KÉK HÍREK

Ezekkel a diplomákkal kereshetsz jóval többet az átlagnál

Kiderült, hogy hol kereshettek 234 ezer nettó kezdő összeget is akár. A nettó átlagbéren azért meglepődtünk.

Link másolása

Az köztudott, hogy friss diplomával általában többet kap egy pályakezdő, mint az átlag. Ám vannak területek, ahol a 170 ezer nettót bőven meghaladják, és akad olyan is, ahol nem kapják meg ezt az összeget sem.

A Központi Statisztikai Hivatal nemrég adta közre az idei első félév átlagfizetéseire vonatkozó adatait.munka2

A bruttó átlagbér Magyarországon jelenleg 257 ezer - nettó 170 ezer - forint.

A Diplomás Pályakövetési Rendszer legutóbbi - 2015-ben publikált, 2014-es - adatai alapján az Eduline.hu kigyűjtötte, hogy melyik diplomákkal lehet az országos átlagbérnél többet keresni.

A diploma általában garancia arra, hogy az átlagbért elérje, vagy meghaladja a kezdő diplomások bére. 2014-ben ugyanis nettó 179 ezer forint volt az átlag a friss diplomásoknál. A legalacsonyabb bért bért a BA/BSc főiskolai végzettségűek kapták: 165 ezret. De két év alatt emelkedett annyit a bérük, hogy mára megkapják az átlagfizetést pályakezdőként.

A legnagyobb kezdőbérre a hagyományos egyetemi képzésben résztvevők számíthattak 2014-ben: ők 208 ezer forintot kaptak.

Ma is jóval a 170 ezres nettó átlagbér fölötti keresetük van.

Szakmák szerint:

A legjobb bérek az informatika-kommunikáció terén kaphatók: 234 ezer nettó kezdőbérrel. Őket követik az energetikai szektorban és a pénzügy-biztosítás területen dolgozók: szintén 200 ezer fölötti bérek a jellemzőek.

A mai átlagbér felett kaptak kezdőfizetést a feldolgozóiparban, a szállítás-raktározásban, a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet végzők és a kereskedelem és gépjárműjavításban dolgozók. Valószínűleg ma is a hazai átlagbért meghaladó kezdőfizetés jellemző ezekre a szakmákra.munka

Az építőipar, a közigazgatás és az agrárium terén a kezdő fizetés 170 ezer nettónál kevesebb volt két éve. A terület fejlődése miatt elképzelhető, hogy mára behozták a lemaradást.

A legrosszabb helyzetben az oktatás, az egészségügy és a művészeti szférákban elhelyezkedők voltak. 2014-ben nem érték el az átlagbért a kezdőfizetésük.munka4

Forrás: Eduline.hu

Ha érdekes volt az összeállítás, oszd meg másokkal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: