KÉK HÍREK

Ezt a levelet írta újszülött gyermekének Mark Zuckerberg

Max az új generáció a Chan-Zuckerberg családban, és a szülei most adakoztak 45 milliárd dollárt.

Link másolása

Első gyermeke születése kapcsán nem mindennapi dologra szánta el magát Mark Zuckerberg. Megszületett a Facebook-alapító Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan első gyereke, Max. A bejelentést azonban követte egy másik: feleségével írtak a gyermekükhöz egy nyílt levelet, amiben leírták, hogy szülőként (ahogy az összes többi szülő) a világ megszépítéséért küzdenek, ezért jótékony célra ajánlják fel Facebook-részvényeiknek 99 százalékát.

A Facebook vezér nyílt levele, amelyet újszülött lányának, Maxnak címzett:

„Ahogy te egy új generációt indítasz a Chan-Zuckerberg családban, mi is elindítjuk a Chan-Zuckerberg kezdeményezést, amellyel csatlakozhatunk azokhoz az emberekhez szerte a világon, akik az emberi lehetőségek előremozdításán és a társadalmi egyenlőség elősegítésén dolgoznak a következő generáció minden gyermeke számára. A fő területeink között ott lesz a személyre szabott tanulás segítése, a fertőzések gyógyítása, az emberek összekapcsolása és az erős közösségek építése.

Mi magunk a Facebook részvényeink 99 százalékát – körülbelül 45 milliárd dollárt – adományozunk további életünk során a küldetés előmozdítására. Tudjuk, hogy mindez csak egy apró hozzájárulás ahhoz képest, mennyi erőforrás és tehetség áll már a kihívások megoldásának szolgálatában. De meg kell tennünk mindent, amit csak tudunk, sok más emberrel közösen.”

kjhg

Mark Zuckerberg jelenleg az USA és a világ egyik leggazdagabb embere, a Forbes szerint vagyona 46,8 milliárd dollár, Facebook-részvényeinek értéke pedig körülbelül 45 milliárd dollár, azaz körülbelül 13 140 milliárd forint.

Nem mellesleg ez több mint a magyar GDP egyharmada.

A bejelentés után rengeteg híresség gratulált a párnak, és elismerésüket fejezték ki a döntésükkel kapcsolatban, miszerint megválnak vagyonuk nagy részétől. Facebook-posztjukat kedvelték és kommenteltek, többek között, Bill és Melinda Gates, Arnold Schwarzenegger, Bono, és Shakira énekesek.

mark-zuckerberg1

Bill és Melinda Gates:

„A döntésetekről, hogy ilyen bőkezűen adakoztok és elmélyítitek elkötelezettségeteket, az első szó, ami eszembe jut: WOW. A példa, amit ma állítottatok elénk, inspiráció az egész világnak. Biztosak lehetünk abban, hogy Max és minden születendő gyermek egy jobb világban fog felnőni, mint amit most ismerünk. A munkátok meghozza majd a gyümölcsét a következő évtizedekben.”

Bono, a U2 zenekar énekese:

„Ezekben a nehéz időkben, Mark és Priscilla bejelentése életigenlő, és milliónyi ember életét változtatja meg. Elkötelezettségük lenyűgöző, de sok közeli barát számára nem meglepő. Ezek ők. Alig várom, hogy lássam, mit érnek el, nemcsak vagyonukkal, de példájukkal és találékonyságukkal, kreativitásukkal, korunk legnagyobb kihívásaival és lehetőségeivel.”

A nép szava

Természetesen nem csak a hírességeknek van véleményük a hihetetlen összegről, amit Zuckerbergék felajánlottak. Az emberek, ahogy az lenni szokott, a hír hallatán több módon reagáltak, de úgy néz ki, két vélemény az uralkodó. Az egyik, kissé pesszimista vélemény szerint az amerikai örökösödési törvények kedvezőtlensége (túl magasak az adók az örökölt vagyonon) késztetik arra a dollármilliárdosokat, hogy külföldi alapítványokba mentsék a pénzüket. Szerintük nincs kizárva az, hogy Mark Zuckerberg vagyonának egy részét jótékonykodásra költi majd, de az kizárt, hogy egyik napról a másikra 45 milliárd dollárt ajánljon fel.

A másik vélemény szerint az olyan milliárdosok, akik önerőből gazdagodtak meg, mint Bill Gates vagy Mark Zuckerberg, egy új gondolkodást kezdenek bevinni a gazdagok közé: egyszerűen érdekli őket a gyermekeik jövője, és mivel látják, hogy a Föld rossz irányba halad, próbálnak tenni ellene. Akik ezt vallják, azok szerint Mark Zuckerbergnek teljesen mindegy, hogy 46,8 vagy 1,8 milliárd dollárja (több mint 500 milliárd forint) marad, ugyanolyan élete lehet.

via Business Insider

Neked mi a véleményed?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: