KÉK HÍREK

Dúl a háború: két tulajdonos is magáénak mondja a TV2-t

Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, kaszinótulajdonos, és a Simicska Lajoshoz köthető Fonyó Károly csatázik a csatornáért.

Link másolása

Az izgalmas fordulatokban bővelkedő történet csütörtökön kezdődött, amikor bejelentették, hogy az Andrew G. Vajna érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. megvásárolta a a TV2 Media Group Holdings Kft.-t. Andy Vajna filmügyi kormánybiztos és kaszinócézár azzal a céllal vásárolta meg a második legnagyobb és legnépszerűbb országos tévécsatornát is magában foglaló céget, hogy egy, a kormánnyal nem barátságtalan viszonyban lévő kereskedelmi csatornát formáljon belőle - amely feltételezhetően az állami hirdetésekben sem szűkölködne. Ráadásul a kormány biztosan lehetővé tenné, hogy hogy 2016-tól - a digitális átállás lezárultával - a nagy kereskedelmi tévék is szedhessenek terjesztési díjat a kábelszolgáltatóktól az adásért. Ez 6-8 milliárd forintot jelent évente.

Ez a pénz - megtámogatva az állami hirdetésekkel, amikre a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) felállításával egy évre 25 milliárd forintot különített el a kormány - elegendő lehet arra, hogy a csatorna két-három éven belül visszahozza a befektetést. A 444 úgy tudja, a miniszterelnök kimondottan kérte Vajnát, hogy üsse nyélbe az üzletet - lehetőleg a novemberi Fidesz-kongresszus előtt.

Andrew Vajna kormŠnybiztos

Andy Vajna - Fotó: mma.hu

A tervekbe azonban könnyen lehet, hogy hiba csúszott: a Simicska Lajoshoz köthető médiavállalkozásokat hosszú évek óta irányító Fonyó Károly cége, a Megapolis Media Zrt. közölte: a TV2 Media Group Holdings Kft. 100 százalékos üzletrészét ők vették meg két nappal korábban, így ők a TV2 tulajdonosai, nem pedig az Andy Vajnához köthető másik cég.

"
Simon Zsolttól és Yvonne Dedericktől vettem meg a TV2 médiacsoportot, nekik az adás-vételről természetesen tudomásuk volt - mondta Fonyó Károly az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A helyzetet bonyolítja, hogy a Megapolis Mediának Fonyóék szerint vételi opciója volt a TV2-re. Ez azt jelenti, hogy voltaképpen elővásárlási joga volt a cégnek, és ha nyilatkozatuknak hinni lehet, ezzel éltek is. Ebben az esetben - állításuk szerint - a TV2 Media Group Holdings Kft. két tulajdonosa, a menedzsment tagjai, Yvonne Dederick és Simon Zsolt már nem adhatta el jogszerűen Vajna cégének a tévécsatornát, hiszen az nem is volt ekkor már a tulajdonukban. A hvg.hu egyébként csütörtök este az elektronikusan elérhető cégnyilvántartásokban nem találta nyomát annak, hogy bármiféle bejelentés érkezett volna a tulajdoni viszonyok megváltozásáról.

fonyo

Miután Fonyó cége, a Megapolis Media közölte, hogy valójában ő a TV2 új tulajdonosa, a TV2 csütörtök este kiadott egy sajtóközleményt, amit a nol.hu közölt. Eszerint

"
Andy Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. a mai napon adásvételi szerződést írt alá a TV2 Média Csoport Kft. 100 százalékos üzletrésze és a CEE Broadcasting Limited alaptőkéjének 100 százalékát megtestesítő részvényei megszerzéséről.

Az adásvételi szerződést az eladó TV2 Media Group Holdings Kft. és a CEE Broadcasting Holding Kft. nevében törvényes képviselői írták alá. A Magyar Broadcasting Co. Kft. így a TV2 Média Csoport Kft. és a CEE Broadcasting Limited üzletrészének tulajdonjogát per-, teher- és igénymentesen, érvényes szerződés alapján szerzi meg.” A közleményük alapján a csatorna egyértelműen Vajna tulajdonában van.

A Figyelő szerint egyébként Vajna cége óriási összegért, 18-22 milliárd forintért vehette meg a csatornát, és még a két korábbi tulajdonos tartozásait is átvállalta. Yvonne Dederick és Simon Zsolt ugyanis egy eladói hitel keretében vették meg a társaságot korábban a csatorna német tulajdonosától, a Pro7Sat1-től, a vételárat pedig a várt bevételekből kellett volna visszafizetniük. Ám ha a fentebb említett óriási állami hirdetési pénzek és a kábelszolgáltatóktól beszedhető díjak befolynak, az üzlet megtérül Andy Vajna számára.

Dirk Gerkens lesz a TV2-csoport vezérigazgatója

Dirk Gerkenst, az RTL Klub korábbi vezetőjét kérte fel a TV2-csoport vezérigazgatójának Andy Vajna. Gerkens korábban az RTL Klub vezérigazgatója volt, neve bizonyos mértékig összeforrt az RTL Klub kormánykritikus hangvételű híradójával. Bár Gerkens a Népszabadságnak adott interjújában deklarálta, hogy "Nem lesz kormányközeli a TV2", azt is kifejtette, hogy

"
Ami az RTL kritikus hozzáállását illeti: az a cég nem az enyém volt, a stratégiát vállalati szinten a legfelsőbb vezetés határozta meg".

Hozzátette: a TV2-nél Andy Vajnának nem lesz beleszólása a programba.

dirk

A menedzsernek korábban távoznia kellett az RTL Klubtól, és gyanítható, hogy ez nem volt ínyére. Ugyanakkor az interjúban cáfolta, hogy a bosszúvágy vezérelte, amikor a mostani pozíciót elvállalta, bár azt elismerte, hogy "kicsit neheztel" korábbi csatornájára.

A csata még nem dőlt el, hosszú jogi procedúrára lehet számítani. Várható, hogy Fonyó és cége, illetve a mögötte álló, és Orbán Viktorral korábban hatalmas vitába keveredő és vele szakító Simicska Lajos mindent megtesz majd, hogy a TV2 helyzetét destabilizálja. Egy tisztázatlan tulajdonosi viszonyokkal bíró csatorna akár még a hirdetőket is elidegenítheti, ha pedig sikerül a Simicska-Fonyó tandemnek megszereznie a csatornát, sokak szerint akár a végletekig vihetik a kormányellenes támadásokat a hírműsorokban. Ezt a tulajdonában álló Hír TV esetében Simicska nem tehette meg az Orbánnal való szakítás után, hiszen a csatorna nézőközönsége jobboldali, de a TV2-nél ilyen probléma nincs. Márpedig egy élesen kormányellenes országos kereskedelmi csatorna döntő lehet a 2018-as választások szempontjából.

További források: hvg.hu; Mérték blog; 444

Ha hasznos volt ez a cikk, oszd meg!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: