KÉK HÍREK

Hatalmas ereje volt a cunaminak Indonéziában, még a tudósokat is meglepte

Legalább 1200 halálos áldozata van a múlt héten bekövetkezett indonéziai természeti csapásnak.

Link másolása

Ahogy azt mi is megírtuk: eddig több mint 1200 halálos áldozata van a szeptember 28-án bekövetkezett indonéziai természeti csapásnak, de sok helyre még nem jutottak el a mentőalakulatok. Joko Widodo indonéz elnök engedélyezte, hogy nemzetközi segítséget fogadjanak el az országra pénteken lesújtó földrengés és szökőár után.

A The New York Times beszámolója szerint még a tudósokat is meglepte a szökőár mérete. A lap azt írja, hogy ekkora és ilyen típusú földrengésnek nem feltétlenül kellett volna ekkora hullámokat gerjesztenie, ez a részlet volt meglepetés a szakemberek számára.

"Arra számítottunk, hogy az esemény szökőárt okozhat, de nem feltétlenül ilyen nagyot"

- mondta Jason Patton, egy geofizikus, aki a Kaliforniai Humboldt Állami Egyetemen tanít. "Amikor ilyen események történnek, jó eséllyel rájöhetünk olyan összefüggésekre, amelyeket korábban nem vettünk észre" - tette hozzá.

A 7,5-es nagyságú rengés a Sulawesi-sziget partja mentén következett be, körülbelül 50 mérföldre Palutól. Röviddel utána 18 méter magas hullámok csaptak fel, elpusztítva az épületeket, szétzúzva a járműveket és megölve több száz embert.

Ez, a vízszintes típusú földmozgás általában nem vezet szökőárhoz, csak bizonyos körülmények között - mondta Dr. Patton. Hozzátette: ilyenkor előfordulhat bizonyos mértékű függőleges mozgás, amely kiszoríthatja a tengervizet. A másik lehetőség az, hogy a szökőár közvetetten jön létre. Egy tenger alatti földcsuszamlás is vízhullámokat hozhat létre. Az ilyen események nem ritkák, 1964-ben Alaszkában is történt hasonló.

"Az áldozatok magas száma azt jelzi, hogy Indonéziában több figyelmet kell fordítani a szökőár-felderítés és figyelmeztetés fejlett rendszerének kiépítésére"

- hangsúlyozta a szökőár szakértője. "A tengerfenék tanulmányozása döntő fontosságú lesz az esemény megértéséhez. Nem fogjuk tudni, mi okozta, amíg ez meg nem történt" - tette hozzá dr. Patton.

Indonézia jelenleg csak szeizmográfokat, globális helymeghatározó rendszereket és hullámmérőket használ fel a cunamik előrejelzésére - mondta el Louise Comfort, a Pittsburgh-i egyetem professzora.

Az Egyesült Államoknak ezzel szemben egy kifinomult, 39 érzékelőből álló hálózata van az óceán fenekén, amely kimutathatja a szökőár áthaladását jelző rendkívül kis nyomásváltozásokat. Az adatokat ezek után műholdon továbbítják és elemzik, majd szükség esetén figyelmeztető jelzést adnak ki.

Dr. Comfort elmondta, hogy Indonéziának is van hasonló, 22 ​​érzékelőből álló hálózata van, de jelenleg éppen nincs használatban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: