KÉK HÍREK

Ezért lesz nehezebb egyetemre bejutni 2017-ben

Több szakra emelt szintű érettségi kell majd. 2020-ban jönnek az igazán durva feltételek.

Link másolása

Tovább nehezedik a bejutás a felsőoktatásba, ez derül ki az eduline.hu összeállításából. A 2017-ben felvételizőknek az eddigiekhez képest is nagyobb kihívást jelent majd a bejutás az egyetemekre, főiskolákra. A legtöbb szakon ugyanis legalább egy emelt szintű érettségit kérnek majd, de akad olyan, ahol kettőt is előírhatnak. A 2020-ban jelentkezők még ennél is keményebb kihívással néznek szembe, nekik már minden alap- és osztatlan képzés esetében legalább egy tárgyból emelt szintet kell teljesíteni, és a középfokú nyelvvizsga is követelmény lesz.

erettsegi

A 2017-es felsőoktatási felvételi követelményeket közzétette az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Már korábban bejelentették, hogy több szakot is törölnek. Erről bővebben ITT olvashattok. Ugyanakkor magasabb követelményeket írnak elő a felvételizőknek, van ahol egy, vagy akár két tárgyból is elvárják már az emelt szintű érettségit, illetve a nyelvvizsgát.

Hogy melyik szakokon lesz kötelező az emelt szintű érettségi 2016-tól ITT olvashatok bővebben. A felvi.hu teljes táblázatát ITT találjátok.

erettsegi2

Az agrárképzésben az állatorvosi szakhoz egyszerre két emelt szintű érettségi kell, biológiából és kémiából.

Az erdőmérnöki képzéshez is nehezített vizsga kell.

A bölcsészettudományi képzések közül minden szakon kötelező lesz az emelt szintű érettségi.

A gazdaságtudományok képzési területen alkalmazott közgazdaságtan és a gazdaság - és pénzügy- matematikai elemzés szakon matematika emelt szintű érettségi kötelező.

Az informatika képzési területen a matematika érettségi kötelező, ám az emelt szint már nem, és a közigazgatási, rendészeti és katonai képzési területen is elég csak a középszintű vizsga, ahogy a pedagógusképzés képzési területen is.

A jogászoknak egy emelt szintű érettségi kötelező, történelemből, magyarból vagy egy nyelvből.

Műszaki képzési területen belül az építészmérnökire egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni, amely lehet matematika, fizika, vagy építészeti és építési alapismeretek.

De az energetikai mérnöki és az építészmérnöki szakra is kell egy emelt, ami lehet a matek vagy a fizika.

Orvos- és egészségtudomány képzési területen két emelt szintű érettségi szükséges. A biológia kötelező, és a fizika vagy a kémia között lehet választani.

A sporttudomány képzési területen csak a testnevelő-edző szakra kell emelt szintű testnevelésből.

Társadalomtudomány képzési területen két érettségi tárgyat kell választani, egyet emelt szinten. Választható érettségi vizsgatárgyak: egy idegen nyelv (angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol) vagy magyar nyelv és irodalom vagy matematika vagy társadalomismeret vagy történelem.

A természettudomány képzési területen csak a matematika szakhoz kell emelt szintű, amely lehet biológia vagy fizika vagy földrajz vagy kémia vagy matematika.

Emelt szinten teljesített érettségiért egyébként összesen 100, tárgyanként 50 többletpont jár, de csak akkor, ha minimum 45 százalékosra sikerül, illetve ha az adott tantárgyat legalább választható vizsgatárgyként előírták a megjelölt szakon.

Ha hasznos volt az információ, oszd meg másokkal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: