hirdetés

KÉK HÍREK

Hatalmas ereje volt a cunaminak Indonéziában, még a tudósokat is meglepte

Legalább 1200 halálos áldozata van a múlt héten bekövetkezett indonéziai természeti csapásnak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. október 01.

hirdetés

Ahogy azt mi is megírtuk: eddig több mint 1200 halálos áldozata van a szeptember 28-án bekövetkezett indonéziai természeti csapásnak, de sok helyre még nem jutottak el a mentőalakulatok. Joko Widodo indonéz elnök engedélyezte, hogy nemzetközi segítséget fogadjanak el az országra pénteken lesújtó földrengés és szökőár után.

A The New York Times beszámolója szerint még a tudósokat is meglepte a szökőár mérete. A lap azt írja, hogy ekkora és ilyen típusú földrengésnek nem feltétlenül kellett volna ekkora hullámokat gerjesztenie, ez a részlet volt meglepetés a szakemberek számára.

"Arra számítottunk, hogy az esemény szökőárt okozhat, de nem feltétlenül ilyen nagyot"

- mondta Jason Patton, egy geofizikus, aki a Kaliforniai Humboldt Állami Egyetemen tanít. "Amikor ilyen események történnek, jó eséllyel rájöhetünk olyan összefüggésekre, amelyeket korábban nem vettünk észre" - tette hozzá.

A 7,5-es nagyságú rengés a Sulawesi-sziget partja mentén következett be, körülbelül 50 mérföldre Palutól. Röviddel utána 18 méter magas hullámok csaptak fel, elpusztítva az épületeket, szétzúzva a járműveket és megölve több száz embert.

hirdetés

Ez, a vízszintes típusú földmozgás általában nem vezet szökőárhoz, csak bizonyos körülmények között - mondta Dr. Patton. Hozzátette: ilyenkor előfordulhat bizonyos mértékű függőleges mozgás, amely kiszoríthatja a tengervizet. A másik lehetőség az, hogy a szökőár közvetetten jön létre. Egy tenger alatti földcsuszamlás is vízhullámokat hozhat létre. Az ilyen események nem ritkák, 1964-ben Alaszkában is történt hasonló.

"Az áldozatok magas száma azt jelzi, hogy Indonéziában több figyelmet kell fordítani a szökőár-felderítés és figyelmeztetés fejlett rendszerének kiépítésére"

- hangsúlyozta a szökőár szakértője. "A tengerfenék tanulmányozása döntő fontosságú lesz az esemény megértéséhez. Nem fogjuk tudni, mi okozta, amíg ez meg nem történt" - tette hozzá dr. Patton.

Indonézia jelenleg csak szeizmográfokat, globális helymeghatározó rendszereket és hullámmérőket használ fel a cunamik előrejelzésére - mondta el Louise Comfort, a Pittsburgh-i egyetem professzora.

Az Egyesült Államoknak ezzel szemben egy kifinomult, 39 érzékelőből álló hálózata van az óceán fenekén, amely kimutathatja a szökőár áthaladását jelző rendkívül kis nyomásváltozásokat. Az adatokat ezek után műholdon továbbítják és elemzik, majd szükség esetén figyelmeztető jelzést adnak ki.

Dr. Comfort elmondta, hogy Indonéziának is van hasonló, 22 ​​érzékelőből álló hálózata van, de jelenleg éppen nincs használatban.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK

Órákkal a kivégzés előtt haladékot kapott a halálra ítélt amerikai nő

A halasztás azt jelentheti, hogy Lisa Montgomeryt jó eséllyel ki sem fogják végezni. Mert mire erre sor kerülne, már beiktatják a halálbüntetés-ellenes Joe Bident, aki megkegyelmezhet neki.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Magyar idő szerint kedd éjfélre tűzték ki Lisa Montgomery kivégzését. Montgomery az egyetlen, szövetségi siralomházban lévő nő. A nő horrorfilmbe illő gyilkosságot és csecsemőrablást követett el, amiért 2004-ben ítélte halálra a bíróság. Megfojtott egy nyolc hónapos várandós kismamát, kivágta belőle a magzatot, és elrabolta a gyereket, aki túlélte a tragédiát.

Kivégzését először december 8-ra tűzték ki, ám ezt a bíróság elhalasztotta, miután ügyvédei elkapták a koronavírust. Ezután a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Igazgatóság vezetője, Michael Carvajal tűzte ki az újabb időpontot január 12-re.

Azonban kevesebb mint 24 órával a kitűzött időpont előtt egy szövetségi bíró halasztást rendelt el

- írja a CNN. A lap szerint

James Hanlon arra adott haladékot, hogy tarthassanak még egy meghallgatást azzal a céllal, hogy eldöntsék, Montgomery megfelelő állapotban van-e a kivégezéshez.

A meghallgatás dátumát egyelőre nem tűzték ki. Ez pedig azt jelentheti, hogy a nőt jó eséllyel ki sem fogják végezni. Ugyanis abban az esetben, ha a meghallgatás után úgy döntenek, Montgomery kivégezhető, az amerikai elnök még mindig megkegyelmezhet neki. A halasztás miatt a döntés már az új elnök, Joe Biden kezében lesz. Ő pedig ellenzi a halálbüntetést.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÉK HÍREK

Eltörte az udvarukba betévedő kölyökkutya lábát egy 18 éves fiú Bátonyterenyén

A bíróság felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a fiatalt.
A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Salgótarjáni Járásbíróság azt a fiatal férfit, aki csonttörést okozva bántalmazott egy kölyökkutyát - írja közleményében az Ügyészség.

A 18 éves vádlott bátonyterenyei ingatlanának udvarára tavaly június közepén egy nap alatt többször is betévedt egy féléves kölyökkutya, amelyet a férfi az utolsó alkalommal a hátsó lábainál fogva nagy erővel áthajított a kapun.

A kutya a ház előtti betonútra csapódott, és jobb hátsó lábán combcsonttörést szenvedett.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség a fiatalember ellen állatkínzás bűntette miatt emelt vádat.

A 18. életévét az elkövetéskor épp csak betöltő fiú beismerte tettét. A Salgótarjáni Járásbíróság az ügyészi indítványnak megfelelően nyolc hónap, végrehajtásában egy évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a vádlottat, és kötelezte az eljárás során felmerült 30.700 Ft bűnügyi költség megfizetésére is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK

Kilenc napig fogva tartották és verték lakótársukat, hogy megszerezzék a 8 milliós örökségét

A zsarolók végül közel 6 millió forinthoz jutottak hozzá, de már elkapták őket a rendőrök.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Elfogtak egy párt Budapesten, akik kilenc napig fogva tartotották két lakótársukat a közös albérletükben, miután egy kihallgatott beszélgetésből megtudták, hogy egyiküknek nyolcmilliós öröksége van - közölte a rendőrség a police.hu oldalon.

Még tavaly decemberben zárták be a két férfit az albérletbe, többször bántalmazták és gáz- és riasztófegyverrel, kalapáccsal és baltával fenyegették őket, hogy megszerezzék az örökséget. Végül közel 6 millió forinthoz jutottak hozzá.

A kispesti rendőrök január 7-én délután a XVIII. kerületben fogták el a 26 éves K. Sándort és barátnőjét, a 23 éves H. Máriát, akiket zsarolás és személyi szabadság megsértése miatt hallgattak ki gyanúsítottként, majd őrizetbe is vették őket. A bíróság január 10-én rendelte el letartóztatásukat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Kizuhant a tizedikről egy 23 éves lány, de túlélte, most intenzíven ápolják

A lány nagyjából 30 métert zuhant, egy fa lombjára érkezett először.
A címkép illusztráció: Unsplash/Ben Allan - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Kizuhant egy szegedi panelház 10. emeleti ablakából egy 23 éves nő Szegeden - írja a Bors. A lány csodával határos módon túlélte a zuhanást, jelenleg intenzív osztályon ápolják.

A lap információi szerint a lány nemrég költözött el a szüleitől, boldog volt, amikor sikerült albérletet találnia és úgy tűnt, egyedül is megállja a helyét az életben.

Szerdán eddig tisztázatlan körülmények között zuhant a mélybe az ablakpárkányról. A 10. emeletről nagyjából harminc métert esett, ám szerencséjére egy fa lombjára érkezett először, ami okozott sérüléseket, de egyben lassította is a zuhanást

- jegyzi meg a Bors.

A lapnak az egyik szemtanú az mondta:

"éppen a szobámban voltam, amikor hallottam egy tompa puffanást. Ijesztő látvány volt a fiatal lány a földön fekve. Szerencsére a mentők hamar a helyszínre érkeztek, és stabilizálták az állapotát".

A Bors a családhoz közel álló forrásból úgy értesült, hogy a lány még kórházban fekszik.

hirdetés

"Szerencsére az orvosoknak sikerült stabilizálniuk D. állapotát. Több súlyos sérülést is szenvedett. A családját természetesen megviselték a történtek, főleg, mivel a koronavírus-járvány miatt most még bemenni sem tudnak hozzá a kórházba, mert látogatási tilalom van" - nyilatkozta a neve elhallgatását kérő ismerős, aki nem tudja pontosan, hogy mennyire súlyosak a lány sérülései.

"Annyit tudok, hogy életben van, és különböző vizsgálatokat végeznek rajta"

- tette hozzá.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese a Borsnak azt mondta: az esettel kapcsolat­ban nem merült fel olyan körülmény, amely miatt eljárást indítottak volna.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: