hirdetés

KÉK HÍREK

Enyhítették a forró kocsiban hagyott baba szüleinek büntetését

Első fokon 1 év 6 hónap felfüggesztett börtönt kaptak. Ezt most 10 hónap felfüggesztettre csökkentették.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2017. március 30.

hirdetés

2015 júliusában történt az eset, hogy a déli, rekkenő hőségben a tűző napon parkoló autójukban hagyták másfél hónapos csecsemőjüket a szülők, amíg a bementek vásárolni az áruházba. A jó háromnegyed órára, alig pár centire lehúzott ablak mellett a kocsiban hagyott baba folyamatosan sírt.

Járókelők vették őt észre és értesítették az áruház biztonsági szolgálatát, a mentőket és a rendőröket is, így még azelőtt kiszabadították a csecsemőt, hogy baj történt volna.

Az ügyről első fokon, 2016 májusában a rendelkezésére álló rendőri és meteorológiai jelentések, fényképfelvételek, tanúvallomások, és a vádlottak beismerő vallomása alapján megállapították, hogy a szülők társtettesként követték el a kiskorú veszélyeztetésének bűntettét, ezért 1 év 6 hónap börtönbüntetést szabtak ki rájuk, de 3 évre felfüggesztve.

Azonban az ügyészség súlyosabb büntetést, míg a védelem felmentést akart. Így az ügy átkerült a Fővárosi Törvényszék elé.CSECSEmo

A kép illusztráció. Forrás: Pixabay

hirdetés

A másodfokú tárgyaláson a bíróság úgy ítélte, a szülők nem számítanak társtettesnek, hiszen mindketten önállóan felelnek a kisgyerekükért.

Vagyis megszűnt a súlyosító tényező, az enyhítő körülmények pedig túlsúlyba kerültek.

Ennek alapján a jogerős ítéletet is enyhítették: 1 év 6 hónap helyett 10 hónap felfüggesztett börtönt szabtak ki rájuk, valamint a felfüggesztés idejét is 3-ról 2 évre csökkentették.

"A vádlottak még akkor is, ha rövid ideig ugyan, de súlyos kötelezettségszegést követtek el, mert egy másfél hónapos csecsemő esetén a szülők alapvető, elemi kötelezettsége gyermekük tényleges és folyamatos felügyelete, a veszélyhelyzetek megelőzése, környezeti ártalmaktól való megóvása" - mondta a tanácselnök a tárgyaláson.

Forrás: Fővárosi Törvényszék


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk