/kekhirek/felmentettek-az-elso-pecsi-hajlektalanper-vadlottjat/
hirdetés

Felmentették az első pécsi hajléktalanper vádlottját

Szabálysértés hiányában szüntették meg az eljárást, az ítélet jogerős. A Kaposvári Járásbíróság pedig az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy semmisítse meg a törvény vonatkozó rendelkezéseit.
hirdetés

Megszüntették a pécsi hajléktalannal szemben indított szabálysértési eljárást - írja a Szabad Pécs.

A hajléktalan ügyében a bíróság szabálysértés hiányában szüntette meg az eljárást, a rendőrség sem fellebbezett, így a férfi a jogerős ítélet után szabadon távozhatott.

Dr. Sugár Katalin, bírósági titkár szerint

a jogszabály alkalmazása még kiforratlan,

"például az is, hogy a rendőrség hogyan rögzíti az első három felszólítást, amely után a negyedik alkalommal el lehetett indítani az eljárást."

hirdetés

Emellett a bírósági titkár kiemelte, érthető jogalkotó szándéka az új jogszabállyal, illetve a szabálysértési törvény módosításával, mert tenni kellett valamit. Ugyanakkor szerinte ez elsősorban Budapestre vonatkozik, hiszen ott valóban tarthatatlan már a helyzet.

Illetve, "a határozat meghozatalakor figyelembe vette azt is, hogy a vádlott vallomása szerint a következő időszakban megoldott az, hogy éjszaka fedél van a férfi feje felett." - írja a Szabad Pécs.

Eddig Gödöllőn, Budapesten és Pécsen jártak el a rendőrök az új jogszabály szerint, a pécsi férfi volt a negyedik, akit az új hajléktalanrendelet alapján állított elő a rendőrség. AZ ő ügye abban is különbözött, hogy egy szobában, a bírósági titkárral szemben ülhette végig a tárgyalást, míg egy budapesti hajléktalan esetében a férfi egy másik szobában tartózkodott, videón kapcsolódott be a tárgyalásba.

Emellett a Kaposvári Járásbíróság pedig a mai tárgyaláson kihirdetett végzésében egy 54 éves őrizetbe vett hajléktalan ügyében az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése szabálysértés miatt folytatott eljárást felfüggesztette, és

kezdeményezte az Alkotmánybíróság egyedi normakontroll eljárását.

A járásbíróság álláspontja szerint ugyanis a szabálysértési törvénynek az ügyben alkalmazandó szabályai az Alaptörvénybe ütköznek - közölte a Kaposvári Törvényszék.

A bíróság indítványozta, hogy az Alkotmánybíróság állapítsa meg, hogy a Szabálysértési törvény hajléktalanokról szóló rendelkezése az Alaptörvénybe ütközik, azt visszamenőleges hatállyal semmisítse meg, és rendelje el a jogerős határozattal befejezett szabálysértési eljárások felülvizsgálatát. A bíróság végzése ellen fellebbezésnek nincs helye.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk