/kekhirek/fagyalloval-mergezik-a-kutyakat-es-cicakat-szentendre-kornyeken/
hirdetés

KÉK HÍREK

Fagyállóval mérgezik a kutyákat és cicákat Szentendre környékén

Több gazdi és állatorvos is figyelmeztet a veszélyre: óvatosságra, körültekintésre és felelős állattartásra hívják fel az ott lakók figyelmét.
hirdetés

Az utóbbi időben megnőtt az állatmérgezések száma Szentendrén és környékén (Budakalászon, Surányban is volt eset). A kutyatulajdonosok sorra figyelmeztetik egymást a veszélyről.

A közösségi oldalakon, csoportokban kiírt esetek szerint

fagyálló folyadékkal átitatott ételt szórnak ki, amitől több kutya és macska is súlyosan megbetegedett, vagy elpusztult.

A fagyálló folyadék különösen veszélyes, hiszen az édes íze miatt szívesen kóstolják meg az állatok. A most kihelyezett "csalik" között volt nyers hús, belsőség, kutya- vagy macskatáp, és előfordult kockacukor is.

A helyi állatorvosok mindent megtesznek az állatok megmentéséért, mint írták, volt, hogy egész éjjel küzdöttek a házikedvencek életéért, az aggódó családtagokkal együtt.

hirdetés

A Facebookon kiírt információ szerint Szentendrén eddig az Egres út környékén, a Sztaravodai út melletti réten, a pannóniatelepi Stromfeld utca környékén, a Vasúti Villasor, Acél és Csabagyöngye utcák környékén, valamint kicsit régebben a pannóniatelepi Tófenéken (a sínek túloldalán) történt ilyen mérgezés.

Ezért fontos, hogy

a gazdák fokozottan figyeljenek az állataikra, ne engedjék szabadon őket, akadályozzák meg, hogy bármit a földről megegyenek.

Arra kérnek mindenkit, hogy aki gyanúsan viselkedő embert lát (például valamit kiszór, vagy kirak a földre), azonnal hívják a rendőrséget. Ha pedig egy állat mégis bajba kerül, akkor a gazdák tegyenek feljelentést.

Sajnos nem lehet 24 órában figyelni a mezőket, utcákat, de a fokozott figyelem segíthet elkapni az elkövetőt, elkövetőket. Az állatok mérgezése bűncselekmény - figyelmeztet a Társaság az Élhető Szentendréért bejegyzésében. Ugyanakkor többen felvetették, hogy például a mezőt a gazdák használják, és a kutyaürülék miatt a szénát már nem tudják etetésre használni, vagy az esetleg bélférges kutya megfertőzheti a lovakat is. Ezért fontos, hogy a gazdák szedjék össze a "kutyagumit".

A fagyálló az állatok számára csábító szagú, illatú, de kisebb mennyiség is súlyos agyvelő, vagy vesekárosodást, végső soron halált okozhat. Az első tünetek pár óra múlva jelentkeznek, elesettség, nyáladzás, hányás, bágyadtság formájában. Sok állat már ezt a fázist sem éli túl. A következő szakaszban a vese működés zavara jelentkezik, aminek a végén leáll a vizeletkiválasztás.

Fotó: illusztráció


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk