KÉK HÍREK

Egy észak-koreai támadás Amerika népességének 90 százalékával végezhetne

Egy friss jelentés szerint egy esetleges elektromágneses impulzusra épülő támadás apokaliptikus helyzetet idézne elő.

Link másolása

Az Egyesült Államok népességének akár 90 százalékával is végezhetne egy elektromágneses impulzusra (EMP) épülő észak-koreai támadás egy új amerikai kongresszusi jelentés szerint. A Telegraph a jelentésre hivatkozva azt írja, a támadás a társadalom összeomlasztásával és az emiatt fellépő éhezés előidézésével lenne erre képes.

Az EMP egy olyan széles spektrumú, elektromágneses sugárzás, amely egy nukleáris fegyver felrobbanása során is keletkezik. "Egy ilyen EMP-támadás, amely nem követeli meg az atombomba-robbantás precizitását, Amerika-szerte pusztítást okozhat" - nyilatkozta az októberben kiadott tanulmány egyik szerzője, Peter Vincent Pry, atomstratégiai szakértő, korábbi CIA-alkalmazott.

A szakértő egy Forbes-interjúban kifejtette, egy ilyen támadásnál a nukleáris tölteteknek nem kell belépniük a légkörbe a felrobbanás előtt. Ha 30 kilométer felett történne a robbanás, az olyan elektromágneses impulzusokat generálna, amitől a legtöbb modern elektromos eszköz felmondaná a szolgálatot.

"Az Amerikai Egyesült Államok csak a modern technológia miatt képes fenntartani 320 millió fős népességét. Ha bekövetkezne egy ilyen támadás, egy évre tönkretenné az elektromos hálózatot, az megtizedelné az ilyen nagy populáció ellátásához szükséges létfontosságú infrastruktúrát."

Pry úgy véli, a legrosszabb esetben 3 nap alatt kiürülnének a boltok az Államokban, és elkezdenék elfogyasztani a 30 napos nemzeti élelmiszer-tartalékot.

Állítása szerint egy év alatt Amerika népességének 90%-a meghalna.

Más szakértők azonban szkeptikusan állnak a fenti prognózishoz: szerintük kétséges, Észak-Korea egyáltalán képes-e rá, hogy ilyen fegyvert vessen be. James Clay Moltz, egy biztonságpolitikát tanító egyetemi professzor például a Forbesnak azt nyilatkozta, hogy ez a "predesztinált tömegpusztítás" egyelőre indokolatlannak tűnik.

A dolog attól lett most aktuális az Amerikai Egyesült Államokban, hogy 16 évnyi folyamatos működés után szeptember 30-án megszüntették a kongresszus önálló EMP-ügyi bizottságát (amelynek egyébként Peter Vincent Pry volt a kabinetfőnöke),

annak ellenére, hogy Észak-Korea nemrég kijelentette: képes ilyen típusú fegyverek előállítására.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: