hirdetés

Felülvizsgálhatják az orosz kémfőnök családjának magyar letelepedési kötvényét

A letelepedési kötvényprogramon keresztül juthatott magyar papírokhoz mások mellett az orosz külföldi hírszerzés, az SZVR igazgatójának családja, és egy szervezett bűnözéssel összefüggésbe hozott orosz üzletember is.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2018. szeptember 17.

hirdetés

"A magam részéről azt is egy teljes botránynak tartom, hogy az orosz kémfőnök családja átment egy ilyen nemzetbiztonsági vizsgálaton" - mondta Szél Bernadett LMP-s képviselő az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülése után.

A bizottságban a 444 és Direkt36 múlt héten publikált nyomozásának eredményéről volt szó. Ahogy mi is megírtuk, a letelepedési kötvényprogramon keresztül juthatott magyar papírokhoz mások mellett az orosz külföldi hírszerzés, az SZVR igazgatójának családja, és egy szervezett bűnözéssel összefüggésbe hozott orosz üzletember is.

Szél szavai most azért fontosak, mert ezek az eddigi legegyértelműbb, hivatalos megerősítései annak, hogy az orosz kémfőnök, Szergej Nariskin családtagjai tényleg magyar papírokhoz jutottak a letelepedési kötvényprogramban.

Korábban a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke, Mirkóczki Ádám is utalt rá, hogy a cikkben felsorolt egyes orosz állampolgárok magyar papírjainak esetében valamilyen felülvizsgálat indult.

Mirkóczki úgy fogalmazott: a következő napok-hetek nagy kérdése, hogy lesz-e felülvizsgálat. Szerinte a törvény erre lehetőséget biztosít, és ő szeretné, hogy legyen ilyen felülvizsgálat.

hirdetés

"Az, hogy most már az orosz kémfőnök családja érkezik meg Magyarországra ilyen egyszerű eljárással, ez önmagában minden magyar állampolgár számára nagyon komoly kérdéseket vet fel"

- mondta szintén az ülés után Szél Bernadett, aki ezzel arra utalhatott, hogy a kötvényprogram résztvevőit nem a törvényben szabályozott, "klasszikus" nemzetbiztonsági átvilágításnak vetik alá, hanem egy egyszerűsített eljárásnak - írja a 444.

Szél úgy véli: a kötvényprogram, illetve az arról szóló múlt heti cikk után kirobbant botrány az egyik bizonyítéka, hogy a kormány kiszolgáltatja Magyarországot az orosz érdekeknek. Kiderült: külön albizottságot javasolt a magyarországi orosz befolyás vizsgálatára és folyamatos nyomon követésére, de ezt a kormánypárti többség leszavazta.

Az ülés után Halász János fideszes képviselő egészen másképp látja az eseményeket. Ő az eset kapcsán úgy fogalmazott: Szél csak a hírekbe szeretne bekerülni.

Halász szerint azért nem kell Szél javaslatával foglalkozni, mert azokat a kérdéseket, amiket az LMP-s képviselő fölvet, azt „sokkal magasabb szinten megoldjuk."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk