hirdetés

KÉK HÍREK

Életet mentett a Heimlich-féle műfogás 96 éves felfedezője

A ma már egy öregek otthonában élő dr. Henry Heimlich először alkalmazta élesben saját technikáját.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. május 28.

hirdetés

A különös eset egy ohio-i idősek otthonában történt, ahol dr. Heimlich is él. A 96 éves mellkassebész arra lett figyelmes, hogy egy asszony fulladozni kezd, azonban mielőtt az ápolók odaértek volna, nem habozott bevetni azt a műfogást, amelyet saját maga fedezett fel, és minden elsősegély-tanfolyamon meg is tanítják a résztvevőknek. Az idős orvos a szakszerűségének köszönhetően végül sikeresen távolította el a 87 éves nő torkából a légzését akadályozó hamburgerdarabot.kljkl

VIDEÓ: így nyilatkozott az életmentő orvos a BBC-nek

Heimlich annak idején számtalanszor mutatta be, hogyan kell eszközölni az életmentő manővert, "élesben" azonban még soha nem alkalmazta a róla elnevezett fogást. A történtek után egyébként azt nyilatkozta, hogy csodálatos érzés számára, hogy milyen sok életet lehetett megmenteni azzal, amit ő talált ki.

A Heimlich-fogást akkor szokták végrehajtani, ha a páciens félrenyel, és az étel teljesen elzárja a légcsövét. Az elsősegélynyújtó a fuldokló mögé állva két kezét összekulcsolja a másik hasának felső részén, majd kezeit hirtelen hátra és felfelé rántva összenyomja a tüdőt. Az így megnövekedő légnyomással végül sikerül kipréselni a félrenyelt falatot.

A manővert rendszerint akkor használják, ha a fulladozó felnőtt vagy idősebb gyermek, és még lélegzik. Eszméletét vesztett, nem lélegző emberen szív-tüdő újraélesztést, kisgyermekeknél hasra fektetést és hátba verést alkalmaznak inkább. Mivel a fogás a légnyomáson alapszik, csak olyankor működik, amikor a félrenyelt dolog teljesen elzárja a légcsövet – például félrenyelt folyadéknál vagy halszálkánál nem.

VIDEÓ: így kell alkalmazni a Heimlich-fogást

hirdetés
23864249112_fa90e2be1b_b

Heimlich az 1970-es években állt elő a technikával, azóta csak az Egyesült Államokban mintegy 100 ezer ember köszönheti neki az életét, legalábbis áttételesen. A doktor pedig köszöni szépen, jól van, a mai napig úszik és gyakorlatozik az otthonban.

Ha szerinted is érdekes volt a történet, oszd meg ismerőseiddel is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk