hirdetés

KÉK HÍREK

Gulyás Márton szabadon engedéséért tüntetnek a Gyorskocsi utcai börtönnél

'Orbánt be, Marcit ki!' - többek közt ezt skandálja az épület előtt összegyűlt tömeg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. április 11.

hirdetés

Kedd este fél hatra hirdettek meg a Budapesti Nyomozó Ügyészség épülete elé egy demonstrációt, hogy kiálljanak a hétfő este a Sándor-palotánál elfogott Gulyás Márton aktivistáért. Gulyás ugyanis az előző esti demonstráción narancssárga festékkel dobálta a Sándor-palota falát, tiltakozásul az ellen, hogy Áder János aláírta a lex CEU-t. Az ügyészség csoportos garázdaság elkövetésével vádolja, és minimum 72 óráig őrizetben akarja tartani. A mai demonstrációt azért hirdették meg, hogy "mutassuk meg, hogy politikai vélemény nyilvánításért még Orbán Viktor Magyarországán sem tartóztathatnak le senkit" - írják Facebook-esemény oldalán.

Az Index szerint körülbelül 2-300-an gyűltek össze a Budapesti Nyomozó Ügyészség épülete előtt. A hvg.hu szerint a demonstrálókkal tart(ott?) Mécs Imre, Demszky Gábor és Vágó Gábor is. Közben kiderült, hogy Gulyás Mártont a gyorskocsi utcai épületben tartják fogva, ezért a tömeg átvonult erre a helyszínre. A résztvevők a Lánchídon át, a Fő utcán mentek a Gyorskocsi utcához, rendőri biztosítás mellett. A csoport a Fő utcai Fidesz-iroda előtt harsány "mocskos Fidesz!"-ezésbe kezdett.rendorfal

Rendőrsorfal a "fő csapat" érkezése előtt pár perccel - munkatársunk telefonos fotóituntetok-allo

Megérkezett a tüntetők nagyobb csoportjatuntetokfekvouj1

Egy, a Kacsa utcában lakó munkatársunk éppen akkor sétált a Gyorskocsi utcai börtön előtt, amikor a demonstrálók megérkeztek oda. Mint elmondta, a tömeg megtölti az épület Gyorskocsi utcában húzódó szakasza előtti rész kb. a felét, és folyamatosan skandálnak. Pl. "Szia Marci!", "Marcit ki, Orbánt be!", "Obrán lemond péntekre!", "Demokráciát! Demokráciát!" A hvg.hu szerint hangosbemondón elhangzott a tüntetők alábbi követelése is:

hirdetés
"
Felszólítjuk a rendőrséget, hogy engedjék ki Marcit a Gyorskocsi utca irányába. Ha nem engedik szabadon, 19:10-kor bemegyünk érte.

Közben a rendőri készültség is egyre nagyobb, már a Kacsa utcát is lezárták az autósforgalom előtt, és kollégánk egyre több rendőrautót és mikrobuszt lát a Gyorskocsi utcai épület felé haladni.

Fél nyolc körül Misetics Bálint, aki Gulyás Márton aktivistatársaként és barátjaként mutatkozott be, egy autó tetejére állva megafonon mondott beszédet.

A videó a beszéd közben készült:

A szónok kijelentette, hogy "nem a rendőrök az ellenfeleink", hanem a "magukat kereszténynek hazudó", a jogállamot és a demokráciát módszeresen leépítő politikusok. Arról is beszélt, hogy Gulyás Mártont sokkal jobban érdekli, hogyan ítéli meg az itt lévő tömeg a tettét, mint a Polt Péter-féle ügyészség. A beszéd közben a fogda bejáratát sorfallal védő rendőrök elkezdték a bejárattól kissé távolabb tolni a tömeget. De nem mindenki tűri ezt, van, aki próbál ellenállni a rendőrök felől érkező nyomásnak, ezért kisebb lökdösődést lehet látni néha ott, ahol a rendőrsorfal érintkezik a tömeggel.

Az Index információi szerint nyolc után még nagyjából százötvenen maradtak, többek között azt skandálták, hogy "Mocskos Fidesz!".


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk