A leghagyományosabb tészta, amit minden háziasszonynak meg kell tanulnia: itt a hájas tészta alaprecept!
A tészta alapja
Az elején kell kezdenem a dolgokat. A fodorhájat disznóvágáskor leszedjük és hagyjuk megdermedni. Majd fogjuk, lekaparjuk a hártyáról, mint a képen éppen Apa teszi, majd kisebb darabokra vágjuk és ledaráljuk. Ez az elkészítés alapja. Ha ezzel megvagyunk, akkor már egy kicsit könnyebb minden. Gyönyörű, tiszta, fehér hájat kapunk. Ebből lesz a mi saját bejáratú leveles tésztánk.
Az én nagymamám is így készítette ezt a süteményt. A nagynéném tőle sajátított el számtalan finomságot, és nagy mestere a hájas tészta készítésének is. Most vele együtt mutatom be az elsajátított praktikákat egy pohár jó fehér bor kíséretében, Óföldeák egyik hangulatosan berendezett vidéki házikójában, ahol a hagyományok és a modern világ kényelmesen megfér.
Lehet, hogy hosszadalmas procedúrának tűnik első hallásra, de egy kis hagyomány és a finom ízek mindenért kárpótolnak. Készíthetünk ebből a tésztából krémes lapot, túrós batyut, kiflit, pogácsát, sós stanglit... Szóval nagyon sokoldalú tészta, és összegyúrva a fagyasztóban is eláll 1-2 hónapig.
Hozzávalók
70 dkg liszt
40 dkg tisztított, darált sertésháj
3 ek. tejföl
1 db tojás
1 kk. só
1 kk. cukor
1 dl fehér bor
1 dl szódavíz
1 ek. ecet
Töltéshez: lekvár, porcukor, diótöltelék.
A recept
A hájat 10 dkg liszttel összedolgozzuk, habosra (fehérre) keverjük, és hidegre tesszük. A többi anyagból rétestésztát készítünk. Bort azért adunk hozzá, hogy a benne található alkohol még jobban megemelje a tésztát. Jól kidolgozzuk, simára, hólyagosra a tésztát. Én kézzel dagasztottam. Mondhatni, nem könnyű munka, de megéri. 15 percig pihentetjük.
Utána a tésztát vékonyra kinyújtjuk lisztezett deszkán, és a lisztes hájat egy késsel kicsi darabokban rákenjük. Nem nyomkodjuk, csak rásimítjuk. Az egészet óvatosan összetekerjük, mint egy nagy szőnyeget, és nyújtófával lazán, de óvatosan ellapítjuk. Ezt az óriási téglalapot négybe hajtjuk. Először a két szélét a feléig, majd az így kapott téglalapot ismét félbe. 20 percet pihentetjük hideg helyen, és ezt a folyamatot még kétszer ismételjük.
Végül lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra kinyújtom, és a tűzhely lángjánál megforrósított késsel téglalapokra osztom (kb. 12*8 cm széles) a tésztát. Sercegjen, amikor vágjuk! Így szép és ép széleket kapunk. Ha kell, melegítsük újra a kést!
A téglalapocskákat a kés hegyével félbehajtjuk és a késsel sima, tiszta tepsire helyezzük. Ne nyomódjon!
Ha diós-mazsolás töltelékkel készítjük, azt még sütés előtt tegyük bele. A darált diót, mazsolával és némi tejjel összekeverjük. Ne legyen folyós!
Forró sütőbe tesszük és kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Szép aranyszínű legyen. Gyönyörűen megemelkedik, és réteges lesz. Utólag megkenjük barack- vagy szilvalekvárral, és egy kis porcukorral is megszórhatjuk.
Remélem, kedvet kaptok néhányan ehhez a tradicionális édességhez. Én már tarte tatint is készítettem belőle, és sokkal jobb, mint a bolti leveles tészta. A másik, hogy tudom miből készül, és kis adagokban lefagyasztva bármikor süthetek valamit.
Kenyérsütőben dagasztottam ki legutóbb a tésztát és nagyon szép hólyagos lett. Fehér bor híján pedig vörös borral pótoltam. Semmi baja nem lett, maximum csak egy kicsi sötétebb színt kapott.
Nyomj egy lájkot, ha szereted a leveles tésztából készült sütiket!