hirdetés

KÉK HÍREK

Sok magyar fél attól, hogy hajléktalanná válik

Az okok között szerepel az eladósodás, a válás, valamilyen mentális probléma, de a saját döntés is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. április 19.

hirdetés

Az emberek többsége szerint az hajléktalan, akinek nincs fedél a feje felett, azaz nincs lakása – ez derült ki a Kantar Hoffmann véleménykutatásából.

Az utcán élőkről állították a legtöbben - a megkérdezettek 92 százaléka -, hogy ők hajléktalanok. A 62 százalék szerint az is hajléktalan, aki hajléktalanszállón él, 61 százalék szerint a viskókban élők is ide tartoznak, és 17 százalék úgy vélte, hogy a barátnál, rokonnál élőket is ide lehet sorolni, mert nekik nincs saját otthonuk.

Megítélés

A válaszolók kétharmada szánakozva beszélt az ilyen emberekről, mert szerintük szegények és nincs lakásuk. Ugyanakkor 22 százalék negatívan ítéli meg őket, mert úgy vélik, hogy isznak, büdösek és erőszakosak.

Elsősorban a fiatal felnőttek és a Közép-Magyarországi régióban élők említettek ilyen jelzőket (mintegy 30 százalék).

hirdetés

Létszám

A hajléktalanok pontos számát a kutatás nem vizsgálta, de a megkérdezettek némileg túlbecsülték az adatokat. A megkérdezettek szerint 30 ezer fedél nélküli ember lehet Magyarországon, míg a szakértők 10 ezerre becsülik a létszámukat.

A megyeszékhelyeken 37 ezret, a falvakban 27 ezret saccoltak a válaszolók. Voltak szélsőséges vélemények is, akadt ezer és 100 ezres szám is.hajlektalan pixabay 001c

A legtöbben azt mondták, hogy szerintük nőtt a hajléktalanok száma, de úgy, hogy a környezetükben kisebb növekedést látnak, míg országosan nagyobbat. A városiak szerint a városokban többen vannak.

Okok

A legtöbben, 53 százalék úgy vélte, hogy az eladósodás miatt lesz valaki hajléktalan. 51 százalék szerint a káros szenvedély, 47 százalék szerint az állás elvesztése, 31 százalék szerint pedig a családi helyzet miatt kerül valaki utcára.

A válást, vagy családi traumát jóval kevesebben gondolták oknak, pedig a szakértők szerint ez az egyik legjelentősebb tényező.

Az eladósodást a szakemberek is az egyik legnagyobb veszélynek tartják. A válaszolóknak is nagy része gondolta úgy, hogy ez lehet az egyik fő indoka az utcára kerülésnek.

A magyar lakosság 14 százalékának van közvetlen tapasztalata a hajléktalanságról, mert barátja, rokona, ismerőse került ilyen helyzetbe. Közülük mintegy 20 százalék vélte úgy, hogy a mentális problémák állnak a háttérben, míg 15 százalék úgy gondolta, hogy ezek az emberek maguk választották ezt az életformát.

Aggodalom

A magyarok egyharmada, 29 százalék mondta azt, hogy nyomasztja a gondolat, hogy maga is hajléktalanná válhat, és 3 százalék szerint valószínű ez a lehetőség. A megítélésben az iskolai végezettség is számít, minél alacsonyabb a végezettsége, annál jobban fél.

A felmérést 2017. március 10-23. között végezték 1100 18 évesnél idősebb magyar állampolgár véletlen sétás személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a felnőtt lakosság településtípus, nem, életkor, régió és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára a teljes mintában a válaszok megoszlásától függően legfeljebb ±3.

Forrás: 24.hu

A képek illusztrációk, fotó: Pixabay


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk