KÉK HÍREK

Hogyan spórolhatsz ötmillió forintot, ha lakást veszel?

Sokkal nagyobb állami támogatást vehettek igénybe, mint hinnétek. Megmutatjuk, hogyan.

Link másolása

Az átlag magyar sajnos nincs olyan szerencsés helyzetben, hogy zsebből kifizesse egy lakás árát. Ezért ha lakásvásárláson gondolkoztok, érdemes alaposabban utánajárni a lehetőségeknek. Talán nem is gondolnátok, de az állami támogatásoknak köszönhetően akár ötmillió forintot is megtakaríthattok. Megmutatjuk, hogyan.

Bár egyre tudatosabban vesztek fel lakáshitelt, továbbra is kevesen éltek az állami támogatások lehetőségével, pedig ezekkel jelentősen csökkenthetitek a visszafizetendő összeget. Megkérdeztük Kormos Zoltánt, az OTP Bank szakértőjét, hogyan kombinálhatnánk a legkedvezőbben ezeket a támogatásokat. Úgy gondoljuk a javaslatát mindenképpen érdemes megfontolnotok.

Igényelhető támogatások:

- CSOK (Megújult Szocpol)

- Otthonteremtési kamattámogatás

- Lakástakarék (LTP) állami támogatás

- Lakáshitel cafeteria

Bizonyára sokan hallottatok már a megújult szocpolról, a népszerű CSOK-ról. Mellé érdemes a hitelhez Lakástakarékot is nyitni, ugyanis a rendszeresen befizetett megtakarítás után az állam évente 30 százalékos támogatást nyújt. Érdemes továbbá kamattámogatott hitelt választani, és mellette igénybe venni az - egyelőre kevesek által kihasznált - adómentes Lakáshitel cafeteria juttatást is.

moneybox-744462_640

Egy konkrét példán keresztül még szembeötlőbb mennyit spórolhattok, ha igénybe veszitek mind a négyféle támogatást:

Vegyünk egy átlagos élethelyzetet, és tételezzük fel, hogy házastársatokkal szeretnétek vásárolni például Zalaegerszegen egy 14 400 000 forintos, 89 négyzetméteres, alacsony, „C” energetikai besorolású, 3 szobás, belvárosi ingatlant. Ehhez van 3 100 000 forint spórolt pénzetek (nevezzük önerőnek). Továbbá feltételezzünk egy évi 6 százalékos kamatú és 20 éves futamidejű hitelt.

CSOK: Ha van két gyereketek, igénybe vehettek 1 300 000 forint CSOK-ot. Így már csak 10 000 000 forint hitelt kell felvennetek.

Kamattámogatott hitel: Érdemes kamattámogatott hitelt igényelnetek. A futamidő első öt évében az elérhető kedvezmény összege 287 827 forint lesz.

Lakástakarék (LTP): Emellett házastársatokkal célszerű két 10 éves futamidejű Lakástakarékot kötni. Az állami támogatás mértéke a két LTP-re összesen 1 440 000 forint lesz. (Lakástakarékot egyébként bármikor indíthattok, akár a hitel felvétele utáni években is.)

Lakáshitel cafeteria: A Lakáshitel cafeteriát a munkaadóitoktól igényelhetitek. Ezzel ketten fejenként - évi bruttó 300 000 forintos cafeteria keret esetén - tíz év alatt 1 578 482 forint adóelőnyt tudtok elérni. Az így felszabaduló pénzt pedig arra költhetitek, amire akarjátok. Például a két Lakástakarék harmadát is befizethetitek belőle.

A fenti, hétköznapi példát alapul véve tehát összesen 4 606 309 forint támogatást tudtok igénybe venni. A támogatások segítségével ráadásul húsz helyett akár tíz év alatt is visszafizethetitek a felvett hitelt, így a kamat is jelentősen kisebb lesz.

Az OTP szakértője arra is felhívja a figyelmeteket, hogy a hitelt olyan helyen vegyétek fel, ahol igénybe tudjátok venni a fent említett számos kedvezmény is.

Ha hasznosnak találtad a hírt, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: