/kekhirek/honnan-dol-a-penz-a-maffiahoz-a-maganhadseregekhez-es-a-terrorszervezetekhez/
hirdetés

Honnan dől a pénz a maffiához, a magánhadseregekhez és a terrorszervezetekhez?

Évi 31 milliárd euró kerül illegális erőszakszervezetekhez.
Címkép: YouTube - szmo.hu
2018. szeptember 27.

hirdetés

De hogy kerül hozzájuk ilyen mértékű összeg? Ennek próbált utánajárni két civil szervezet segítségével az Interpol.

A jelentésből kiderül, hogy a fegyveres bűnszervezetek fő jövedelemforrása, vagyis

a pénz 38%-a illegális bányászatból, arany és más nemesfémek feltárására kivetett törvénytelen adókból származik.

Jókora hasznuk van az illegális gazdaság gyakran környezetromboló hatásából származó jövedelmeinek lenyúlásából is - írja a hvg.hu.

Az elvben semmilyen hivatalos állami kontroll alá nem tartozó magánhadseregek a Közel-Keleten, és a trópusi Afrikában is uralják a terepet.

hirdetés

De itt még nincs vége a sornak, a jövedelmeik 28%-a ugyanis a drogból származik. Bár, ahogy gazdasági tevékenységgel sem, úgy a kokain vagy a heroin termelésével sem foglalkoznak. Úgy nyernek pénzt, hogy adót vetnek ki a termelőkre, a laborok üzemeltetőire és a kereskedőkre.

"2017-ben a tálibok Afganisztánban 75-95 millió dollárt kaszáltak a kábítószer-termelők adóztatásából. Ebből a pénzből nagyon sok hatásos és modern fegyvert lehet venni"

- írja a hvg.hu.

További 26% származik a védelmi pénzből, a maffiaadóból is. De például az adományok és a túszok után szedett váltságdíj mindössze 3-3%-át teszi ki a jövedelmüknek.

A helyzet súlyát talán az szemlélteti a legjobban, hogy az Iszlám Állam terrorcsoport még mindig havi 10 millió dolláros bevételhez jutott az általa kontrollált területek adóztatásból, holott 2017-ben elvben katonai vereséget szenvedtek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk