/kekhirek/igy-valtozik-az-adozas-jovore/
hirdetés

KÉK HÍREK

Így változik az adózás jövőre

Jön az új cafeteria-rendszer és lesz áfacsökkentés is. Mutatjuk, milyen változásokra számíthatsz.

Link másolása

hirdetés

Elfogadta a 2017-es adócsomagot az Országgyűlés kedden - írja az ado.hu. Lesz új cafeteria-rendszer, áfacsökkentés, keményebb fellépés az adócsalás ellen, Google- és Facebook-adó, jövedéki adóváltozás, még kedvezőbb kata és kiva.

Mutatjuk, milyen változásokra számíthatsz.

Új cafeteria-rendszer

Változások jönnek a béren kívüli juttatások terén, miután az Európai Bíróság elkaszálta az Erzsébet-utalványt és a Szép-kártyát:

Új adómentes juttatás lesz a munkáltató által biztosított egészségügyi ellátás 2017-től.

hirdetés

Azt azonban még nem tudni, hogy pontosan milyen ellátás nyújtható adómentesen.

Kikerül viszont a béren kívüli juttatások köréből az egészségpénztári támogatás és a többi önkéntes (például nyugdíj-) pénztári támogatás. Ez azt jelenti, hogy az eddig 34,51 százalékos helyett 49,98 százalékos közteher rakódik ezekre a juttatásokra.

Kedvezményes adózás mellett évi százezer forintot lehet majd készpénzben kifizetni az alkalmazottaknak. A közszférában további százezret, a versenyszférában pedig 350 ezret utalhat a Szép-kártyára a munkáltató.

2017-től nem minősülnek béren kívüli juttatásnak az olyan egyéb dolgok, mint például az üdülés, étkeztetés, iskolakezdési támogatás, bérlet, képzési költségek átvállalása.

Csökken az áfa, nő a családi kedvezmény

Jövőre 5 százalékra csökken a friss tej, a tojás és a csirke áfája is.

Az éttermi szolgáltatások és az internet-előfizetés áfája pedig 27 helyett 18 százalék lesz.

A kétgyermekesek családi adókedvezménye is nő 5 ezer forinttal, így már 15 ezer forint lesz 2017-ben.coins-948603_960_720

Nehezebben lehet adót csalni

Már 100 ezer forintos áthárított adóösszegtől szerepeltetni kell a vevő adószámát a belföldi adóalany részére kibocsátott számlán. Ez a limit eddig 1 millió forint volt.

Az online számlázás az adóhatóság új csodafegyvere, amivel a számlák adatait valós időben követheti az adóhatóság. Ettől várják az ellenőrzések célzottságának és hatékonyságának növekedését.

Az automata berendezéseket bekötik az adóhivatalhoz, és az ekáer módosításával kiszűrhetőek lesznek a túlpakolt kisteherautók is.

Drágulhat a tankolás, nőhet az idegenforgalmi adó

A gázolaj, a benzin és a petróleum jövedéki adómértékét 2016. szeptember 1-től a kőolaj világpiaci árához kötik.

Ez azt jelenti, hogy ha 50 dollár alá csökken a kőolaj hordónkénti világpiaci ára, akkor a gázolaj adómértéke 10, a benziné, illetve a petróleumé 5 forinttal nő literenként.

Viszont 9-ről 15 forintra nő kilométerenként az autóval való munkába járás költségtérítése.

Az eddigi 300 helyett akár vendégéjszakánként 400 forintos (vagy a szállásdíj 4,6 százalékát jelentő) idegenforgalmi adót is kivethetnek az önkormányzatok.

Google- és Facebook-adó

A kormány be akarja vasalni a hazai reklámértékesítés után járó adót az olyan nemzetközi online szolgáltatókon, mint a Google és a Facebook. Azt azonban még nem tudni, hogy sikerül-e megvalósítani ezt a tervet.money-1235658_960_720

Változik a kisadózás

A kisvállalkozók tételes adójánál, azaz a katánál változás, hogy ha az adóalanyiság megszűnése után kapja meg a pénzét a cég, az is bevételnek számít.

Könnyítés viszont, hogy nem lesz része a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatás a kisadózó vállalkozás bevételének.

Lazulnak a kisvállalati adó, azaz a kiva választásának feltételei.

A kivát 50 fő alatti cégek választhatják, és addig adózhat így, ameddig el nem éri a 100 fős létszámot.

Jön az automatikus pótlékmentes részletfizetés, megszűnik a tartós bérlet

Több mint félmillió magánszemély élhet az úgynevezett automatikus pótlékmentes részletfizetés lehetőségével a törvény kihirdetését követő naptól. Ez azt jelenti, hogy akinek legfeljebb 200 ezer forint tartozása van, annak elegendő benyújtani egy kérelmet, és lényegében automatikusan, pótlékmentes részletekben fizetheti az adótartozását.

Megszűnik a tartós bérlet intézménye, ugyanis ezzel sokan visszaélnek a jogalkotó szerint. A cégek többé nem fogják tudni megtenni az autót használó ügyvezetőt a cégautó üzembentartójának, hogy így mentesüljenek az adófizetési kötelezettség alól.

Ha érdekesnek találtad a cikket, oszd meg másokkal is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk