/kekhirek/elrendelte-a-birosag-bige-laszlo-bunugyi-felugyeletet/
hirdetés

KÉK HÍREK

Házi őrizetbe került Bige László

Az ország egyik leggazdagabb emberét hűtlen kezeléssel és vesztegetéssel gyanúsítják.
hirdetés

A Nyíregyházi Járásbíróság elrendelte Bige László bűnügyi felügyeletét, a házi őrizet alatt lakóhelyét nem hagyhatja el és nyomkövetőt is kap. Bige ellen hűtlen kezelés és vesztegetés, valamint felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt indult eljárás.

Az egyik leggazdagabb magyar vállalkozó többségi tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója egy mezőgazdasági termékeket előállító cégnek.

2011-2018 között utasítására a cég által gyártott termékek egy részét valótlanul, selejtesnek minősítették és leértékelt áron adták el kereskedőknek. Az egyik ilyen kereskedő cégben Bige szintén résztulajdonos. Ezután a kereskedők az értékcsökkentett termékeket piaci, vagy ahhoz közeli áron adták el.

Bige az egyik kereskedővel abban is megállapodott, hogy a vételár különbözet egy részét visszaadja neki. Így több, mint 800 millió forintot vett át 2011-2016 között a kereskedőtől. Ezzel a cégnek közel 2 milliárd forint kárt okozott.

Az ügyészség Bige letartóztatását kérte, arra hivatkozva, hogy kiemelkedően súlyos – 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – bűncselekmény miatt folyik eljárás vele szemben és fennáll a veszélye annak, hogy szabadlábra helyezése esetén a nyomozóhatóság elől elszökne vagy elrejtőzne. A bíróság ezt nem tartotta megalapozottnak. Ugyanakkor úgy vélték, hogy az eljárásban részt vevőket megpróbálhatja befolyásolni és ezzel megnehezítené a bizonyítást. A bíróság ezt szerette volna megakadályozni, de a letartóztatás helyett enyhébb kényszerintézkedést hozott, azaz bűnügyi felügyeletet, házi őrizetet rendelt el.

hirdetés

Az ügy többi gyanúsítottja szabadlábon védekezhet. A végzés nem végleges, az ügyész továbbra is előzetest kér, az üzletember és védője pedig a szabadlábra helyezést szeretné elérni.

Bige László Magyarország egyik leggazdagabb embere, 112 milliárd forintra becsült vagyonnal. Cégcsoportjának fő vállalkozása, az ammónia és műtrágyagyártásban érdekelt Nitrogénművek Zrt. pedig a Forbes toplistáján a legértékesebb cégek között a 13. helyen áll.

Az ügyészség tavaly májusban is kérte a vállalkozó előzetesbe helyezését, akkor Bigét hulladékgazdálkodás rendjének megsértésével gyanúsították és nyíregyházi otthonából egy rendőri osztag vitte el. Az előzetes letartóztatás elrendelését azonban akkor a Nyíregyházi Járásbíróság nem látta indokoltnak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk