Habszifontól tépnek be a fiatalok, kitört a tejszínhabpánik New York államban

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a gáz károsíthatja az agynak azokat a részeit, amelyek a gondolkodást, a mozgást, a látást és a hallást irányítják, ráadásul belélegezve pszichoaktív vagy tudatmódosító hatásokat váltanak ki.

Link másolása

Csak felnőttek vásárolhatnak habpatront Amerikában, New York államban ezt egy tavalyi törvény írja elő. A szabályt azután hozták meg, hogy visszaélések történtek a patronban található dinitrogén-oxiddal - írja az RTL.hu. A rendelkezés némi zavart okozott, mert tejszínhabspray-t sem adtak ki fiatalkorúaknak.

Sokan ugyanis a patronban lévő gázt - ami kéjgázként, nevetőgázként is ismert - szívták be. Az amerikai Drug Enforcement Administration (Kábítószer-ellenes Hivatal) tájékoztatása szerint körülbelül minden ötödik fiatal használ ilyen vagy ehhez hasonló inhalánst, mire eléri a nyolcadik osztályt.

Az ügy most azért került reflektorfénybe, mert egy Albany megyei vegyesbolt kiírta, hogy csak 21 évesnél idősebbeknek adnak tejszínhabot. Ezért a hivatal közleményt adott ki:

„Félreértelmezték a törvényjavaslat nyelvezetét és szándékát” – írta Joseph Addabbo szenátor. „A törvényjavaslatom célja nem az, hogy megakadályozza a 21 év alattiakat abban, hogy tejszínhabspray-t vásároljanak. A törvény a tejszínhab készítéséhez szükséges, acélból készült kis patront célozza meg, amely dinitrogén-oxid gázt tartalmaz” – írta.

Addabbo korábban azt mondta, hogy "a dinitrogén-oxid legális szer, amelyet jogszerűen használnak rendeltetésszerűen, de ha nem megfelelően alkalmazzák, halálos lehet. Sajnos a fiatalok megvásárolják és belélegzik ezt a gázt, hogy »betépjenek«, mert tévesen azt hiszik, hogy ez »biztonságos« anyag. Ez a jogszabály meggátolja, hogy a fiatalok könnyen hozzáférjenek ehhez a veszélyes anyaghoz” – mondta.

A törvény tehát nem vonatkozik a kész tejszínhabokra.

A szifonozás világszerte divatos, a patronok ugyanis kicsik és könnyen elrejthetők

– írta a Substance Abuse and Mental Health Services Administration felépüléssel foglalkozó honlap.

A szer „károsíthatja az agy azon részeit, amelyek a gondolkodást, a mozgást, a látást és a hallást irányítják, ráadásul belélegezve pszichoaktív vagy tudatmódosító hatásokat váltanak ki”.

Rövid, de intenzív eufóriát okoz, melyhez az ellazultság érzése, a lebegés és az enyhe hallucinációk társulnak. De fellép koordinációvesztés, homályos látás, csökkent ítélőképesség, szédülés, nevetés, zavarodottság, zsibbadás, szédülés és izzadás is. A hosszú távú hatások viszont sokkal károsabbak, és akár életveszélyesek is lehetnek. Idegkárosodást is okozhat és kifejezetten kockázatos más drogokkal vagy alkohollal együtt használni – írja a honlap. Hozzáteszik: a szer hatása lehet még vérnyomáscsökkenés, májkárosodás, vesekárosodás, hipoxia, szívműködési zavarok, memóriaproblémák, ájulás, gyengült immunrendszer, paranoia, csontvelő-károsodás, agykárosodás, idegkárosodás és végtaggörcsök.

A szerhez hozzá lehet szokni és egyre nagyobb adagokat igényel a használó, ami akár életveszélyt is okozhat.

A SAMHSA arra is figyelmeztet, hogy mivel az inhalánsok, így a dinitrogén-oxid okozta kábulat rövid ideig tart, nem mindig könnyű észrevenni a drogfogyasztás jeleit. Ami mégis segíthet a beazonosításban: torokfájás, száj körüli sebek, étvágytalanság, hangulatváltozások, alvászavarok, orrfolyás, vörös, homályos szemek, vagy ha egy fiatal részegnek tűnik, a titkolózás vagy eltávolodás, valamint a visszaélés kellékei, az üres patronok vagy éppenséggel lufik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Lelőtték a 15 éves lányt a kaliforniai rendőrök, aki segítségért futott hozzájuk, miután apja elrabolta őt
Az apa a lány anyját is megölte, majd tűzharcba kezdett a rendőrökkel. A kamasz menekülni akart, de ő sem élte túl.

Link másolása

A kaliforniai Victorville-ben életét vesztette egy rendőrségi üldözés közben egy tinédzser lány és apja, aki elrabolta saját gyerekét - írja az NBC Los Angeles.

Hétfőn jelentette a helyi hatóság, hogy egy tizenöt éves lányt elrabolt az apja, Anthony Graziano, aki egy általános iskola közelében lelőtte a gyerek anyját is. A férfi onnan menekült el a lánnyal, akit végül egy lakossági bejelentés alapján találtak meg.

A beszámoló szerint a 45 éves Graziano autóból lőtt rá a rendőrökre, majd tűzharc alakult ki. Ekkor szállt ki az autóból az apja által elrabolt 15 éves lány, aki a rendőrök felé kezdett szaladni, de közben lelőtték.

A lányt kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni. A sheriffhivatal elmondta, hogy a 15 éves lány „taktikai mellényt” viselt, ezért lőtték le a rendőrök.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÉK HÍREK
5 magyar is felkerült Európa legkeresettebb bűnözőinek listájára
A drogkereskedők felkutatásához most a lakosság segítségét kérik a hatóságok.
Címlap: police.hu - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

Öt magyar férfi is felkerült az Europol Most Wanted körözötti listájára. Korábban arra nem volt példa, hogy Magyarországról egyszerre öt körözött szerepeljen a legkeresetteb bűnözők listán – írja a Police.hu.

Idén az Európai Unió tagállamaiból több mint ötven elfogatóparanccsal körözött személy profilja került fel a Most Wanted oldalra. Ezek között olyan keresett személyek szerepelnek, akiket kábítószer-kereskedelem, pénzmosás, emberkereskedelem, fegyveres rablás, terrorizmus, illetve emberölés miatt köröznek.

Erre a listára került fel öt olyan férfi, akiket a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály debreceni osztálya már évek óta keres.

- írja a rendőrség az oldalán.

A magyar bűnszervezethez köthető nyomozás még 2020-ban indult. Ennek során 2021 tavaszára sikerült azonosítani a debreceni nyomozóknak két olyan bűnszervezetet, melyek egymással párhuzamosan folytatták drogterjesztő tevékenységüket. Az egyik csapat Bács-Kiskun megyében, Kecskeméten és Kecelen működött. A tagjai mind a marihuána termesztésével, feldolgozásával és a terjesztésével is foglalkoztak. Részint ők látták el kábítószerrel a másik csapatot, akik pedig Hajdú-Bihar megyében bonyolították titkos drogüzleteiket.

A Bács-Kiskun megyei high-tech technológiával kialakított csarnokot üzemeltető bűnbanda hét tagját sikerült azonosítani a KR NNI debreceni nyomozóinak, s kettőt közülük el is fogtak. Öt személy ellen pedig belföldi, európai és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

A Ledöntheted őket - #GameOver szlogenű akció keretén belül a bűnszervezetek felfedése érdekében akár név nélkül, egy tippel is lehet segíteni az Europol munkáját.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Videón, ahogy megbilincselnek egy férfit, aki megtagadja a rendőri igazoltatást az „UCC törvényekre” hivatkozva
Arra hivatkozott, hogy ő ember, nem személy, a rendőrség pedig egy Amerikában bejegyzett cég, ezért nem tudja odaadni az iratait. Nem vált be.

Link másolása

Szombat este próbáltak igazoltatni egy személyautót vezető férfit Balatonszemesen, aki azonban ellenállt az intézkedésnek, többszöri felszólításra sem adta át az okmányait.

A férfi - aki együtt utazott egy nővel, aki szintén nem igazolta magát - az úgynevezett, homályosan megfogalmazható "UCC törvényekre" hivatkozott, vagyis többek között arra, hogy ő ember, és nem személy, a rendőrségnek pedig nincs jogalapja ezt tenni vele, a magyar hatóság ugyanis egy "Amerikában bejegyzett cég".

Az intézkedésnél kint lévő két rendőr végül erősítést kért, megbilincselték és a Siófoki Rendőrkapitányságra vitték az intézkedésnek ellenálló férfit.

A férfi maga töltötte fel Youtube-ra a jelenetsorról készült felvételt.

A videót a Zsaruellátó is megosztotta, azt írták: "Gratulálunk a járőrpárnak, a szakszerű, jogszerű, és arányos intézkedéshez! Hivatalos személy elleni erőszak is megvalósult. Le a kalappal előttetek Kékek! Köszönjük a munkátokat!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÉK HÍREK
Eltűnt egy 30 éves brit nő Budapesten
Bartram Christina Francest nagy erőkkel keresi a rendőrség.
Fotó: Police.hu - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. Kerületi Rendőrkapitánysága nagy erőkkel keresi Bartram Christina Frances brit állampolgárt, aki jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik — közölte a Rendőrség honlapja.

A 30 éves nő 2022. szeptember 28-án a hajnali órákban a VII. kerületből távozott ismeretlen helyre.

Bartram Christina Frances körülbelül 165 centiméter magas, átlagos testalkatú. Barna haja hosszú, göndör, a szeme kék. Bal szeme mellett piercinget hord, jobb csuklója és bal alkarja tetovált. Eltűnésekor sárga tornacipőt, fekete mintás hosszú zoknit, hálós harisnyát, fekete, csípőig érő kabátot, sárgás-zöld pólót és rózsaszín, szőrös kalapot viselt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. Kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki a 30 éves nő tartózkodási helyéről információval rendelkezik, akár névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a nap 24 órájában elérhető, 06-80-555-111-es Telefontanú zöldszámán, illetve a 112-es díjmentes segélyhívó számon.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk