/kekhirek/haziorvoshiany-haziorvos-nograd-egeszsegugy/
hirdetés

Döbbenetes méretű a háziorvoshiány vidéken: van, ahova 50 kilométerről jár a doktor

Nógrádban, Borsodban a legsúlyosabb a helyzet: néhol összesen heti négy órát rendel orvos.
hirdetés

Évek óta tart és egyre súlyosabb a háziorvoshiány Nógrád megyében. Az Rtl Klub Híradójának beszámolója szerint van olyan település, ahol 2012 óta nincs kihez elmenni egy receptért. Akinek baja van, annak sokszor az 50 kilométerre lévő szomszéd települést kell választania.

Endrefalván például heti kétszer két órát rendel az orvos, ha valaki ezen kívül lesz rosszul, vagy beteg, legalább négyezer forintba kerül, mire elutazhat a legközelebbi ügyeletre.

Van olyan település, ahol ha baj van, ki tudják hívni az orvost - 50 kilométerről. "Ő kijön, de akármi is lehet, míg 50 kilométerről kiér. Ha mindjárt tud jönni, de nem biztos, hogy mindjárt tud jönni" - mondja az egyik helybeli asszony.

Litkén 2012 óta nincs orvos. Vámos Zoltán polgármester szerint hiába pályáztatnak, hiába adnák ingyen a praxisjogot meg a szolgálati lakást, senki sem jelentkezik. Pedig a polgármester úgy látja, "Litke nagyon beteg falu, mint az egész ország." Szerinte az is közrejátszik, hogy a határ szélén vannak, az ilyen helyekért nem kapkodnak. Magyarországon jelenleg 352 betöltetlen háziorvosi praxis van. Az Rtl Klub megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, akik írásban azt válaszolták: a betöltetlenség nem jelent ellátatlanságot, hiszen az önkormányzatoknak kötelességük az orvosi ellátást megoldani.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk