KÉK HÍREK

A készenlétisek vitték ki az aktivistákat a Városligetből

Elfoglalták a lebontásra ítélt múzeumot a Ligetvédők. De a rendőrök a tetőről is lehozták őket.

Link másolása

Kedd reggel tovább folytatódott a civil Ligetvédők és a Városliget átalakítását irányító Városliget Zrt. konfliktusa. A ligetvédők néhány aktivistája leült a bejárat elé, a helyszínre érkező rendőrök véget vetettek a demonstrációnak, és öt aktivista ellen szabálysértési eljárást indítottak.

Délelőtt 11 óra tájban azonban a Ligetvédők egy nagyobb, 45 fős csoportja a Riddim Colony énekese, Komáromy Gergely vezetésével áttörte a munkaterületet védő kordont. A Nol.hu szerint "az aktivisták a heves csetepatéban a múzeum bejáratával szemben ledöntötték a kordont, amely végül dominóként teljes hosszába a földre dőlt". Egyikük az épület tetejére mászott fel, többen pedig a berácsozott ablakokra. Egy transzparenst is kitettek

"
Itt épül a terror pláza, élje meg vidáman lakótere szétzúzását!"

szöveggel.fb1

Fotó: Becskei Péter / Ligetvédők / Facebookfb2

Fotó: Becskei Péter / Ligetvédők / Facebookl5

Fotó: Keresztes Magdi / Ligetvédők / Facebookl6

Fotó: Keresztes Magdi / Ligetvédők / Facebookl7

Fotó: Keresztes Magdi / Ligetvédők / Facebookl8

Fotó: Keresztes Magdi / Ligetvédők / Facebookl9

Fotó: Keresztes Magdi / Ligetvédők / Facebookl10

Fotó: Keresztes Magdi / Ligetvédők / Facebookl11

Fotó: Keresztes Magdi / Ligetvédők / Facebook

l3

Fotó: Keresztes Magdi / Ligetvédők / Facebookl4

Fotó: Keresztes Magdi / Ligetvédők / Facebookl1

Fotó: Keresztes Magdi / Ligetvédők / Facebookl2

Fotó: Keresztes Magdi / Ligetvédők / Facebook

A biztonsági szolgálat emberei a 444.hu helyszíni tudósítója szerint a nagy médiafigyelem hatására nem álltak ellen, bár volt megint egy kis verekedés, de visszavonultak. Most a készenléti rendőrökre várnak, hogy eltávolítsák az aktivistákat az épületről. Jelenleg egy tucat rendőr, a biztonságiak vannak a helyszínen és vagy ötven aktivista.

Frissítés: Közben a készenléti rendőrök is megérkeztek a Nol.hu szerint legalább 30 rendőrautó és szállítójármű jelent meg a Múzeum melletti utakon. A rendőrök előbb sorfalat álltak a helyszínen, ahol biztonsági őrökből is egyre több van, illetve visszaállították a kordont.

A rendőrök egy darabig tárgyaltak és farkasszemet néztek a tiltakozókkal, majd a megfelelő felszólítás után elkezdték kiüríteni a területet - írja a 168ora.hu. A tiltakozókat egyesével viszik ki a területről, a felszabadult helyen pedig a biztonsági erős emberek rögtön újra felállították a kordont. Azokról, akik odaláncolták magukat valamihez, egyszerűen levágják a rendőrök a láncot, és őket is kiviszik. A portál szerint több PM-es politikus is a helyszínen van. A PestiSrácok.hu szerint rendőrök Szabó Rebekát, a PM országgyűlési képviselőjét, Zugló alpolgármesterét is igazoltatták, illetve elvezették a helyszínről.

Délben megjelent a területen Sági Attila a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. részéről. A műszaki igazgató pedig bejelentette, hogy

megindítják a birtokvédelmi eljárást a Ligetvédők ellen,

szerinte ugyanis ez már nem az a tiltakozási forma, amit egy ingatlanfejlesztő kezelni tud - írta a Budapest Beacon. A birtokvédelmi eljárás lehetőséget ad rá, hogy a Városliget Zrt. rendőri segítséggel tudja majd eltávolítani a tiltakozókat a Hungexpó területéről, tehát az egykori Kertem területéről, a Ligetvédők tulajdonképpeni bázisáról is.

A hvg.hu munkatársa a helyszínről azt jelentette, hogy 15 óra előtt az utolsó embert is lehozták a rácsról. A többi aktivista közben tapsolt, és azt kiáltották, hogy „hősök vagytok”. A Nol.hu információi szerint A múzeumhoz elküldtek egy tűzoltóautót, hogy leszedjenek egy aktivistát a tetőről, de a ligetvédő felmászott a kéményre, hol már nem tudták elérni.

A helyszínről az alábbi videót töltötték fel még délelőtt:

A Városliget Zrt. vasárnap éjjel kezdte el körbekordonozni a lebontásra ítélt Közlekedési Múzeumot, a Városligetbe tervezett beruházás ellen tiltakozók pedig próbálták megakadályozni azt, A bontásra hivatkozva vasárnap éjjel egy kopaszokból álló őrzővédő csapat szállta meg a környéket. Ők állították fel az ideiglenes kordont is, amit a Ligetvédők akadályoztak - így kisebb lökdösődés és verekedés alakult ki. Kedden reggel kezdődött volna az állandó kerítés építése.

Előzmények

Az előzményekről szóló cikkünket ITT TALÁLJÁTOK, a "kopasz" biztonsági őrök és a Ligetvédők korábbi "csatájáról" készült videót pedig ITT NÉZHETITEK MEG.

Korábbi életképek a Közlekedési Múzeumot övező kordon előtt demonstráló Ligetvédőkről, illetve a biztonsági szolgálat embereiről:IMG_1317

Képek: SZMOIMG_1337IMG_1348IMG_1382IMG_1399

Letört a ligetvédő aktivista vállcsontjából egy darab a rendőri intézkedés során, vagy sem?

A rendőrök még vasárnap intézkedtek Sebestyén Eszter ellen, aki elmondása szerint vasárnap este egy "Itt például jól nézne ki egy fa" feliratú sablont akart más aktivistákkal együtt festékkel körbefújni, amit a Kétfarkú Kutya Párttól kaptak kölcsön. A fiatal nő szerint miközben ő a járdán guggolt, egy biztonsági őr hátulról rátámadt, majd társaitól elvette a sablont, amit "gyakorlatilag megsemmisített".

Az aktivista ezután – mint sértett – hívta ki a 112-es segélyhívó számon a rendőröket. Sebestyén Eszter a továbbiakat úgy írta le, hogy egy körülbelül negyedórás normális hangvételű beszélgetés után a rendőrök hirtelen elkapták és "összecsomagolták". Hozzátette, hogy csak ezt követően szólították fel arra, hogy ne álljon ellen. Ennek a rendőri intézkedésnek során sérült meg Sebestyén Eszter válla, abból egy 6-8 milliméteres csontdarab letört.

Sebestyén Eszter a Demokratikus Koalíció keddi, budapesti sajtótájékoztatóján mondta el a fentieket, és hozzátette: az ügyében eljáró VI. kerületi kapitányság félretájékoztathatta a Budapesti Rendőr-főkapitányságot. Hangsúlyozta, hogy a rendőrségről vitte el a mentő kivizsgálásra és az ott készült ambuláns lapból a kerületi kapitányság is kapott egy példányt. Az ambuláns lapon az összes zúzódását felsorolták, és azt is feltüntetették, hogy a vállában az egyik csontból letört egy 6-8 milliméteres darab.

A rendőrség korábban azt közölte, hogy vasárnap, mivel "felmerült a bűncselekmény gyanúja", ezért a rendőrök S. Esztert elfogták és előállították. Ő azonban ellenállt az intézkedésnek, így vele szemben – mint fogalmaztak –, a szükséges mértékben testi kényszert alkalmaztak. Mivel ezután csuklójában és jobb vállában fájdalmat érzett, a mentők orvosi vizsgálatra elvitték, de a vizsgálatok nem mutattak ki csontsérülést, illetve törést. S. Eszter panasszal nem élt, és úgy nyilatkozott, hogy előállítása alatt sérülése nem keletkezett - legalábbis a BRFK korábbi közleménye szerint.

A Sebestyén állításaival szemben támadt kételyeket erősíti, hogy a nő a 444-nek többször is megígérte, megmutatja az említett ambuláns lapot, ám ez többszöri próbálkozás után sem jött össze.

via Propeller

via Index; 444.hu

Oszd meg a cikket az ismerőseiddel!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: