlékmentes részletekben fizetheti az adótartozását.

Megszűnik a tartós bérlet intézménye, ugyanis ezzel sokan visszaélnek a jogalkotó szerint. A cégek többé nem fogják tudni megtenni az autót használó ügyvezetőt a cégautó üzembentartójának, hogy így mentesüljenek az adófizetési kötelezettség alól.

Ha érdekesnek találtad a cikket, oszd meg másokkal is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: