/kekhirek/etikai-vizsgalatot-kovetelnek-az-orvos-ellen-aki-halapenzert-vizsgalt-rakos-betegeket/
hirdetés

KÉK HÍREK

Etikai vizsgálatot követelnek az orvos ellen, aki hálapénzért vizsgált rákos betegeket

Büntetését felfüggesztették, mondván gyógyító tevékenységére szükség van. A Facebookon nyílt levélben tiltakoznak kollégái.

Link másolása

hirdetés

Az elmúlt napokban nagy sajtóvisszhangot kapott egy orvos pere. Jogerősen elítélték, miután kiderült róla, hogy a hozzá forduló betegeket csak előre odaadott hálapénz ellenében volt hajlandó megvizsgálni.

A veszprémi Csolnoky Ferenc Megyei Kórházban praktizáló onkológus nőgyógyász-specialista ügyét a Veszprém Megyei Törvényszéken vizsgálták.

Az eljárás során az is kiderült, mekkora "tarifával" dolgozott: ha műtött, 150 ezret, ha csak vizsgált, 15 ezret kért gyógyíthatatlan betegektől. A büntetőeljárásban megnevezett 10 érintett betegből már csak egy él.

A hivatalos vád ellene tízrendbeli, üzletszerűen elkövetett vesztegetés, amiért akár 7 évnyi börtönre is ítélhetnék.vp-korhaz

A főorvos büntetését azonban felfüggesztették, az indoklás szerint azért, hogy "szabadlábon maradva tovább folytathassa a gyógyító tevékenységet, mivel szakmai tudására nagy szükség van" - idézi a 444 a Hír TV riportját. Ezen kívül 450 ezer forint pénzbeni büntetést kell kifizetnie.

hirdetés

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete, valamint az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport most nyílt levélben fordult a Magyar Orvosi Kamarához, azt követelve, hogy induljon etikai vizsgálat az orvos ellen. Aláírni kommentben lehet, eddig közel kétszázan értenek egyet a javaslattal. Indoklásuk szerint

"az orvosközösség belső viszonyait és társadalmi megítélését jelentősen befolyásolja a fenti történet végkimenetele. Szükségesnek látjuk, hogy az orvos szakma nyilvánosan is megszólaljon a munkánkhoz elengedhetetlen orvos-beteg bizalom megóvása érdekében és demonstrálja az orvosi eskünk és alapvető értékeink melletti kiállást."

A Facebookon közzétett szöveget változtatás nélkül közöljük.

"Nyílt levél Prof. Dr. Wittman István

A Magyar Orvosi Kamara etikai kollégiumának elnöke részére

Tárgy: Felkérés hivatalos állásfoglalásra

Tisztelt Elnök Úr!

A napokban nagy sajtóvisszhang követte egy jelenleg is praktizáló kollégánk, a Csolnoky Ferenc Veszprém Megyei Kórház egy onkológus-nőgyógyász specialistájának perét, melynek tárgya a hivatás gyakorlásával kapcsolatban áll.

Tekintettel arra, hogy a jogerős ítélet kapcsán a sajtóban súlyos, a hivatás tisztaságát, hitelességét és a betegek bizalmát megrendítő állítások jelentek meg, felkérjük, hogy a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiumának elnökeként adjon ki hivatalos közleményt a kamara etikai bizottságának állásfoglalásáról, és az etikai vizsgálat eredményéről.

Amennyiben a vizsgálat még nem indult meg, arra kérjük, hogy rendelje el ennek megindítását.

Indoklás:

Amennyiben a sajtó információi valósak, a MOK Etikai Kódexének II.15. (3) bekezdése (kirívóan súlyos etikai vétség bármilyen anyagi juttatást, vagy egyéb előnyt a betegtől, vagy hozzátartozójától, bármilyen módon kikényszeríteni) alapján hivatásunk alapértékeivel ellentétes, így az orvosközösség egészét érintő vétség gyanúja áll fenn. A Kódex szerint ezen vétség esetén az orvos akár a Magyar Orvosi Kamarából való kizárással is sújtható.

Véleményünk szerint az orvosközösség belső viszonyait és társadalmi megítélését jelentősen befolyásolja a fenti történet végkimenetele. Szükségesnek látjuk, hogy az orvos szakma nyilvánosan is megszólaljon a munkánkhoz elengedhetetlen orvos-beteg bizalom megóvása érdekében és demonstrálja az orvosi eskünk és alapvető értékeink melletti kiállást.

Válaszát és közbenjárását ezúton is köszönjük!

Üdvözlettel:

Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport és a Rezidensek és szakorvosok szakszervezete nevében:

Dr. Álmos Péter

Dr. Lovas András

Dr. Lénárd Rita

Dr. Martin Dénes

Dr. Dénes Tamás

Dr. Máté-Horváth Nóra

Dr. Hegedűs Zsolt.

(továbbiakban lásd lent...)

2016.12.12"

Képek: illusztráció (Pixabay)

Ha hasznos volt a hír, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk