?> /kekhirek/elo-robbanoovet-talaltak-egy-kukaban-parizsban/ ÉLŐ: robbanóövet találtak egy kukában Párizsban | szmo.hu
hirdetés

KÉK HÍREK

ÉLŐ: robbanóövet találtak egy kukában Párizsban

Még vizsgálják, lehet-e köze a november 13-i merényletekhez. Eközben Brüsszelben továbbra is maximális a készültség.

Link másolása

hirdetés

A belga miniszterelnök attól tart, hogy továbbra is közvetlen terrorveszély fenyeget a fővárosban. Charles Michel elmondása szerint reális esély van rá, hogy terroristák a párizsihoz hasonló merényleteket tervezhetnek Brüsszel több pontján. Emiatt megerősítik a rendőri jelenlétet az utcákon, és maradnak a katonák is a városban.

A kormány továbbra is azt kéri, hogy minél kevesebb tömegrendezvényt tartsanak a városban. Az iskolák és az egyetemek hétfőn zárva lesznek, valamint az eredeti tervekkel ellentétben a metrót sem nyitják meg. A riasztási szintet legközelebb hétfőn délután vizsgálják felül, ekkor dől el, maradnak-e a szigorú biztonsági intézkedések. Az európai uniós intézmények mindenesetre zavartalanul fognak működni addig is.

19:50

A francia rendőrség megerősítette, hogy Párizs egyik külvárosában egy detonátor nélküli, öngyilkos merényletekhez használt robbanóövet találtak. Azt még vizsgálják, lehetett-e bármi köze a november 13-i támadásokhoz.

19:27

hirdetés

Charles Michel belga miniszterelnök bejelentette, hogy a helyzet nem változott, így továbbra is marad a legmagasabb készültség Brüsszelben. Az iskolákat és a metrót viszont szerdán fokozatosan újra megnyitják. A többi intézkedést leghamarabb jövő hétfőn törlik el.

19:12

A belga hatóságok terrorizmussal összefüggő bűncselekményekkel vádolták meg az egyik őrizetbe vett férfit. A BBC információja szerint az illetőnek köze lehetett a párizsi támadásokhoz is.

17.50 - Már bombáztak is a francia vadászgépek a repülőgép-hordozóról indulva

Irakban bombázták az Iszlám Államot a Charles de Gaulle repülőgép-hordozóról induló francia vadászgépek első bevetésükön. Ramádiban és Moszulban is francia bombák hullottak az iszlamistákra, légi támogatást nyújtva a szárazföldön előrenyomuló milíciáknak és iraki kormányerőknek.

17.40 - Szigorodik Párizsban a helyzet

Párizsban szigorítják a biztonsági intézkedéseket: Anne Hidalgo főpolgármester szerint 2016-ben még 165 biztonsági kamerát szerelnek fel a meglévő 1144 mellé a közterületeken.

16.40 - Tárgyal a belga nemzetbiztonsági tanács

Fél négy óta tart az ülés, ahol azt fogják eldönteni, hogy fenntartsák-e Brüsszelben a legmagasabb riasztási szintet terrorveszély miatt - írja az index.hu. A belügyminiszter, Jean Jambon azt nyilatkozta korábban, hogy addig tartják fenn a riasztást, amíg szükséges.

16.00 - Külön hashtaggel kampányolnak a nyitva tartó brüsszeli üzetek

„Bocsánat, nyitva vagyunk” – Facebook-oldalt indítottak ezzel a szlogennel olyan kávézók, éttermek és üzletek, amelyek a terrorveszély ellenére is nyitva vannak. A #sorrywereOPEN... hashtag használatával lehet csatlakozni

15.30 - Rómában és a Vatikánnál is komoly biztonsági intézkedések

Több mint ezernégyszáz helyszín biztonságát felügyelik hétfőtől Rómában a december 8-án kezdődő szentévre készülve - jelentette be Franco Gabrielli római prefektus.

A szentév eseményeinek többsége a vatikáni Szent Péter téren zajlik, de biztonsági szempontból kiemelt helyszínnek számít egész Vatikánváros és környéke, a római bazilikák és más ismertebb templomok, valamint az összes jelentős római műemlék, köztük a Colosseum, a Trevi-kút, a Spanyol-lépcső is. Kiemelt a biztonsági készültség a két római nemzetközi repülőtéren, Fiumicinóban és Ciampinóban is.

A két hét múlva kezdődő és 2016. november 20-ig tartó szentév alatt 1440 helyszínnél erősítették meg a biztonsági intézkedéseket.

14.50 - Félmillió brit muszlim szimpatizál az Iszlám Állam oldalán harcolókkal

Az elmúlt hónapokban tapasztalható jelentős csökkenés ellenére a brit muszlim lakosságnak még mindig csaknem az egyötöde, mintegy félmillió ember viseltetik valamilyen mértékű rokonszenvvel azok iránt, akik Nagy-Britanniából Szíriába utaznak, és ott a dzsihadista szervezetek, köztük az Iszlám Állam oldalán harcolnak - derül ki a hétfőn ismertetett legújabb felmérésből.

A nagy-britanniai muszlim közösség 5 százaléka "jelentős", 14 százalék pedig "valamelyes" szimpátiát érez a Szíriában harcoló brit dzsihadisták iránt.

A felmérés szerint ugyanakkor 71 százalék egyáltalán nem rokonszenvezik velük.

14.45 - Salah Abdeslam nincs az öt elfogott közt

A vasárnap este indított műveletek részeként hétfőn további öt házkutatást hajtottak végre a brüsszeli és kettőt a liége-i régióban. Ezek során fogták el az öt gyanúsítottat - derült ki a szövetségi ügyészség közleményéből.

A reggeli hatósági fellépéssel így 21-re nőtt a vasárnap este óta Belgiumban őrizetbe vett feltételezett szélsőségesek száma, de az ország első számú körözött személye, a november 13-án végrehajtott, 130 halálos áldozatot szedő párizsi merényletsorozat egyik elkövetőjének tartott Salah Abdeslam továbbra is szökésben van.

"Világos, hogy a (terrorellenes) akció még nem ért véget" - hangsúlyozta hétfőn Jan Jambon belga belügyminiszter az RTBF francia nyelvű közszolgálati adónak nyilatkozva. A politikus a nyomozásról az ügy érzékenysége miatt nem árult el részleteket, így azokat a sajtóértesüléseket sem kommentálta, amelyek szerint Abdeslam Németország felé vette az irányt.

13.40 - Nemzeti gyász Maliban

Háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el hétfőtől Maliban a bamakói luxusszállodában múlt héten elkövetett, legalább 19 ember életét kioltó terrortámadás áldozatainak emlékére - írja az index.hu. A nemzeti gyászhoz a szolidaritás jeleként csatlakozott Szenegál, Mauritánia és Guinea is.

13.10 - Öt embert fogtak el a terrorcselekmények kapcsán

Öt embert állítottak el Belgiumban ma reggel, a belga lapok szerint mindegyiket Liège-ben fogták el.

13.00 - Brüsszel kiürült

Brüsszelben lényegében hadiállapot van. Üresek az utcák, a máskor zajos és turistákkal tömött belvárosban alig van nyitva üzlet, sok intézmény is zárva tart. Az iskolák, egyetemek nem nyitottak ki, a múzeumok legtöbbje ma amúgy is zárva van, de elmarad sok rendezvény, koncert. A Városházát kiürítették a terrorveszély miatt. Délelőtt káosz volt a vasútállomásokon, több vonat nem indult el, a metrók sem járnak. Az európai uniós intézmények működnek, nyitva vannak, de a munkatársak egy része otthonról dolgozik. Nincs viszont dugó, az autók simán bejutnak a városba, mintegy egyharmada van kinn csak az utakon a szokásos mennyiségnek.

br2

A pályaudvaron káosz van

12.30 - Több mint 1000 házkutatás Franciaországban

A francia hatóságok a párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot keretében az elmúlt tíz napban 1072 helyen tartottak házkutatást, 139 embert állítottak elő, közülük 117-et vettek őrizetbe - tudta meg hétfőn hivatalos forrásokból a Le Monde című napilap.

A prefektusok 253 ember ellen rendeltek el házi őrizetet, ők este 8 és reggel 6 óra között nem hagyhatják el a lakóhelyüket, és naponta háromszor-négyszer meg kell jelenniük a kijelölt rendőrőrsön. A házkutatások során 201 fegyvert foglaltak le és 77 helyen találtak kábítószert.

Ezek a házkutatások nem állnak közvetlen kapcsolatban azzal a nyomozással, amely a 130 halálos áldozattal és több mint 350 sebesülttel járó november 13-i merénysorozat miatt indult, hanem elsősorban megelőző jellegűek további terrorcselekmények megakadályozására.

12.25 - Ma lesznek az első temetések a párizsi tragédia óta

Tíz nappal a terrorakciókat követően hétfőn lesznek az első temetések. A 130 áldozat 29 városból származott, és 25-en közülük külföldiek vagy kettős állampolgárok mintegy húsz országból, többségük 20 és 35 év közötti fiatal. Francois Hollande francia államfő részvételével a nemzeti megemlékezést pénteken tartják Párizsban, az Invalidusok udvarán.

12.05 - A britek is beszállnak a bombázásba

David Cameron brit miniszterelnök az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni közös fellépésre szólította fel a nemzetközi közösséget hétfőn Párizsban, s jelezte, hogy hazájának is légicsapásokat kell intéznie a terroristák állásaira Szíriában.

"Határozottan támogatom (Francois) Hollande elnök döntését az Iszlám Állam szíriai bombázásáról. Az a határozott meggyőződésem, hogy Nagy Britanniának is ezt kell tennie" - mondta a brit miniszterelnök a francia elnökkel folytatott megbeszélést követően az Élysée-palotában. "Közös veszéllyel állunk szemben. A világnak össze kell fognia a terrorfenyegetettség elleni harcban" - hangsúlyozta David Cameron.

"Mindent meg fogunk tenni, ami tőlünk telik francia barátunk és szövetségesünk támogatására, hogy legyőzze ezt az ördögi veszélyt" - fogalmazott a brit kormányfő. Elmondta, hogy megállapodott a francia elnökkel abban, hogy még nagyobb erőfeszítéssekkel és még szorosabban fognak együttműködni az európai országok.

brusszterr3

A miniszterelnök

Az Index helyszíni tudósítója szerint a főtér nincs lezárva, de több közeli utcában is rendőri akció zajlik. Ettől függetlenül a Grand Place-on sétál néhány turista, rajtuk kívül annyi katona van ott, mint napközben. Több utcát viszont részlegesen lezártak, például a Rue du Midi-t, ahol egy étteremből kommandósok kísértek ki kisebb csoportban vendégeket.

Eközben kiderült az is, hogy abszolút nem volt alaptalan a keddi terrorveszély Hannoverben, ami miatt lefújták a német-holland focimeccset. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung titkosszolgálati források alapján azt írja, a terroristáknak precízen kidolgozott tervei voltak arra, hogy három bombát robbantanak fel a stadionban.

Emellett merényletet terveztek egy buszpályaudvar és a pályaudvar ellen is. Szerencsére az akciót a mérkőzés elhalasztásával és a stadion kiürítésével megakadályozták. Ugyanakkor a terrorista csoportot nem tudták felszámolni, így biztonsági szakértők szerint komoly esély van rá, hogy újra próbálkoznak.

Oszd meg a hírt!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk