/kekhirek/ezeket-az-autokat-lopjak-a-legszivesebben-magyarorszagon/
hirdetés

KÉK HÍREK

Ezeket az autókat lopják a legszívesebben Magyarországon

Csaknem felére csökkent az autólopásokról szóló bejelentések száma 2015-ben. A Toyota Prius nem várt módon feltört a tolvajok listáján.
hirdetés

Csaknem felére csökkent az autólopásokról szóló bejelentések száma 2015-ben, írja az autovadasz.eu. A 2014-es adatok 1024 eltűnt kocsiról számolnak be, míg a tavalyi évben ez a szám jelentősen kevesebb, 520 volt. Az oldal szerkesztői szerint ez a hatékony és látványos rendőrségi akcióknak is köszönhető, hiszen jó néhány autólopásra specializálódott bűnözőt fogtak el. A bejelentések közel 90%-a - a korábbi évekhez hasonlóan - Budapestről fut be, az eloszlást tekintve a XI. kerület vezet.

lopas1

A márkák között már jó ideje a Volkswagen és a Toyota a legnépszerűbb, de a Fordok, a Suzukik, a Renault-k és az Opelek is keresettek, hiszen ezek az országutakon leggyakrabban előforduló típusok. A Volkswagen, a Ford és Renault esetében nem csak a személyautók, de a haszongépjárművek is igen kelendőek, szétbontva a feketepiacon értékesítik őket. A Suzukik közül leginkább a személyautók tűnnek el (a Swift típus hazánk egyik legnépszerűbbje), a Toyotáknak már a kevésbé értékes, régebbi típusait is lopják, ezeket az orgazdák könnyen tudják értékesíteni egyben az afrikai piacon - csakúgy, mint a Volkswagen Transporter-szériák, amelyekből már annyit kötöttek el, hogy felkerült a tolvajok által preferált típusok 20-as listájára.

lopas3

hirdetés

A listavezető 2015-ben a Volkswagen Golf lett, második helyre nem várt módon a Toyota Prius került, ami azért tűnhet különösnek, mert néhány éve még csak nem is szerepelt az összesítésekben, olyan kevés esetben csaptak le rá a tolvajok. A hirtelen megnövekedett népszerűség oka az, hogy az utóbbi években külföldről sok használt Prius került Magyarországra, ezekhez pedig szükség van az olcsó alkatrészekre. Az is előfordul, hogy a feketén javíttató tulajdonosok generálják egy-egy autó ellopását - csakúgy, mint a Suzuki Swiftek esetében.

lopas2

Via hvg.hu, autovadasz.eu

Ha hasznos volt a hír, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk