KÉK HÍREK

Gyorshajtási bírságot kapott Ausztriából, pedig nem is járt ott az autójával

Judit egyáltalán nem mer hosszabb utakra indulni tizenöt éves Renault-jával, sőt nem is szokta kölcsönadni, mégis bírságot kapott Ausztriából.
Címkép: Wikimedia Commons, illusztráció - szmo.hu
2022. július 24.


Link másolása

Gyorshajtási bírságot fizettetne az ausztriai Mödling járási hivatala a Telex egy olvasójával, mert mint azt egy július elején kézbesített kétnyelvű levélben írják, Judit autója május közepén túl gyorsan ment az A21-es autópálya Bécs felé tartó szakaszán, ahol lefotózta egy rendőrségi kamera.

A felszólításban szerepel az összes személyes adata, és az autó rendszáma, a tizenöt éves Renault azonban tulajdonosa szerint egyáltalán nem járt Ausztriában – írja a Telex.

Mint mondja, egyáltalán nem mer hosszabb utakra indulni tizenöt éves Renault-jával, sőt nem is szokta kölcsönadni.

A hivatalos értesítés szerint Judit autójával május 15-én a megengedett 80 helyett 92 km/óra közlekedett, ezért 45 eurós büntetést kell befizetnie augusztus 11-ig. Ha azonban nem reagál, akár büntetőeljárást is indíthatnak ellene, és 10 ezer euróig terjedő pénzbüntetést kaphat.

A Telex szerint a probléma hátterében az 1994-óta létező, EUCARIS (European Car And Driving Licence Information System) elnevezésű nemzetközi információcsere-egyezmény áll, amely rendszer többször követ el hasonló hibákat. Az automatikus rendszámfelismerő rendszerek bizonyos fényviszonyok mellett olyan fotókat készítenek, amelyeken leolvasható a rendszámtábla betű- és számkombinációja, de a bal oldalán található országkód nem.

Mint írják, Judit ügyében azért kulcsmomentum ez, mert az EUCARIS-országok közül Svédországban és Litvániában is három betűből, és három számból állnak a rendszámok. A litván rendszámokon nincs kötőjel, a karakterek, és a térköz viszont nagyon hasonló a 2022. július 1-jéig használt magyar formátumhoz. Sőt, információink szerint a balti állam autóinak rendszámát ugyanúgy a Plakett Kft. gyártja, mint az ittenieket.

A lapnak dr. Vágány Tamás közlekedési jogász elmondta, nagy problémának tartja, hogy az automatikus bírsággyárakban nem egyeztetik a szabálysértő autók típusát és gyártmányát a fotókon szereplő járművekével. Ezért, illetve a minden európai uniós rendszámon szereplő országjelzés azonosításának elmulasztása miatt történhet meg, hogy indokolatlanul küldenek fizetési felszólítást vétlen autósoknak.

Hozzátette, fontos, hogy a hasonló helyzetbe kerülő autósok reagáljanak a külföldről érkező felszólító levelekre, mert ha nem teszik, azt kockáztatják, hogy az alaptalan szabálysértési határozat jogerőre emelkedik.

Dr. Vágány Tamás azt javasolja, hogy ha valaki akár Ausztriából, vagy bármely EUCARIS-felhasználó országtól felszólítást kap, de jogtalannak érzi a büntetést, válaszlevélben emeljen kifogást a határidőn belül. Ezt az adott hatóság hivatalos nyelvén kell megtenni az ügyszám megadásával.

A Belügyminisztérium a Telex érdeklődésére elmondta, hogy ők nem avatkozhatnak be az ilyen eljárásokba, az ok nélkül érintetté váló járműtulajdonosok, illetve üzemben tartók elsősorban a levelet küldő ország jogorvoslati lehetőségeire támaszkodhatnak. Hozzátették, ha valaki úgy érzi, hogy megsértették a jogait, az európai uniós polgárok jogérvényesítését segítő SOLVIT központhoz fordulhat, amely segíthet megoldást találni, illetve közvetíteni a felek közt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Lelőtték a 15 éves lányt a kaliforniai rendőrök, aki segítségért futott hozzájuk, miután apja elrabolta őt
Az apa a lány anyját is megölte, majd tűzharcba kezdett a rendőrökkel. A kamasz menekülni akart, de ő sem élte túl.

Link másolása

A kaliforniai Victorville-ben életét vesztette egy rendőrségi üldözés közben egy tinédzser lány és apja, aki elrabolta saját gyerekét - írja az NBC Los Angeles.

Hétfőn jelentette a helyi hatóság, hogy egy tizenöt éves lányt elrabolt az apja, Anthony Graziano, aki egy általános iskola közelében lelőtte a gyerek anyját is. A férfi onnan menekült el a lánnyal, akit végül egy lakossági bejelentés alapján találtak meg.

A beszámoló szerint a 45 éves Graziano autóból lőtt rá a rendőrökre, majd tűzharc alakult ki. Ekkor szállt ki az autóból az apja által elrabolt 15 éves lány, aki a rendőrök felé kezdett szaladni, de közben lelőtték.

A lányt kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni. A sheriffhivatal elmondta, hogy a 15 éves lány „taktikai mellényt” viselt, ezért lőtték le a rendőrök.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÉK HÍREK
5 magyar is felkerült Európa legkeresettebb bűnözőinek listájára
A drogkereskedők felkutatásához most a lakosság segítségét kérik a hatóságok.
Címlap: police.hu - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

Öt magyar férfi is felkerült az Europol Most Wanted körözötti listájára. Korábban arra nem volt példa, hogy Magyarországról egyszerre öt körözött szerepeljen a legkeresetteb bűnözők listán – írja a Police.hu.

Idén az Európai Unió tagállamaiból több mint ötven elfogatóparanccsal körözött személy profilja került fel a Most Wanted oldalra. Ezek között olyan keresett személyek szerepelnek, akiket kábítószer-kereskedelem, pénzmosás, emberkereskedelem, fegyveres rablás, terrorizmus, illetve emberölés miatt köröznek.

Erre a listára került fel öt olyan férfi, akiket a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály debreceni osztálya már évek óta keres.

- írja a rendőrség az oldalán.

A magyar bűnszervezethez köthető nyomozás még 2020-ban indult. Ennek során 2021 tavaszára sikerült azonosítani a debreceni nyomozóknak két olyan bűnszervezetet, melyek egymással párhuzamosan folytatták drogterjesztő tevékenységüket. Az egyik csapat Bács-Kiskun megyében, Kecskeméten és Kecelen működött. A tagjai mind a marihuána termesztésével, feldolgozásával és a terjesztésével is foglalkoztak. Részint ők látták el kábítószerrel a másik csapatot, akik pedig Hajdú-Bihar megyében bonyolították titkos drogüzleteiket.

A Bács-Kiskun megyei high-tech technológiával kialakított csarnokot üzemeltető bűnbanda hét tagját sikerült azonosítani a KR NNI debreceni nyomozóinak, s kettőt közülük el is fogtak. Öt személy ellen pedig belföldi, európai és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

A Ledöntheted őket - #GameOver szlogenű akció keretén belül a bűnszervezetek felfedése érdekében akár név nélkül, egy tippel is lehet segíteni az Europol munkáját.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Videón, ahogy megbilincselnek egy férfit, aki megtagadja a rendőri igazoltatást az „UCC törvényekre” hivatkozva
Arra hivatkozott, hogy ő ember, nem személy, a rendőrség pedig egy Amerikában bejegyzett cég, ezért nem tudja odaadni az iratait. Nem vált be.

Link másolása

Szombat este próbáltak igazoltatni egy személyautót vezető férfit Balatonszemesen, aki azonban ellenállt az intézkedésnek, többszöri felszólításra sem adta át az okmányait.

A férfi - aki együtt utazott egy nővel, aki szintén nem igazolta magát - az úgynevezett, homályosan megfogalmazható "UCC törvényekre" hivatkozott, vagyis többek között arra, hogy ő ember, és nem személy, a rendőrségnek pedig nincs jogalapja ezt tenni vele, a magyar hatóság ugyanis egy "Amerikában bejegyzett cég".

Az intézkedésnél kint lévő két rendőr végül erősítést kért, megbilincselték és a Siófoki Rendőrkapitányságra vitték az intézkedésnek ellenálló férfit.

A férfi maga töltötte fel Youtube-ra a jelenetsorról készült felvételt.

A videót a Zsaruellátó is megosztotta, azt írták: "Gratulálunk a járőrpárnak, a szakszerű, jogszerű, és arányos intézkedéshez! Hivatalos személy elleni erőszak is megvalósult. Le a kalappal előttetek Kékek! Köszönjük a munkátokat!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÉK HÍREK
Eltűnt egy 30 éves brit nő Budapesten
Bartram Christina Francest nagy erőkkel keresi a rendőrség.
Fotó: Police.hu - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. Kerületi Rendőrkapitánysága nagy erőkkel keresi Bartram Christina Frances brit állampolgárt, aki jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik — közölte a Rendőrség honlapja.

A 30 éves nő 2022. szeptember 28-án a hajnali órákban a VII. kerületből távozott ismeretlen helyre.

Bartram Christina Frances körülbelül 165 centiméter magas, átlagos testalkatú. Barna haja hosszú, göndör, a szeme kék. Bal szeme mellett piercinget hord, jobb csuklója és bal alkarja tetovált. Eltűnésekor sárga tornacipőt, fekete mintás hosszú zoknit, hálós harisnyát, fekete, csípőig érő kabátot, sárgás-zöld pólót és rózsaszín, szőrös kalapot viselt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. Kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki a 30 éves nő tartózkodási helyéről információval rendelkezik, akár névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a nap 24 órájában elérhető, 06-80-555-111-es Telefontanú zöldszámán, illetve a 112-es díjmentes segélyhívó számon.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk