/kekhirek/elfoglaltak-a-ligetvedok-a-kozlekedesi-muzeumot/
hirdetés

KÉK HÍREK

A készenlétisek vitték ki az aktivistákat a Városligetből

Elfoglalták a lebontásra ítélt múzeumot a Ligetvédők. De a rendőrök a tetőről is lehozták őket.

Link másolása

hirdetés

Kedd reggel tovább folytatódott a civil Ligetvédők és a Városliget átalakítását irányító Városliget Zrt. konfliktusa. A ligetvédők néhány aktivistája leült a bejárat elé, a helyszínre érkező rendőrök véget vetettek a demonstrációnak, és öt aktivista ellen szabálysértési eljárást indítottak.

Délelőtt 11 óra tájban azonban a Ligetvédők egy nagyobb, 45 fős csoportja a Riddim Colony énekese, Komáromy Gergely vezetésével áttörte a munkaterületet védő kordont. A Nol.hu szerint "az aktivisták a heves csetepatéban a múzeum bejáratával szemben ledöntötték a kordont, amely végül dominóként teljes hosszába a földre dőlt". Egyikük az épület tetejére mászott fel, többen pedig a berácsozott ablakokra. Egy transzparenst is kitettek

"
Itt épül a terror pláza, élje meg vidáman lakótere szétzúzását!"

szöveggel.fb1

Fotó: Becskei Péter / Ligetvédők / Facebookfb2

Fotó: Becskei Péter / Ligetvédők / Facebook

hirdetés
l5

Fotó: Keresztes Magdi / Ligetvédők / Facebookl6

Fotó: Keresztes Magdi / Ligetvédők / Facebookl7

Fotó: Keresztes Magdi / Ligetvédők / Facebookl8

Fotó: Keresztes Magdi / Ligetvédők / Facebookl9

Fotó: Keresztes Magdi / Ligetvédők / Facebookl10

Fotó: Keresztes Magdi / Ligetvédők / Facebookl11

Fotó: Keresztes Magdi / Ligetvédők / Facebook

l3

Fotó: Keresztes Magdi / Ligetvédők / Facebookl4

Fotó: Keresztes Magdi / Ligetvédők / Facebookl1

Fotó: Keresztes Magdi / Ligetvédők / Facebookl2

Fotó: Keresztes Magdi / Ligetvédők / Facebook

A biztonsági szolgálat emberei a 444.hu helyszíni tudósítója szerint a nagy médiafigyelem hatására nem álltak ellen, bár volt megint egy kis verekedés, de visszavonultak. Most a készenléti rendőrökre várnak, hogy eltávolítsák az aktivistákat az épületről. Jelenleg egy tucat rendőr, a biztonságiak vannak a helyszínen és vagy ötven aktivista.

Frissítés: Közben a készenléti rendőrök is megérkeztek a Nol.hu szerint legalább 30 rendőrautó és szállítójármű jelent meg a Múzeum melletti utakon. A rendőrök előbb sorfalat álltak a helyszínen, ahol biztonsági őrökből is egyre több van, illetve visszaállították a kordont.

A rendőrök egy darabig tárgyaltak és farkasszemet néztek a tiltakozókkal, majd a megfelelő felszólítás után elkezdték kiüríteni a területet - írja a 168ora.hu. A tiltakozókat egyesével viszik ki a területről, a felszabadult helyen pedig a biztonsági erős emberek rögtön újra felállították a kordont. Azokról, akik odaláncolták magukat valamihez, egyszerűen levágják a rendőrök a láncot, és őket is kiviszik. A portál szerint több PM-es politikus is a helyszínen van. A PestiSrácok.hu szerint rendőrök Szabó Rebekát, a PM országgyűlési képviselőjét, Zugló alpolgármesterét is igazoltatták, illetve elvezették a helyszínről.

Délben megjelent a területen Sági Attila a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. részéről. A műszaki igazgató pedig bejelentette, hogy

megindítják a birtokvédelmi eljárást a Ligetvédők ellen,

szerinte ugyanis ez már nem az a tiltakozási forma, amit egy ingatlanfejlesztő kezelni tud - írta a Budapest Beacon. A birtokvédelmi eljárás lehetőséget ad rá, hogy a Városliget Zrt. rendőri segítséggel tudja majd eltávolítani a tiltakozókat a Hungexpó területéről, tehát az egykori Kertem területéről, a Ligetvédők tulajdonképpeni bázisáról is.

A hvg.hu munkatársa a helyszínről azt jelentette, hogy 15 óra előtt az utolsó embert is lehozták a rácsról. A többi aktivista közben tapsolt, és azt kiáltották, hogy „hősök vagytok”. A Nol.hu információi szerint A múzeumhoz elküldtek egy tűzoltóautót, hogy leszedjenek egy aktivistát a tetőről, de a ligetvédő felmászott a kéményre, hol már nem tudták elérni.

A helyszínről az alábbi videót töltötték fel még délelőtt:

A Városliget Zrt. vasárnap éjjel kezdte el körbekordonozni a lebontásra ítélt Közlekedési Múzeumot, a Városligetbe tervezett beruházás ellen tiltakozók pedig próbálták megakadályozni azt, A bontásra hivatkozva vasárnap éjjel egy kopaszokból álló őrzővédő csapat szállta meg a környéket. Ők állították fel az ideiglenes kordont is, amit a Ligetvédők akadályoztak - így kisebb lökdösődés és verekedés alakult ki. Kedden reggel kezdődött volna az állandó kerítés építése.

Előzmények

Az előzményekről szóló cikkünket ITT TALÁLJÁTOK, a "kopasz" biztonsági őrök és a Ligetvédők korábbi "csatájáról" készült videót pedig ITT NÉZHETITEK MEG.

Korábbi életképek a Közlekedési Múzeumot övező kordon előtt demonstráló Ligetvédőkről, illetve a biztonsági szolgálat embereiről:IMG_1317

Képek: SZMOIMG_1337IMG_1348IMG_1382IMG_1399

Letört a ligetvédő aktivista vállcsontjából egy darab a rendőri intézkedés során, vagy sem?

A rendőrök még vasárnap intézkedtek Sebestyén Eszter ellen, aki elmondása szerint vasárnap este egy "Itt például jól nézne ki egy fa" feliratú sablont akart más aktivistákkal együtt festékkel körbefújni, amit a Kétfarkú Kutya Párttól kaptak kölcsön. A fiatal nő szerint miközben ő a járdán guggolt, egy biztonsági őr hátulról rátámadt, majd társaitól elvette a sablont, amit "gyakorlatilag megsemmisített".

Az aktivista ezután – mint sértett – hívta ki a 112-es segélyhívó számon a rendőröket. Sebestyén Eszter a továbbiakat úgy írta le, hogy egy körülbelül negyedórás normális hangvételű beszélgetés után a rendőrök hirtelen elkapták és "összecsomagolták". Hozzátette, hogy csak ezt követően szólították fel arra, hogy ne álljon ellen. Ennek a rendőri intézkedésnek során sérült meg Sebestyén Eszter válla, abból egy 6-8 milliméteres csontdarab letört.

Sebestyén Eszter a Demokratikus Koalíció keddi, budapesti sajtótájékoztatóján mondta el a fentieket, és hozzátette: az ügyében eljáró VI. kerületi kapitányság félretájékoztathatta a Budapesti Rendőr-főkapitányságot. Hangsúlyozta, hogy a rendőrségről vitte el a mentő kivizsgálásra és az ott készült ambuláns lapból a kerületi kapitányság is kapott egy példányt. Az ambuláns lapon az összes zúzódását felsorolták, és azt is feltüntetették, hogy a vállában az egyik csontból letört egy 6-8 milliméteres darab.

A rendőrség korábban azt közölte, hogy vasárnap, mivel "felmerült a bűncselekmény gyanúja", ezért a rendőrök S. Esztert elfogták és előállították. Ő azonban ellenállt az intézkedésnek, így vele szemben – mint fogalmaztak –, a szükséges mértékben testi kényszert alkalmaztak. Mivel ezután csuklójában és jobb vállában fájdalmat érzett, a mentők orvosi vizsgálatra elvitték, de a vizsgálatok nem mutattak ki csontsérülést, illetve törést. S. Eszter panasszal nem élt, és úgy nyilatkozott, hogy előállítása alatt sérülése nem keletkezett - legalábbis a BRFK korábbi közleménye szerint.

A Sebestyén állításaival szemben támadt kételyeket erősíti, hogy a nő a 444-nek többször is megígérte, megmutatja az említett ambuláns lapot, ám ez többszöri próbálkozás után sem jött össze.

via Propeller

via Index; 444.hu

Oszd meg a cikket az ismerőseiddel!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk