hirdetés

KÉK HÍREK

Egy észak-koreai támadás Amerika népességének 90 százalékával végezhetne

Egy friss jelentés szerint egy esetleges elektromágneses impulzusra épülő támadás apokaliptikus helyzetet idézne elő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. október 25.

hirdetés

Az Egyesült Államok népességének akár 90 százalékával is végezhetne egy elektromágneses impulzusra (EMP) épülő észak-koreai támadás egy új amerikai kongresszusi jelentés szerint. A Telegraph a jelentésre hivatkozva azt írja, a támadás a társadalom összeomlasztásával és az emiatt fellépő éhezés előidézésével lenne erre képes.

Az EMP egy olyan széles spektrumú, elektromágneses sugárzás, amely egy nukleáris fegyver felrobbanása során is keletkezik. "Egy ilyen EMP-támadás, amely nem követeli meg az atombomba-robbantás precizitását, Amerika-szerte pusztítást okozhat" - nyilatkozta az októberben kiadott tanulmány egyik szerzője, Peter Vincent Pry, atomstratégiai szakértő, korábbi CIA-alkalmazott.

A szakértő egy Forbes-interjúban kifejtette, egy ilyen támadásnál a nukleáris tölteteknek nem kell belépniük a légkörbe a felrobbanás előtt. Ha 30 kilométer felett történne a robbanás, az olyan elektromágneses impulzusokat generálna, amitől a legtöbb modern elektromos eszköz felmondaná a szolgálatot.

"Az Amerikai Egyesült Államok csak a modern technológia miatt képes fenntartani 320 millió fős népességét. Ha bekövetkezne egy ilyen támadás, egy évre tönkretenné az elektromos hálózatot, az megtizedelné az ilyen nagy populáció ellátásához szükséges létfontosságú infrastruktúrát."

Pry úgy véli, a legrosszabb esetben 3 nap alatt kiürülnének a boltok az Államokban, és elkezdenék elfogyasztani a 30 napos nemzeti élelmiszer-tartalékot.

hirdetés

Állítása szerint egy év alatt Amerika népességének 90%-a meghalna.

Más szakértők azonban szkeptikusan állnak a fenti prognózishoz: szerintük kétséges, Észak-Korea egyáltalán képes-e rá, hogy ilyen fegyvert vessen be. James Clay Moltz, egy biztonságpolitikát tanító egyetemi professzor például a Forbesnak azt nyilatkozta, hogy ez a "predesztinált tömegpusztítás" egyelőre indokolatlannak tűnik.

A dolog attól lett most aktuális az Amerikai Egyesült Államokban, hogy 16 évnyi folyamatos működés után szeptember 30-án megszüntették a kongresszus önálló EMP-ügyi bizottságát (amelynek egyébként Peter Vincent Pry volt a kabinetfőnöke),

annak ellenére, hogy Észak-Korea nemrég kijelentette: képes ilyen típusú fegyverek előállítására.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk