hirdetés

KÉK HÍREK

Néhány sebességhatár is változik az új KRESZ-ben

És sokkal egyszerűbb lesz a nyelvezete is az ígéretek szerint.

Link másolása

hirdetés

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy teljesen új KRESZ-t készít elő. A vezess.hu kérdésére azt válaszolták, hogy: „Az előírások fokozatos korrekcióján túli átfogó átdolgozás előkészítése várhatóan még egy-másfél évet vesz igénybe”. Így tehát még egy darabig a jelenlegi szabályok szerint kell közlekedni, de hamarosan jön a nagy átalakulás.kresz3

Ezek a dolgok változnak

A bonyolult megfogalmazások, túlszabályozások helyett „csak a közúti közlekedés biztonságát a járművezetői magatartás tekintetében közvetlenül érintő rendelkezéseknek érdemes a KRESZ-ben maradniuk” - írták.

Például kikerül az új KRESZ-ből „a gépkocsik hatósági elszállításának feltételei” is, mivel a jövőben az önkormányzati szabályozás rögzítheti ezt - hiszen ezt felesleges a járművezetőkkel bebifláztatni.

Változtatnak a sebességhatárokat jelző táblák: a jelenlegi 5-10-20-30-40-50-60-70-80-90-100-110-130 km/órás táblák egy része megszűnik, mert nem nagyon használják. Hogy melyik pottyan ki a listáról, azt még nem árulták el.

hirdetés

Módosítják a sebességhatárok is.

Autópályákon a teherautók 80 helyett 90-nel mehetnek, a legrosszabb állapotú és lakott területen kívül található utakon viszont 90 helyett csak lassabban hajthatnak majd.

A tájékoztató táblák esetében az önkormányzatok szabadabb lehetőséget kapnának, hogy miképpen jelezzék pl. a hotel, taxiállomás vagy nevezetesség, folyó stb. nevét, helyét.

A várakozásra és megállásra vonatkozó szabályok módosítását már idén megvizsgálják és lehet, hogy az új KRESZ előtt be is vezetik az erre vonatkozó változtatásokat. Hogy hol és mi lenne másképp, azt még nem hozták nyilvánosságra.kresz2

Ezek a dolgok nem változnak

Bár pár éve egy szavazáson sokan támogatták, hogy a leállósáv neve - a félreértelmezésből adódó sok baleset miatt - változzon vészsávra, és ugyan a minisztérium is ezt korábban támogatta, most mégis úgy nyilatkoztak, hogy: „Nem tűnik indokoltnak a megváltoztatása”.

Szintén korábbi elképzelés volt, hogy a gyalogosoknál a zebráknál használt villogó zöld jelzést megszüntetik, mert az már eleve pirosat jelent, ám most úgy tűnik, hogy marad ez a figyelmeztető jelzés.kresz1

Forrás: vezess.hu

Ha hasznos volt a hír, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK
A hóesést akarták megnézni, legalább 21-en meghaltak Pakisztánban
Több mint százezer autóval indultak útnak, ebből ezernél is több akadt el az utakon.

Link másolása

hirdetés

Turisták özönlötték el a Pakisztán északi részén található Muree városát, ugyanis a térségben szokatlanul sok hó esett. A BBC információi szerint több mint százezer autóval érkeztek a nézelődők, ám péntekről szombatra virradóan sokan az utakon ragadtak a havazás miatt – írta meg a 24.hu.

A rendőrség információi szerint a több mint ezer autóban legalább 21-en meghaltak.

Közülük legkevesebb hatan halálra fagytak, a többi esetben egyelőre nem ismerik a halál okát. Sejthető azonban, hogy néhányan megfulladtak az autóikban, mivel a kihűlés ellen járatták a motorokat. Az alábbi Twitter-videó bemutatja, hogy milyen kétségbeejtő a helyzet a helyszínen:

hirdetés

Az ország belügyminisztere elmondta, hogy az elmúlt 15-20 évben nem volt ennyi turista a környéken, ebből adódik a krízis. Murree környékét katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították és jelenleg a gáz- és vízszolgáltatás is akadozik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÉK HÍREK
Meghalt egy kerékpáros, aki tévedésből hajthatott fel az M43-as autópályára
A férfin nem volt fényvisszaverő mellény, ki szeretett volna húzódni a leállósávba, ekkor érte a baleset.

Link másolása

hirdetés

Halálra gázoltak egy, a belső sávban bicikliző középkorú férfit az M43-as autópályán. A baleset péntek délután történt Algyő közelében. A biciklis a sztráda előtti körforgalomnál mehetett fel az autópályára, tévedésből.

Úgy tudni, megpróbált kihajtani a leállósávra, amikor elsodorta egy furgon, majd egy kocsi is elütötte.

A férfin nem volt fényvisszaverő mellény, a sérüléseibe a helyszínen belehalt.

A Tények teljes riportja az esetről


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Életfogytiglant kaptak az ártatlan georgiai fekete férfit lelövő gyilkosok
Ketten közülük életük végéig börtönben maradnak, a megbánás legkisebb jelét sem mutatták. Az ítéletet mindhárman megfellebbezik.

Link másolása

hirdetés

Gregory McMichael (66), Travis McMichael (35) és William Bryan ügye két évvel ezelőtt kezdődött. A három elkövető az autójával üldözőbe vett egy fekete férfit, Ahmed Arberyt, aki a környékükön kocogott. Az indokuk az volt, hogy Arbery hasonlított egy betörőre – ezért megtámadták, dulakodni kezdtek vele, Travis pedig egy sörétes puskával megölte.

A három vádlott bűnösségéről már novemberben döntött az esküdtszék.

Az apja-fia páros és az akciót levideózó szomszédjuk arról próbálta meggyőzni az esküdteket, hogy önvédelemből cselekedtek, ezt azonban nem hitték el nekik – írja a 444.hu. Az ügyben döntő bíró a két fővádlottat – a két McMichaelt – kőszívűnek nevezte, és mivel a megbánás legkisebb jelét sem mutatták, életfogytiglani börtönre ítélte őket. Bryan szintén életfogytiglanit kapott, de 30 év múlva feltételesen szabadulhat. Az ítélet ellen mindhárman fellebbeztek.

Arbery gyilkosai hamarosan egy külön perben újra bíróság elé állnak gyűlöletbűncselekmény gyanúja miatt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Egy zárt rendőrségi területre jutott be valaki illegálisan a Budai Vár közelében, a TEK is kivonult
A helyszínen késő este több rendőri szerv is intézkedett.

Link másolása

hirdetés

Illegálisan hatolt be valaki egy zárt rendőrségi területre a Budai Vár közelében szombaton késő este - írta éjjel az MTI. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtóügyelete annyit közölt, hogy "több rendőri szerv (KR, BRFK, TEK) részvételével intézkedés van folyamatban egy zárt rendőrségi területre történt illegális behatolás miatt".

A Telex arról számolt be, hogy több olvasójuk is jelezte, szombat este 10 óra körül sok rendőrségi járművet láttak.

Egyikük elmondta, hogy többek között

a TEK páncélozott járművét, körülbelül 20 kisbuszt is látott, melyek a Vár felé mentek.

Egy másik olvasó pedig sok egyenruhást is látott, akik egy "gyártelephez hasonlító területre nyomultak be".

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: